Lonca Ön Muhasebe Programı hem mobil hem web den bulut ortamında kullanabildiğiniz, e-Belge uygulamarı olan e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Defter, e-SMM, e-MM uygulamaları ile bütünleşik çalışan inovatif, kullanımı kolay ön muhasebe tutmayı sağlayan iş uygulamasıdır.
Ön muhasebe ile işletmelerin temel finansal işlemleri gerçekleştirilir.
Ön muhasebe, genel muhasebenin ilk adımıdır. Ön muhasebe bir işletmenin mali yönetimini sağlayan her türlü bilginin işlenmesi ve takip edilmesidir. İşletmenin nakit, çek, senet, müşteri, stok, fatura veya banka hesaplarının kayıtları ve hareketleri, ön muhasebe aracılığı ile takip edilir.
Firmanın günlük gelir, gider ve nakit akışının takibi için kullanılır. Nakit giriş çıkışlar, kayıt altına alınarak, yapılan tahsilat ve ödemeler izlenir. Böylece firmanın, nakit işlemlerinin takibi yapılır.
Firmanın bankalar aracılığıyla gerçekleştirdiği ödemeler, çekler, havale ve tahsilat gibi işlemlerin takip etmesi ön muhasebenin konusudur.
Verilen veya alınan çek ve senetler ön muhasebede işlenir. Çek ve senetlerin vadelerini ve miktarlarını takip ederek, firmanın nakit akışı hakkında bilgi sahibi olursunuz.
Alınan veya satılan hizmet ya da ürün karşılığında fatura kesilir. İrsaliye ise bir ürünün nakledilmesi esnasında kullanılan sevk belgesidir. Her türlü fatura ve irsaliye işlemi ön muhasebe kapsamındadır.
Ürün alım satımı yapan firmaların depolarındaki ürünün takibinin yapılması da ön muhasebenin konusudur. Ürün alımında alış faturası ile sisteme girişi yapılır, ürün satıldığında ise satış faturası ile stoklardan düşürülür. Böylece hangi ürünün daha çok satıldığı hangi ürünün satılmadığı kolayca takip edilir.
Müşteri ve tedarikçi hesaplarının tamamı cari hesaplardır. Her türlü alım satım işlemleri; ödeme, tahsilat, borç ve alacak takibi cari hesapla yapılır. Bu bilgiler rapor hazırlamak için de kullanılır.
Personelin maaş, avans, prim, vergi işlemlerini takip etmek ve ödemeleri ona göre planlamak mühimdir.
Bir firma sahibiyseniz, bilmeniz gereken en önemli konuların başında cari hesap işlemleri gelmektedir. Cari hesap işlemleri yani borçlar ve alacaklar, bir işletme için kritik değerdedir.
Bir şirketin finansal ya da ticari ilişkileri olduğu alıcı, satıcı, banka vb. hesapların alacak ve borçlarının takibinin yapıldığı hesaptır.
Türk Ticaret Kanununun 87. maddesine göre cari hesap, iki kimsenin para, mal, hizmet ve diğer hususlardan dolayı birbirlerindeki alacaklarını ayrı ayrı istemekten karşılıklı olarak vazgeçip, bunları kalem kalem zimmet ve matlup şekline çevirerek hesabın kesilmesinden çıkacak bakiyeyi isteyebileceklerine dair bulunan mukaveleye denilmektedir.
Cari hesap takibiyle, işletmenizin borç ve alacaklarını ayrıntılı ve düzenli bir şekilde görebilirsiniz.
Çoğunlukla muhasebe işlemlerinin geçmişe yönelik evrakları kayıt altına alınır. Geçmiş dönem bilgiler ve belgelerin mevcudiyeti cari hesabın takibinin yapıldığı anlamına gelmez. Cari hesap takibinin önemi geçmiş değil, güncel bilgilerle ilgili olmasıdır. Cari hesabın, düzenli ve güncel olarak tutulması oldukça önemlidir. Anlık istenilen raporlar söz konusu bilgilere dayanılarak hazırlanabilir ve muhtelif durumlarda mutabakat sağlanması için kullanılır.
Bunlardan birincisi ve en klasik yöntem cari hesap defterleridir. Bu yöntemde defter 3 bölüme ayrılır; birinci bölümde alacakların, ikinci bölümde borçların ve üçüncü bölümde de vergi borcu ve diğer borç ve alacaklar işlenerek takibi yapılır.
Bu yöntem, iş yükü ve zaman kaybına neden olur. Ayrıca bu yöntemle raporlama yapmak imkansızdır.
Müşteri ve tedarikçiler için ayrı ayrı hazırlanmış cari hesap kartları oluşturmalısınız. Söz konusu kartlarda; isim, ünvan, takip no, cari hesap türü, alacak ve borç bakiyesi gibi bilgiler olmalı ayrıca kartları belirli periyotlarda güncellemelisiniz. Bununla birlikte başka bir kartta da bütün borç ve alacakların listelenmesi gerekir. Excel'de cari hesap takibi anlaşılacağı üzere oldukça karışıktır. Muhtemel hataları önlemek neredeyse imkansızdır.
Excel'de ve defterde cari hesap takibi çok ciddi zaman ve emek kaybına neden olur.
Şirket içinde muhasebe elamanı ve masaüstü bir muhasebe programında cari hesap takibi yapılır. Fakat küçük ölçekli işletmelerin bir çoğu, kendi bünyelerinde muhasebe programı kullanabilecek yetkin personel kaynağına sahip değil.
Mysoft bulut tabanlı ön muhasebe programıyla müşteri ve tedarikçilerinizin cari hesap takibini online olarak yapabilirsiniz. Ayrıca hangi müşteriden ne kadar alacağınız var, kime ne kadar ödeme yapacaksınız tüm bunları kolaylıkla takip edersiniz. Toplam tahsilat ve ödemelerinizi anlık olarak görebilirsiniz. Stok, maliyet, kasa, fatura, sipariş, banka ve müşteri bilgilerinin yönetimini çok pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Zamandan ve maliyetlerden tasarruf edersiniz.
Ön muhasebe programları, bir firmanın temel ön muhasebe süreçlerinin takibinde kullanılan programlardır.
Muhasebe hesaplarının hatasız ve eksiksiz olarak tutulması kritiktir. Vergi borcunun yanlış hesaplanması, e-Faturaların hatalı düzenlenmesi vs. durumlar işletmelerin ekonomik kayıplara uğramasına neden olabilir ve ayrıca cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmaları söz konusu olabilir.
Ön muhasebe programlarıyla cari işlemler, gelir gider takibi, çek senet takibi, banka işlemleri, satış işlemleri, stok giriş ve çıkışları, fatura ve irsaliye takibi, vb. işlemler kolaylıkla ve hatasız olarak gerçekleştirilir.
Mahalle bakkallarından süpermarketlere, toptancılardan perakendecilere, ürün ya da hizmet satışı yapan her türlü firmanın satış takibi, stok takibi, satış sözleşmelerinin hazırlanması, e-Faturaların ve e-Arşiv Faturaların düzenlenerek takip edilmesi, borçlar ve alacakların takibi için web tabanlı ön muhasebe programına ihtiyacı vardır. Ön muhasebe programı kullanan firmaların kendi bünyelerinde muhasebeci veya mali müşavir bulundurmalarına gerek yoktur.
İnternet ortamında çalışan hiçbir kurulum gerektirmeyen web browserlar aracılığı ile her yerden ulaşabileceğiniz ön muhasebe programlarına internet tabanlı (web) ön muhasebe programı denir.
Mobil cep telefonlarında çalışan ön muhasebe programlarına mobil ön muhasebe programı denir.
Esasen internet tabanlı ön muhasebe programlarına bulut tabanlı yada online ön muhasebe programları da denilmektedir.
Hesap hatalarını ön muhasebe programları ile önlemek mümkündür. Online ön muhasebe programları sayesinde daha güvenli ve verimli bir şekilde kolay ön muhasebe kayıtları tutulabilir. Mobil ön muhasebe programları ile işinizi dilediğiniz yerden cepten gerçekleştirebilirsiniz.
Esasen internet tabanlı ön muhasebe programlarına bulut tabanlı ön muhasebe programı yada online ön muhasebe programı denilmektedir.
Ön muhasebede en bilindik yöntem, defter tutma yöntemidir. Ön muhasebe bilgilerinin tamamı bir deftere kaydedilerek tutulur. Defterin kaybolması veya tahrifat görmesi gibi tehlikeleri bulunmaktadır.
Fonksiyonlardan ve formüllerden dolayı kompleks bir metottur. Bu yöntemi kullanmak için Excel'i çok iyi bilmek gerekmektedir. Bilakis, raporları ve tabloları oluşturmak çok uzun zaman alabilir. Ayrıca, bilgisayarın arızalanması ya da çalınması durumlarında tüm bilgilerinizi kaybedebilirsiniz. Buna karşın sürekli yedekleme işlemi yapmanız gerekmektedir
Bazı firmalar, şirkette çalıştırdıkları bir muhasebeciyle ve muhasebe yazılımıyla ön muhasebelerini şirket içinde tutmayı tercih ederler. Bu durum lisanslı yazılımın ücreti ve muhasebe çalışanının ekstra maliyetini ortaya çıkarır.
Son yıllarda yukarıda bahsettiğimiz geleneksel yöntemler yerini bulut tabanlı ön muhasebe programına bıraktı. Online ön muhasebe programı ile verileriniz bulut tabanlı bir uygulamada tutulur. İnternet olan her yerden tüm muhasebe verilerinize ulaşabilir ve dilediğiniz gibi güncelleme yapabilirsiniz. Ayrıca, kullanıcı dostu arayüze sahip olduğu için kullanım kolaylığı sağlar.
Genel muhasebe ve ön muhasebe arasındaki farklar; yapılan işlemlerle ilişkilidir. Ön muhasebe, genel muhasebenin ilk adımıdır ve ön muhasebe olmadan genel muhasebeye geçilemez. Ön muhasebe ile firmaların temel finansal işlemleri gerçekleştirilir. Genel muhasebe ise, genel mali hesaplamaların yapıldığı işlemlerdir.
Muhasebe işlemlerinin tamamının düzenlenmesi ve takip edilmesini sağlayan genel muhasebe yazılımları, muhasebe alanında işinin ehli kişiler tarafından kullanılabilmektedir.
Genel muhasebe çok kapsamlı bir program olduğu için oldukça maliyetlidir ve ticari olarak büyük işlem hacmine sahip şirketler tarafından kullanılmaktadır.
Meslek çıkarlarını korumak için, usta, kalfa ve çırak ilişkisi içinde bir başkanın yönetiminde oluşturulan meslek organizyonuna lonca denir.
Tüm Blog yazılarımızı görmek için tıklayınız
2021 yılında SM, SMMM ve Yeminli Mali Müşavir'lerce uygulanacak olan asgari ücret tarifesi belirlendi.
GİB, e-Belge uygulamalarından GİB Portal Yöntemi ile yararlanan mükellefler için duyuru yayınladı.
Mali Mühür temin edemeyen 01/01/2021 itibariyle e-Fatura zorunluluğu bulunan mükellefler hakkında duyuru yayınladı.
Ticaret Bakanlığı, esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere verilecek destekler hakkında duyuru yayınladı.
İmza sirküleri sayesinde sahte imza kullanılarak dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmektedir.
Kimler konkordato talep edebilir? Şirketler neden konkordato başvurusunda bulunur?
Tebliği gereken belgelerin, e-Tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir.
Hangi giderlerin gelirden düşürüleceği, hangilerinin gelirden düşürülmeyeceğini bilmeniz son derece kritiktir.
En iyi ön muhasebe programı, seçimi yaparken nelere dikkat etmek gerekir?