İrsaliyelerinizi istediğiniz zaman, istediğiniz yerden görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca kağıt, baskı, ve arşivleme vb. masraflarından kurtulur, iş süreçlerinizde çeviklik kazanırsınız.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından uygulamaya konan e-İrsaliye uygulamaları hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
e-İrsaliye, kağıt ortamdaki "sevk irsaliyesi" ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. "Taşıma irsaliyesini" kapsamaz.
Taşıma İrsaliyesi: Malın alıcıya teslim edilmek üzere ücret karşılığında taşıttırılması durumunda, düzenlenen evraktır. Hangi yol ile taşınırsa taşınsın, malın bir yerden başka bir yere nakli için taşıma irsaliyesi düzenlenmesi gerekir.
Sevk irsaliyesi: Satılmış bir malın iki adres arasında taşınırken (malın konusu, birimi ve malın kime ait olduğu bilgilerinin yer aldığı) düzenlenen belgedir.
e-İrsaliye sisteminden yararlanma iznine sahip olan kişiler, e-İrsaliye mükellefidir.
e-İrsaliye sistemine geçtikten sonra üç ay süreyle elektronik ve kağıt irsaliye düzenlenebilir. Fakat aynı belge için ya kağıt irsaliye ya da e-İrsaliye düzenlenebilir. İki irsaliye aynı anda düzenlenemez.
Evet, sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekir. e-İrsaliye düzenleyen ve alan aynı taraf olabilir.
e-İrsaliyenin malın fiili sevkinden önce düzenlenmesi ve GİB sistemleri ile alıcısına iletilmesi malın fiili sevki için yeterlidir.
e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden yıllık cirosu 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler, e-İrsaliye kullanmak zorunda.
e-İrsaliyeden 3 farklı yöntemle yararlanılabilir.
Özel entegratör bilgi işlem sistemleri vasıtasıyla e-İrsaliye sisteminden faydalanacak olan mükelleflerin, başvurularını özel entegratöre iletmeleri yeterlidir. Ayrıca GİB'e başvuru yapmalarına gerek yoktur. Özel Entegratörler, mükellefleri adına gerekli işlemleri gerçekleştireceklerdir.
GİB üzerinden, irsaliyenin gerçek taraf bilgisini e-irsaliyede barındırarak GİB'in belirlediği bir sanal alıcıya e-İrsaliye düzenlenebilir ve gönderilebilir.
Yurt dışındaki yabancı şirketlere düzenlenen ihracat faturalarına istinaden kullanılan irsaliyeler matbu ortamında düzenlenmeye devam edecektir.
e-Fatura veya e-Arşiv Fatura, irsaliye yerine kullanılabilir. Yalnız bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Belgenin düzenlenme tarihi, saati ve dakikası belirtilmelidir. Ayrıca 'İrsaliye yerine geçer' ibaresi yer almalıdır. Malın teslimi anında ilgili firmaya teslim edilmelidir.
19 Ekim 2019 tarihli 509 Sıra No'lu VUK Genel Tebliğe göre e-İrsaliye kayıtlı kullanıcıları tüm sevk irsaliyelerini e-İrsaliye olarak düzenleyecektir. Alıcı e-İrsaliye kullanıcısı ise e-İrsaliyeler otomatik olarak iletilecektir. Alıcının e-İrsaliye kullanıcısı olmadığı durumlarda, GİB tarafından sisteme tanımlı olmayan alıcıları temsil etmek üzere "sanal" bir kayıtlı kullanıcı tanımlanacaktır, buna göre e-İrsaliyeler alıcının talebi doğrultusunda elektronik yöntemler olan sms, e-posta, veya matbu olarak iletilebilecektir.
e-İrsaliye'de "irsaliye yanıtı" belgesi mevcuttur. Söz konusu irsaliye yanıtı ile e-İrsaliye üzerinde yazan fiili sevk tarihinden itibaren 7 gün içinde e-İrsaliye muhteviyatı malların tamamı kabul yanıtı ile kabul edilebilir ya da kısmi kabul yanıtı ile bir kısım mallar kabul edilebilir bir kısmı ise reddedilebilir. Ancak kabul edilmeyen mallarla ilgili olarak, malın satıcısına veya farklı bir alıcıya sevk edilmesi durumundan, malı taşıyan ya da taşıttıran tarafından yeni bir sevk irsaliyesi (uygulamaya kayıtlı olanlar tarafından e-İrsaliye) düzenlenmesi gerekmektedir. e-İrsaliye RED yanıtı ile belgenin tamamı da reddedilebilir. Ancak bu durum sadece fiili sevkten önce ve mal muhteviyatının ya da alıcının hatalı olması halinde mümkündür. Bu durum ve süreler dışında yapılan retler hükümsüzdür.
Uygulama kapsamında irsaliye yanıtı belgesinin düzenlenmesi bir zorunluluk değildir sadece mükelleflere sunulan bir imkandır.
e-İrsaliye belgesinin iptali söz konusu değildir. Bununla birlikte malın fiili sevkinden önce, malın muhteviyatının ya da alıcının hatalı olduğunun tespiti durumunda, alıcı tarafından e-İrsaliye muhteviyatının tamamına "irsaliye yanıtı" ile "RED" yanıtı verilebilir.
e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı mükelleflerin düzenleyecekleri tüm sevk irsaliyelerinin e-İrsaliye olarak düzenlenmesi, uygulamaya kayıtlı mükelleflerden alınan mallar karşılığında düzenlenecek irsaliyelerin de yine e-İrsaliye olarak alınması zorunludur.
Ancak bununla birlikte sadece 509 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile açıklanan hallerde (elektronik belgelerin kağıt ortamda düzenlenebileceği haller, 509 SN VUK GT. V.7. bölümde açıklanmıştır) matbu sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve alınması da mümkündür. Lakin bu durumun süreklilik arz etmemesi gerekmektedir.
Zorunluluk getirildiği halde e-İrsaliye uygulamasına, süreci içinde geçmeyen mükellefler ile e-İrsaliye şeklinde düzenlenmesi gereken sevk irsaliyesini, istisnai durumlar haricinde e-İrsaliye olarak düzenlemeyen ve almayan (kağıt sevk irsaliyesi olarak düzenleyenler ve alanlar dahil) mükellefler hakkında Kanunda öngörülen cezai hükümler uygulanır.
Sevkiyatın başladığı lokasyonda altyapı ve teknik yetersizliklerden dolayı e-İrsaliye düzenlenme imkanı yoksa ...
İrsaliyeli fatura ile iki ayrı belge yerine tek bir belge düzenlenerek, zaman ve maliyetlerden tasarruf sağlanır.
E-İrsaliye başvuru sürecinde izlemeniz gereken tüm adımları en basit anlatımıyla bu yazımızda bulabilirsiniz.
Excel'de Girilen Verilerden e-İrsaliye Nasıl Oluşturulur?
Dijital ortamda düzenlenen e-İrsaliye'de yer alması gereken zorunlu bilgiler nelerdir?
e-Fatura mükelleflerinden yıllık cirosu 10 Milyon TL ve üzeri olanların, e-İrsaliye'ye geçiş yapmaları zorunludur.
Demir ve çelik sektöründe faaliyet gösteren firmaların e-İrsaliye'ye geçiş yapmaları zorunludur.
2022 e-İrsaliye geçiş zorunluluğu nedir? 2022 e-İrsaliye geçiş süresi nedir?
e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye, e-SMM, e-MM, e-Defter kullanıcı sorgulama işlemi nasıl yapılır?
Akaryakıt firmalarına e-Fatura, e-Arşiv ve e-İrsaliye zorunluluğu nedir? Fatura düzenleme süresi nedir?
e-İrsaliye'ye kayıtlı mükellefler, mal ihracatında, sevkiyat gerçekleşmeden önce e-İrsaliye düzenlemek zorundadır.
E-İrsaliye nasıl düzenlenir, E-İrsaliye ne zaman düzenlenir, E-İrsaliye'de yer alması gereken bilgiler nelerdir?
e-Ticarette sosyal medyanın kullanılması anlamına gelen sosyal ticaret, kısaca s-Ticaret olarak da bilinmektedir.
İrsaliye kesmemenin cezası var mı? e-İrsaliye geçiş zorunluluğu cezası nedir? e-İrsaliye yerine kağıt irsaliye düzenleme cezası
e-İrsaliye düzenlemeyen mükelleflere yıllık 190 bin TL'ye kadar ceza kesilebilecek.
e-İrsaliye Karekod zorunlu mu? İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar için e-İrsaliye Karekodu zorunluluğu nedir?
GİB tarafından uygulamaya konan e-İrsaliye uygulamaları hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
e-İrsaliye uygulamasına ilk kez dahil olanlar, 30 Temmuz'a kadar kağıt e-İrsaliye düzenleyebilir ve alabilirler.
e-İrsaliyenin teknik nedenlerle ya da fiili teslimat miktarının öngörülememesi durumunda e-İrsaliyeleri kağıt olarak..
e-Belge olarak düzenleme zorunluluğu olan belgelerin istisnai durumlar haricinde elektronik ortamda düzenlenmesi zorunludur.
Gelir İdaresi Başkanlığında e-İrsaliye hesabı açan kullanıcıların olduğu e-İrsaliye kayıtlı kullanıcılar listesi
Özel entegratörler, mükellefleri adına e-Belgeleri oluşturmaya GİB tarafından yetkili aracı kurumlardır.
e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter, e-İrsaliye vs. e-Belge ilgili tüm merak edilenlerin cevapları
Gelir İdaresi Başkanlığı'dan Kullanıcı Kodu, Şifre ve Elektronik İmza Hakkında Duyuru
GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından yayımlanan "e-İrsaliye Uygulama Kılavazu" hakkında herşey.
GİB'in son tebliği ile e-Fatura kullanıcı sayısının toplamda 200.000 mükellefi bulması bekleniyor.
Kanuna aykırı hazırlanmış her belge için 240 TL ceza kesilecek. Cezanın toplamı 12 bin TL'yi, bir yılda ise 120 bin TL ...
509 No'lu VUK Genel Tebliği e-Belge uygulamalarına mükellef gurupları itibariyle geçiş tarihleri.
GİB'den akaryakıt sektöründeki mükelleflerin e-irsaliye geçiş zorunluluğu hakkında duyuru
GİB, e-İrsaliye Uygulama Kılavuzu'nda saha uygulamaları hakkında yeni soru ve cevaplar ekleyerek güncellemeler yaptı.
09/02/2021 tarihli Resmî Gazete'de VUK 509'da Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayınlandı.
e-İrsaliye ile matbu irsaliyeler artık, e-Belge olarak düzenlenecek, dijital iletilip, muhafaza ve ibraz edilecek.
e-İrsaliye Başvurusu Nasıl Yapılır? e-İrsaliye Tebliği
e-İrsaliye sayesinde kağıt, baskı, kargo, ve iş gücü maliyetlerinden tasarruf sağlar, iş süreçlerinizi hızlandırırsınız.
e-İrsaliye Nedir? 2020 Yılında e-İrsaliye Geçiş Zorunluluğu Nasıl?