e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi ve e-Adisyon belgelerinde Karekod (QR Kod) bulunması zorunlu oldu.
Gelir İdaresi Başkanlığı Karekod Standardı Kılavuzunu yayınladı. Kılavuzda detayları açıklandığı üzere Karedokun elektronik belgelerde yer alması gerekmektedir. Özel entegratörler ile bilgi işlem sistemleri entegrasyonu yapan mükelleflerin sistemlerinde gerekli geliştirmeleri yapmaları gerekmektedir.
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar, satışa konu malın yanında bulundurmak zorunda oldukları e-İrsaliye örneği yerine Karekod Standardı Kılavuzunun "e-İrsaliye Belgesinde Karekod Bilgileri" bölümünde belirtilen alanları içerecek biçimde oluşturacakları ve üzerinde "e-İrsaliye Karekodu" ibaresini içeren "Karekod"un çıktısı veya etiketini kullanabilecekler.
Bu şekilde oluşturulan ve ambalaj veya paket üstünde yer alması gereken "Karekod"un çıktısı veya etiketinin tam ve eksiksiz şekilde okunabilir olması gerekmektedir.
e-Ticaret yapanlar için e-İrsaliyede karekod zorunluluğu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için e-İrsaliyede Karekod Zorunlu Mu? İnternetten Mal ve Hizmet Satışı Yapanlarda Karekod Zorunluluğu yazımızı okuyabilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan Karekod Standardı Kılavuzunda ayrıntıların açıklandığı uygulama 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren başlayacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 17.02.2023 tarihinde yayınlanan Karekod Standardı Kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 27.07.2023 tarihinde yayınlanan Karekod Standardı Kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.