Şahıs şirketi kurulum işlemleri son derece kolaydır. Şahıs şirket kurmak için gerekli belgeleri hazırladıktan sonra isterseniz kendiniz bağlı olduğunuz vergi dairesine şahsen iletebilirsiniz. İsterseniz bu işlemleri sizin adınıza vekalet verdiğinizi Muhasebeci veya Mali Müşaviriniz gerçekleştirebilir, isterseniz de e-Devlet üzerinden şirket kuruluş işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Vergi dairesinin yoklama sürecinin ardından vergi levhasını alabilirsiniz. Daha sonra ilgili Ticaret Odasına kayıt olmanız ve iş yeri açma, çalıştırma ruhsatı almanız gerekir. BAĞKUR başvurusuyla birlikte kaşe basımıyla ticari faaliyetinize başlayabilirsiniz.
Belirli sayıda kişilerin kurduğu ve mesuliyetleri şahsi olan iştiraklere, şahıs şirketi denir. Bir veya birden çok kişi tarafından kurulabilir. Hissederlar, şirketin borçlarına karşı sınırsız mesuldür. Şahıs şirketi çok kolay ve kısa sürede kurulabilir. Bu yüzden en çok kullanılan şirket türüdür.
Şahıs şirketinin ortak sayısı genellikle azdır ve ortaklığın devredilmesi de olabildiğince zordur. Ortaklık payının devredilmesi veya satılması ancak diğer ortakların onayıyla mümkündür. Ayrıca şirket ortaklığından ayrılan kişinin, sorumluluğu bir süre daha devam eder.
Şahıs şirketleri (TTK) Türk Ticaret Kanun'una göre Kollektif şirket, Komandit şirket ve Adi şirket diye 3'ye ayrılır.
Şahıs şirket kurmanın maliyeti aşağıdaki gibidir:
Mali Müşavir veya Muhasebeci olmadan e-Devlet üzerinden şahıs şirketi kurabilmek için aşağıdaki adımları takip edin.
1. Adım
2.Adım
bilgileri girdikten sonra ileri seçeneğini tıklayın.
3.Adım
seçerek ileri düğmesini tıklayın.
4.Adım
İşe başlama bildirimi, işe başlama tarihinden itibaren 10 gün içerisinde yapılmalıdır. Bu süreden sonra yapılan bildirimler için Vergi Usul Kanunu'nun 352.maddesi gereğince 1.derece usulsüzlük cezası uygulanır.
5.Adım
İşlem tamamlandıktan bir kaç gün sonra cep telefonunuza "yoklama tarihini bildiren" bir SMS gelecek.
Yoklama memuru adresinize gelip evraklarınızı ve iş yerinizi kontrol edecektir. Yoklama sırasında kira sözleşmenizi veya tapu fotokopinizi sunmanız gerekecek.
Yoklama işlemini sorunsuz tamamladıktan sonra şirket kuruluş işleminiz başarıyla tamamlanmış demektir. Şirketinize ait vergi levhanızı İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden indirebilirsiniz.
Vergi levhası hakkında detaylı bilgi almak için e-Vergi Levhası Oluşturma İşlemi Nasıl Yapılır yazımızı okuyabilirsiniz?
Şirket kuruluş aşamasını tamamladıktan sonra beyannamelerinizi vermek için mutlaka bir Mali Müşavir ile anlaşmanız gerekmektedir.
İşyeri kira kontratı veya tapu fotokopisi ile vergi dairesine giderek işe başlama bildirimini doldurmanız gerekmektedir. Daha sonra cep telefonunuza "yoklama tarihini bildiren" bir SMS gelecek ve yoklama memuru adresinize gelip evraklarınızı ve iş yerinizi kontrol edecektir.
Şahıs şirketinizi kendiniz kurabilirsiniz ancak beyannamelerinizi vermek için mutlaka bir Mali Müşavir ile anlaşmanız gerekmektedir. İsterseniz şirket kuruluş işlemlerinin en başından noterden vekalet vererek bir Mali Müşavir ile anlaşabilirsiniz.
Şirket kuruluşu tamamlandıktan sonra ticari faaliyete başlamak için tek seferlik giderler:
Dilerseniz e-Fatura ve e-Arşiv Fatura kullanmaya başlayabilir kağıt kullanımını azaltabilirsiniz.
Vergiler şahış şirketinin gelir durumuna göre belirlenir. Şirketinizin geliri azaldıkça vergiler de azalır. Şirketinizin geliri arttıkça vergilar de artar. Vergiler, şirket gelirine göre %15 ile %40 arasında değişkenlik gösterir.
2023 yılı içinde şahış şirketi vergi dilimleri aşağıdaki gibidir:
olarak belirlenmiştir.
Yukarıda anlattığımız şirket kuruluş adımlarını gerçekleştirerek e-Ticaret şahıs şirketinizi kurabilir, vergi levhanızı ve imza sirkülerinizle birlikte pazaryerlerine başvuru yapabilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta, şirketinizin faaliyet kodu bölümüne e-Ticaret için NACE Kodu: "47.91.14 - Radyo, Televizyon, Posta Yoluyla veya İnternet Üzerinden Yapılan Perakende Ticaret" kodunu eklemeniz gerekmektedir.
Şahıs şirketleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? yazımızı okuyabilirsiniz.