Yeni tip Koronavirüsün (Covid-19) ekonomik etkilerine karşı alınan önlemler kapsamında geçici olarak iş yerleri kapanan çalışanlara "Kısa çalışma ödeneği" verilmektedir.
Kısa çalışma ödeneğine iş yerlerinin başvuru süresi 31 Ocak 2021'e, kısa çalışma ödeneğinin süresi ise 28 Şubat 2021'e kadar uzatıldı. Başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak.
Kısa çalışma ödeneği ve başvuru süresiyle ilgili Cumhurbaşkanı kararı 23 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, daha önce son tarihi 31 Aralık olarak açıklanan kısa çalışma başvuru süresi 31 Ocak 2021'e uzatıldı. Kısa çalışma ödeneği süresi ise 28 Şubat 2021 oldu.
Kısa çalışma ödeneği kararında şu ifadelere yer verildi:
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun geçici 23. maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde, Covid-19 nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamında zorlayıcı sebep gerekçesiyle 31 Aralık 2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) kısa çalışma başvurusunda bulunan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi, anılan Kanunun ek 2. maddesi kapsamındaki uzatma süresiyle sınırlı kalmaksızın 29 Haziran 2020 tarihli ve 2706 sayılı Cumhurbaşkanı kararında belirtilen esaslar çerçevesinde, 26 Ekim 2020 tarihli ve 3134 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile uzatılan iki aylık süreden sonra başlamak üzere 28 Şubat 2021 tarihine kadar uzatıldı.
Cumhurbaşkanlığı Kararıyla 31 Aralık öncesi başvuruda bulunmayan işyerlerinin de başvuru yapabilmelerinin sağlandığını belirten Bakan Selçuk, "Koronavirüs nedeniyle 31 Aralık tarihine kadar Kısa Çalışma Ödeneğine başvurmayan işyerlerimiz 31 Ocak 2021 tarihine kadar e-Devlet aracılığıyla başvurmaları durumunda 1 Ocak 2021 tarihinden sonraki dönem için 3 ay süreye kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecekler" dedi.
Bakan Selçuk açıklamasında daha önce ödenekten yararlanan işyerlerinin durumuna da değindi. 31 Aralık tarihine kadar koronavirüs nedeniyle zorlayıcı sebep kaynaklı kısa çalışma başvurusunda bulunan işyerlerinin ilave işçileri için de kısa çalışma ödeneği talebinde bulunabileceğini belirten Selçuk; "Bu işyerlerimiz daha önce kısa çalışma uygulamasından yararlanmayan işçilerini de bildirerek başvuru yapabilecek" diye konuştu Selçuk ayrıca, kısa çalışma ödeneği olarak ödenen sürelerin işçilerin işsizlik ödeneklerinden mahsup edilmeyeceğini de hatırlattı.
Kısa çalışma başvurularının e-Devlet üzerinden 31 Ocak 2021 tarihine kadar yapılabileceğini duyuran Bakan Selçuk, 1 Ocak 2021 tarihinden sonra yapılacak başvurular için kısa çalışma ödeneği başlama tarihinin 1 Ocak 2021 tarihi veya sonrası olarak bildirilebileceğini belirtti.
Kısa çalışma ödeneği başvurusu e-Devlet üzerinden yada İşkur üzerinden yapılabilmektedir.
e-Devlet kapısı üzerinden başvuru için tıklayınız.
İşverenler; gerekli belgeleri bağlı bulundukları İŞKUR biriminin elektronik posta adresine ileterek başvuru yapabilir. (Belgelerin fiziki ortamda iletilmesine gerek yoktur.)
Belgeler İŞKUR'a teslim edildikten sonra, İŞKUR, uygunluk tespiti için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlıklarına gönderir. İş müfettişlerinin başvuruyu uygun görmesi halinde, İŞKUR tarafından işverenin e-posta adresine bildirilir.
Kısa çalışma ödeneğinden faydalananlar, e-Devlet üzerinden T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile giriş yaparak Kısa Çalışma Ödeneği sorgulama işlemi yapabilirler.
İşyerindeki çalışmanın geçici olarak durdurulması ya da azaltılması halinde, 3 aydan fazla olmamak kaydıyla sigortalılara, çalışamadıkları dönem için sağlanan finansal destektir. Kısa çalışma uygulaması ve kısa çalışma ödeneği İşsizlik Sigortası Kanunu'nun Ek 2. maddesinde düzenlenmiştir.
Sigortalı çalışanın, çalışmadığı gün ücreti hesaplanarak "İşsizlik Sigortası Fonundan" çalışana ödenir. Çalışılmayan süre için ödenecek tutar, çalışanın prime esas kazancının %60'ıdır (asgari ücretin 1,5 katına kadar)
İşveren, genel ya da bölgesel kriz durumlarında; işyerindeki çalışma süresinin büyük oranda azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR'a başvuruda bulunur. İş Müfettişleri değerlendirmeleri yapar ve uygunluk durumunda onay verir.
Çalışanın son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük brüt kazancının %60'ı olarak belirlenir. Aylık asgari ücretin brüt tutarının %150'sini geçemez. Tamamen faaliyetin durdurulması durumunda 1.752,40 TL ile 4.380,99 TL aralığında kısa çalışma ödeneği ödenir.
İşverenler, 23 Mart 2020'den sonra Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezlerinin e-posta adreslerine gerekli evrakları göndererek başvuru yapabilirler. Kısa çalışma ödemeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca yapılacak uygunluk tespitinden sonra gerçekleştirilecektir.
Kısa çalışma ödeneğini alabilmek için, işveren İŞKUR'a başvuruda bulunması gerekir. Çalışanların, haftalık çalışma süresini 45 saat olarak beyan etmelidir. Çalışan, maaşının 1/3 kısmını işverenden alır, geri kalan kısmını PTT şubesinden şahsen tahsil eder.
İşyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak 1/3 oranında azaltılması ya da devamlılık şartı aranmadan işyerinde faaliyetin tamamen veya dört hafta süreyle durdurulması gerekmektedir.
6 gün çalışılan bir iş yerinde, haftalık çalışma süresinin 1/3 oranında azalması, 4 günden daha az çalışma yapılmasıdır.
İşverenin kısa çalışma talebinin onaylanması ve işçinin kısa çalışmaya tabi tutulması gerekir. Aynı zamanda kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün süreyle prim ödeme şartlarını taşıması gerekmektedir.
Kısa çalışma döneminde 4857 sayılı Kanunun 25/II bendinde yer alan nedenler haricinde, işveren tarafından işçi çıkarılamaz.
Kısa çalışma ödeneği, işçinin kendisine ödenir.
Hayır, kısa çalışma başvuruları işverenler tarafından yapılmaktadır.
Kısa çalışma ödeneği ne zaman ödeniyor?
İŞKUR tarafından işçinin kendisine, aylık olarak ödenir.
Kısa çalışma süresi 3 aydır
Uygulama süresince, Genel Sağlık Sigortası primleri İŞKUR tarafından SGK'ya bildirilir. Çalışanlar ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.
Kısa çalışma isteğinin onaylanması durumunda, kısa çalışmaya tabi tutulan çalışanlardan, kısa çalışma başlama tarihinden önceki 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son 3 yılda 450 gün süreyle prim ödemiş olan herkes yararlanabilir.
Evet, SGK ve Maliyeye borcu olan işveren, kısa çalışma başvurusunda bulunabilir.
Evet. Daha önce uygulamadan faydalanmış olan işyerleri, Koronavirüs kapsamında kısa çalışmadan yararlanabilirler.
Evet. Konkordato ilan etmiş bir işveren, kısa çalışmadan yararlanabilir.
Gerekli şartları taşımaları durumunda faydalanabilirler.
Gerekli şartları taşıyan, kronik hasta ve 65 yaş üstü olanlar da uygulamadan yararlanabilir.
Hayır devlete herhangi bir borç olmayacaktır.
Kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneğinden düşülmektedir. Lakin mahsup edilip edilmeyeceğini belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.
AGİ, bir işçinin kendisi ile beraber bakmakla yükümlü olduğu kişiler için verilen indirimdir. 2021 Agi Tablosu
GİB'nın açıkladığı bilgilere göre, 2020 beyanname vermeme cezası hakkında bilinmesi gerekenler.
Covid-19 ekonomik etkilerine karşı alınan önlemler kapsamında, Kısa çalışma ödeneği ve başvuru süresi uzatıldı!
Gelir ve Kurumlar Vergisinin yıl sonunu beklemeden, üç ayda bir elde edilen kazancın vergisinin tahsil edilmesidir.
Muhasebede ticari işlemlerin evraklar baz alınarak, tarih sırasına göre, madde madde yazıldığı defterdir.
Bir hesap döneminde, gelir ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farka uygulanan vergilendirmedir.
e-Devlet ve GİB üzerinden vergi levhası sorgulama işlemini yapmak artık çok kolay.
Vergi levhası oluşturma işlemini, GİB'nın web sitesinde yer alan "İnternet Vergi Dairesi" üzerinden kolayca yapabilirsiniz.
Hangi giderlerin gelirden düşürüleceği, hangilerinin gelirden düşürülmeyeceğini bilmeniz son derece kritiktir.
Vergi borcunuzu, İnternet Vergi Dairesi'nden veya e-Devlet üzerinden sorgulayarak öğrenebilirsiniz.
İVD sayesinde vergi borçlarınızı öğrenebilir, ödeyebilir, sorgulayabilir ve işlemlerinizin takibini yapabilirsiniz.
SGK Hizmet Dökümü, sigortalı çalışanın prim bilgilerinin ayrıntılı bir şekilde yer aldığı belgedir.
İşverenin, çalışanın sigortalılığı sona ermesi ile düzenlediği ve SGK'ya verdiği belgeye işten çıkış bildirgesi denir.
VUK'nun 257. Maddesine istinaden vergi dairesine gönderilen beyannamelerin, elektronik ortamda iletilmesidir.
Stopaj, bir vergi ödeme şeklidir, kısaca kaynakta kesilen vergi de denilebilir. Güncel stopaj oranları
İşverenin işe aldığı her çalışan için SGK'ya yaptığı bildirime, İşe Giriş Bildirgesi denir.
Kurumlar vergisi hakkında merak edilen tüm soruların cevapları bu yazımızda şimdi inceleyin.
Gelir vergisi beyannamelerinizi, GİB "HAZIR BEYAN SİSTEMİ" sistemiyle internet üzerinden gönderebilirsiniz.
Vergi Levhası, vergi mükellefi olan herkesin bulundurma mecburiyeti olduğu evraklardan biridir.
Vergi, kamu hizmetlerini karşılamak maksadıyla, kişi veya kuruluşlardan kanun yoluyla toplanan paralardır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı 2020 yılı yeniden değerleme oranını yüzde 9.11 olarak açıkladı.
e-Ticaret yapanlar, fiziksel mağaza ticareti yapanlarla aynı vergi sorumluluğuna sahipler.
Vergi cezalarında indirim uygulaması broşürü güncellenerek yayınlandı.
Hazır Beyan Sistemi ile tüm gelirlerinizle ilgili beyannamenizi kontrol ederek onaylayabilirsiniz.
Vergi Usul Kanununa göre, beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesi zorunludur.
Damga Vergisi, her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan vergidir.
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
2020 Ocak-Şubat-Mart Ait Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin Verilme ve Ödeme Süreleri Uzatıldı.
Kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı koşulları nelerdir? Kıdem tazminatı hakkında merak edilen tüm detaylar.
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine yönelik açıklamaların yer aldığı broşür hazırlandı.
GİB'nın açıkladığı bilgilere göre, 2021 beyanname vermeme cezası hakkında bilinmesi gerekenler.
Sigortalı çalışan işsizlere, işsiz kaldıkları dönem için belirli zaman ve miktarda yapılan ödemeye işsizlik maaşı denir.
Ülkemizde AR-GE ve tasarım çalışmalarının desteklenmesi amacıyla hazırlanan iki vergi teşviki mevcuttur.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2021 Yılı Vergi Takvimi hazırlandı, resmi tatil günleri ve mali tatil dikkate alındı.
Ba-Bs bildirimlerinin zamanında veya tam olarak verilmemesi durumunda uygulanacak ceza nedir?
Vergi Kesintisi Yapmayanlar İçin Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Düzenleme Kılavuzu Yayınlandı!
Resmi defterlerin tutulmaması ve takip edilmemesi durumunda cezai yaptırımlar söz konusudur.
2021 Yılı Maktu Had ve Tutarların Yeniden Belirlenmesine İlişkin Tebliğler Resmi Gazete'de Yayımlandı.
2021'de uygulanacak ceza tutarları %9,11 olarak tespit edilen yeniden değerleme oranında artırılarak belirlendi.
2021 yılında geçerli olacak asgari ücretin net tutarı ve işverene maliyeti ne kadar oldu?
Prim ve vergilere ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
e-Ticarette vergi muafiyeti, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak. Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Nedir?
Ticaret Bakanlığı, esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere verilecek destekler hakkında duyuru yayınladı.
Vergi ve SSK Prim Borcu Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Genel Tebliği Resmi Gazetede Yayımlandı!
31 Aralık 2020'de sona erecek Vergi ve SSK Prim Borcu Yapılandırma başvuru süresi 31 Ocak 2021'e ertelendi.
2021'de en düşük Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 109 TL, en yüksek MTV ise 50 bin 107 TL olarak belirlendi.
Normalleşme desteği süresi 30 Haziran 2021'e, 3 ay olan yararlanma süresi de 6 aya kadar uzatıldı.
Ba-Bs formlarında hesaplanan eden bir vergi yoktur. Ba-Bs form beyanının ardından ödeme yapılmaz.
Asgari ücret zammıyla hangi ücretler yükselecek? Asgari ücret neleri değiştiriyor?
İstihdamın korunması ve artırılması kapsamında İlave İstihdam Teşviki süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı.