Gelir vergisi mükellefleri; gerçek usulde gelir vergisine tabi olanlar ve basit usulde gelir vergisine tabi olanlar, olmak üzere iki guruba ayrılmaktadır.
Peki birçok yönden avantaj sağlayan basit usulde vergilendirme nedir? Basit usulde vergilendirmenin şartları nelerdir? Hangi kazanç türünde basit usulde vergilendirme söz konusu olur? Tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası yazımızda!
Basit usulde vergilendirme, bir hesap dönemi içinde elde edilen gelir ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farka uygulanan vergilendirmedir.
Gerçek usule tabi olan mükellefler gelir vergisi, stopaj vergisi, KDV öderken basit usule tabi olan mükellefler sadece basit usulde ticari kazançlarının vergisini öder. İki usulde de ödenecek vergi tutarı elde edilen kazanca göre belirlenmektedir.
1998 yılında 4369 sayılı Kanunla, Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan "Götürü usulde vergilendirme" esası kaldırılarak yerine "Basit usulde vergilendirme" esası getirilmiştir.
Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden istisna tutulmuş olup, bu mükelleflerin KDV Beyannamesi vermesine gerek yoktur.
Ancak, basit usulde vergilendirildikleri ve işlemleri katma değer vergisinden istisna olduğu halde düzenledikleri belgelerde katma değer vergisi gösteren veya "KDV dâhildir" mealinde bir şerhe (belgenin KDV satırını çizerek "KDV dâhildir" yazılması veya KDV satırı yerine belgenin herhangi bir yerine "KDV dâhildir" yazılması durumu değiştirmeyecektir.) yer veren mükellefler, bu belgelerde ayrıca gösterilen veya iç yüzde yoluyla hesaplanan katma değer vergisini takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar beyan edip ödemek zorundadırlar.
Basit usulde vergilendirilen mükellefler, ilgili vergi dairesine yazılı başvuruda bulunarak, vergiye tâbi tutulmalarını talep edebilirler. Vergi dairesince, üçer aylık dönemler halinde verilecek KDV mükellefiyetleri talep tarihinden itibaren başlar. Bu şekilde mükellef olanlar üç yıl geçmedikçe mükellefiyetten çıkamazlar. Mükellefler üç yıllık sürenin sonundan önce mükellefiyetten çıkma talebinde bulunmadıkları takdirde mükellefiyet yeniden üç yıl süre ile uzatılmış sayılır.
Milli Piyango bileti, akaryakıt, şeker ve bunlar gibi kâr hadleri emsallerine nazaran bariz şekilde düşük olarak tespit edilmiş bulunan emtia için, (1) ve (3) numaralı sıralarda yazılı hadler yerine ilgili Bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek alım satım hadleri uygulanır.
Buna göre, anılan maddelerin ticaretini yapan mükelleflerin 2021 takvim yılında da basit usulden yararlanabilmeleri için alış, satış veya hasılatlarının 31.12.2020 tarihi itibarıyla 313 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde belirtilen aşağıdaki hadleri aşmaması gerekmektedir.
2021 yılında beyanname verecek olan mükellefler 2020 takvim yılı için geçerli olan tutarları esas alacaklardır.
Ortaklıkların basit usule tabi olup olmadığının tespitinde, iş hacmi ölçüleri ile yıllık kira bedelleri toplu olarak dikkate alınmaktadır. Ortaklıklarda, ortakların birinin gerçek usule tabi olması diğer ortakları da gerçek usule tabi hale getirir. Aynı işte ortak olarak çalışanlar hakkında, Gelir Vergisi Kanununda belirtilen yıllık kira bedeli ve iş hacmi ölçüleri toplu olarak değerlendirilmektedir.
Basit usulde ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktır. Bu fark, faaliyetle ilgili olarak alınması ve verilmesi mecburi olan alış, giderler ve hasılatlara ilişkin belgelerde yazılı tutarlara göre hesaplanır.
Kazancın bu şekilde tespiti sırasında emtia ticareti ile uğraşanlarca;
Basit usulde vergilendirilen mükellefler, kazancın tespiti ve Vergi Usul Kanunu'nun defter tutma hükümleri hariç bildirme, vesikalar, muhafaza, ibraz, diğer ödevler, ceza hükümleri ile bu Kanun ve diğer kanunlarda yer alan ikinci sınıf tüccarlar hakkındaki hükümlere tabidirler.
Ticari kazancı basit usulde vergilendirilen mükellefler, yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerine ilişkin olarak Gelir Vergisi Kanunu'nun 89'uncu maddesinde açıklanan unsurlara ait tutarları (sigorta primleri, eğitim ve sağlık harcamaları, bağış ve yardımlar, engellilik indirimi, 13.000 TL'lik kazanç indirimi vs.) indirim konusu yapabilirler. Söz konusu indirimlerin yapılabilmesi için, yıllık beyanname ile bildirilecek bir gelirin olması ve yapılacak indirimlerin mevzuatta belirtilen koşulları taşıması gerekmektedir.
Gelir Vergisi Kanunu'na göre 2020 yılında elde edilen basit usulde ticari kazanç gelirlerine aşağıda yer alan vergi tarifesi uygulanarak gelir vergisi hesaplanır.
Gelir vergisine tabi gelirler;
486 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile usul ve esasları belirlenen Defter-Beyan
Sistemi kapsamında yer alan beyana ait gelirleri sadece basit usulde tespit edilen mükellefler, yıllık gelir vergisi beyannamelerini www.defterbeyan.gov.tr üzerinden gönderebilirler.
Ayrıca bu mükelleflerin takvim yılı içinde;
2020 yılı kazançlarına ilişkin olarak verilecek yıllık beyannameler üzerinden hesaplanan gelir vergisi iki eşit taksitte ödenecek olup;
tarihleri arasında ödenmesi gerekmektedir.
Basit usulde tespit edilen ticari kazanç yanında beyana tabi başka bir gelir unsurunun bulunması halinde Mart ayı içerisinde verilecek beyannameler üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere, iki eşit taksitte ödenir.
Vergi ödemenizi GİB'in www.gib.gov.tr internet adresinde yer alan anlaşmalı bankalardan ve tüm vergi dairelerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Basit usulde vergilendirilenler defter tutmaz. Bu mükellefler, kazancın tespiti ve Vergi Usul Kanununun defter tutma hükümleri hariç, bildirme, vesikalar, muhafaza, ibraz, diğer ödevler ve ceza hükümleri ile kanunlarda yer alan ikinci sınıf tüccarlar hakkındaki hükümlere tabidirler.
Basit usule tabi mükellefler Vergi Levhalarını, İnternet Vergi Dairesi'nden bizzat kendileri veya bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir aracılığıyla yazdırabilirler.
Mükellefler, Vergi Levhası oluşturma ve sorgulama işlemlerini; İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla (ivd.gib.gov.tr) yapabilirler. Mükellefler ayrıca Vergi Levhalarına bağlı bulundukları meslek odaları aracılığıyla da erişebilirler.
Basit usule tabi mükelleflerin kullandıkları belgeler ve zarflar sadece Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) tarafından bastırılmaktadır. Mükellefler bu belgeleri bağlı oldukları odalardan temin edebilirler. Mükelleflerin bulunduğu yerde bağlı oldukları oda veya birlik yoksa veya bulunduğu yerde bağlı olacağı oda veya birlik kurulmamış ise; en yakın oda veya birliğe veya karma odaya kayıt yaptırabilirler ve belgelerini de kayıt yaptırdıkları bu odadan temin edebilirler.
Basit usulde vergilendirme kapsamında olup, meslek odalarına üye kayıtları yapılamayan, traktörle nakliyecilik yapanlar, hususi oto ile ticari faaliyette bulunanlar, biçerdöver işletmecileri ile inşaat ustaları gibi mükellefler, kullanacakları belgeleri ikinci sınıf tüccarların tabi oldukları esaslar çerçevesinde (anlaşmalı matbaalara bastırmak veya noterlere tasdik ettirmek suretiyle) temin edebilirler. Mükellefler, diledikleri takdirde kullanacakları belgeleri faaliyette bulundukları yerdeki herhangi bir oda veya birlikten de alabilirler.
Basit usule tabi mükelleflerin kayıtları, bağlı oldukları oda veya birlikler bünyesinde kurulan muhasebe bürolarında tutulmaktadır. İsteyen mükellefler, kayıtlarını (hiçbir izne gerek olmadan) kendileri de tutabilir. Bu takdirde, vergilendirme ile ilgili sorumlulukların tamamı kendileri tarafından yerine getirilmelidir. Dileyen mükellefler ise kayıtlarını serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir gibi meslek mensuplarına tutturabilirler.
Mükellefler, satış ve hizmetleri için düzenledikleri hasılat belgelerini bir zarfta, faaliyetleri ile ilgili olarak mal ve hizmet alışları ile giderleri için aldıkları gider belgelerini başka bir zarfta toplayarak saklamalıdırlar.
Kayıtları odalarda tutulan mükellefler ise her aya ait zarfları izleyen ayın 10'una kadar kaydının tutulduğu büroya teslim etmeleri gerekmektedir.
Mükelleflerden zarf içinde alınan belgeler bürolarda işletme hesabı defterinin gelir ve gider sayfalarındaki işlem başlıkları esas alınarak bilgisayar ortamına aktarılır. Bu belgeler cari yılsonuna kadar bürolarda saklanmaktadır.
Basit usulde vergilendirilen mükelleflerden sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığı tespit edilenler, bu hususun kendilerine tebliğ edildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren ikinci sınıf tüccarlara ilişkin hükümlere tabi olurlar. Sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenledikleri tespit edilenler hiçbir suretle basit usulde vergilendirilmez.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Basit Usule Tabi Mükellefler İçin hazırlanan Vergi Rehberinin tamamına ulaşmak için tıklayınız!
AGİ, bir işçinin kendisi ile beraber bakmakla yükümlü olduğu kişiler için verilen indirimdir. 2021 Agi Tablosu
Covid-19 ekonomik etkilerine karşı alınan önlemler kapsamında, Kısa çalışma ödeneği ve başvuru süresi uzatıldı!
Bir hesap döneminde, gelir ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farka uygulanan vergilendirmedir.
2021 yılında geçerli olacak asgari ücretin net tutarı ve işverene maliyeti ne kadar oldu?
GİB'nın açıkladığı bilgilere göre, 2020 beyanname vermeme cezası hakkında bilinmesi gerekenler.
Gelir ve Kurumlar Vergisinin yıl sonunu beklemeden, üç ayda bir elde edilen kazancın vergisinin tahsil edilmesidir.
e-Devlet ve GİB üzerinden vergi levhası sorgulama işlemini yapmak artık çok kolay.
Muhasebede ticari işlemlerin evraklar baz alınarak, tarih sırasına göre, madde madde yazıldığı defterdir.
GİB'nın açıkladığı bilgilere göre, 2021 beyanname vermeme cezası hakkında bilinmesi gerekenler.
Gelir vergisi beyannamelerinizi, GİB "HAZIR BEYAN SİSTEMİ" sistemiyle internet üzerinden gönderebilirsiniz.
İşverenin, çalışanın sigortalılığı sona ermesi ile düzenlediği ve SGK'ya verdiği belgeye işten çıkış bildirgesi denir.
Hangi giderlerin gelirden düşürüleceği, hangilerinin gelirden düşürülmeyeceğini bilmeniz son derece kritiktir.
Vergi borcunuzu, İnternet Vergi Dairesi'nden veya e-Devlet üzerinden sorgulayarak öğrenebilirsiniz.
Vergi levhası oluşturma işlemini, GİB'nın web sitesinde yer alan "İnternet Vergi Dairesi" üzerinden kolayca yapabilirsiniz.
Damga Vergisi, her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan vergidir.
Ba-Bs bildirimlerinin zamanında veya tam olarak verilmemesi durumunda uygulanacak ceza nedir?
2021 SGK pirimi ne kadar? SGK primi nasıl hesaplanır? Asgari ücretin sigorta primi ne kadardır?
İVD sayesinde vergi borçlarınızı öğrenebilir, ödeyebilir, sorgulayabilir ve işlemlerinizin takibini yapabilirsiniz.
Vergi Levhası, vergi mükellefi olan herkesin bulundurma mecburiyeti olduğu evraklardan biridir.
Stopaj, bir vergi ödeme şeklidir, kısaca kaynakta kesilen vergi de denilebilir. Güncel stopaj oranları
SGK Hizmet Dökümü, sigortalı çalışanın prim bilgilerinin ayrıntılı bir şekilde yer aldığı belgedir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı 2020 yılı yeniden değerleme oranını yüzde 9.11 olarak açıkladı.
İşverenin işe aldığı her çalışan için SGK'ya yaptığı bildirime, İşe Giriş Bildirgesi denir.
Kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı koşulları nelerdir? Kıdem tazminatı hakkında merak edilen tüm detaylar.
Kurumlar vergisi hakkında merak edilen tüm soruların cevapları bu yazımızda şimdi inceleyin.
VUK'nun 257. Maddesine istinaden vergi dairesine gönderilen beyannamelerin, elektronik ortamda iletilmesidir.
Normalleşme desteği süresi 30 Haziran 2021'e, 3 ay olan yararlanma süresi de 6 aya kadar uzatıldı.
Hazır Beyan Sistemi ile tüm gelirlerinizle ilgili beyannamenizi kontrol ederek onaylayabilirsiniz.
2020 Ocak-Şubat-Mart Ait Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin Verilme ve Ödeme Süreleri Uzatıldı.
Vergi, kamu hizmetlerini karşılamak maksadıyla, kişi veya kuruluşlardan kanun yoluyla toplanan paralardır.
Vergi cezalarında indirim uygulaması broşürü güncellenerek yayınlandı.
e-Ticaret yapanlar, fiziksel mağaza ticareti yapanlarla aynı vergi sorumluluğuna sahipler.
Personel maaşı nasıl hesaplanır? SGK ve işsizlik pirimi nasıl hesaplanır? SGK 5 puanlık indirim nedir?
Ba-Bs formlarında hesaplanan eden bir vergi yoktur. Ba-Bs form beyanının ardından ödeme yapılmaz.
2021'de uygulanacak ceza tutarları %9,11 olarak tespit edilen yeniden değerleme oranında artırılarak belirlendi.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2021 Yılı Vergi Takvimi hazırlandı, resmi tatil günleri ve mali tatil dikkate alındı.
Vergi Usul Kanununa göre, beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesi zorunludur.
Sigortalı çalışan işsizlere, işsiz kaldıkları dönem için belirli zaman ve miktarda yapılan ödemeye işsizlik maaşı denir.
e-Devlet üzerinden şirket kuruluş işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Tüketim vergisi olan Katma Değer Vergisi (KDV) dolaylı vergi türüdür.
e-Ticarette vergi muafiyeti, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak. Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Nedir?
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine yönelik açıklamaların yer aldığı broşür hazırlandı.
Her işlemin KDV dahil tutarı 1.000 TL'yi aşmadığı zaman, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz.
İşverenler tarafından aylık olarak ödenen SGK prim tutarı, çalışanın aldığı brüt maaş üzerinden hesaplanarak belirlenir.
Ülkemizde AR-GE ve tasarım çalışmalarının desteklenmesi amacıyla hazırlanan iki vergi teşviki mevcuttur.
31 Aralık 2020'de sona erecek Vergi ve SSK Prim Borcu Yapılandırma başvuru süresi 31 Ocak 2021'e ertelendi.
2021 Gelir vergisi dilimleri ne kadar? 2021 gelir vergisi tarifesi nedir? 2021 Gelir vergisi nasıl hesaplanır?
Resmi defterlerin tutulmaması ve takip edilmemesi durumunda cezai yaptırımlar söz konusudur.
Diğer ücretli kimdir? Diğer ücret nasıl hesaplanır? Bildirim süresi ne zaman? Bildirmeme cezası nedir?