Limited şirket, Türkiye'de en yaygın görülen şirket türüdür ve yaklaşık olarak tüm şirketlerin %82'si Limited şirkettir.
Bir veya birden çok, gerçek ya da tüzel kişi tarafından kurulabilen şirket türüdür. Limited şirket, sermaye şirketidir ve sermaye şirketlerinde hissedarlar sadece taahhüt ettikleri sermaye kadar şirkete karşı sorumlu olurlar. Limited şirkette ortakların sayısı elliyi geçemez. Limited şirkette payların devri genel kurul onayına tabidir ve Limited şirketler halka arz olunamaz.
Limited şirket, kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir. Fakat sigortacılık ve bankacılık alanında faaliyet gösteremezler.
Limited şirketin esas sermayesi en az 50,000 TL'dir. Nakdi olarak getirilen sermayenin şirketin tescilinden sonraki 24 ay içinde ödenmesi gerekmektedir. Ödeme takvimi şirket sözleşmesinde düzenlenebilir veya müdürler tarafından da belirlenebilir.
Genel Kurul: Tüm ortakların temsil edildiği, şirkete ait önemli kararları almaya (örneğin, şirket sözleşmesinde değişiklik yapılması, şirket müdürlerinin atanması, şirketin feshedilmesi vs.) yetkili olan organdır.
Müdürler Kurulu: Şirketin yönetimi ve temsili ile görevli olan organdır. Şirkette bir veya birden fazla müdür olabilir, Ancak müdürlerden en az bir tanesinin şirket ortağı olması zorunludur.
2024 yılı maliyetleri güncellenecektir.
Öncelikle hangi sektörde faaliyet göstereceğinize, şirketin kaç ortak olacağına, ana paranın ne kadar olacağına, ortakların hisse oranlarına, kimin müdür olacağına ve şirketin unvanının ne olacağına karar vermeniz gerekmektedir.
Kuruluş işlemlerini elektronik ortamda Merkezi Sicil Kayıt Sisteminin (MERSİS) internet adresinden https://mersis.gtb.gov.tr/ gerçekleştirebilirsiniz. MERSİS, kanuni olarak sözleşmede bulunması zorunlu olan unsurların doldurulması için kullanıcıyı yönlendirir ve gerekli bilgilerin girilmesiyle şirket sözleşmesi hazırlanır. Şirketin vergi numarası da MERSİS tarafından otomatik olarak atanır. Böylece şirket unvanı, vergi dairesi ve vergi numarası belirlenmiş olur.
Şirket sözleşmesi hazırlandıktan sonra, kurucuların sözleşmeyi imzalaması gerekmektedir. Bu imzaların gerçekten kuruculara ait olup olmadığının yetkili bir makam tarafından tasdik edilmesi gerekir. Bu işlem için kurucuların ya da yetkili temsilcilerin ilgili kuruluşa gitmeleri gerekmektedir. Limited şirketlerde bu işlem şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki Ticaret Sicili Müdürlüğünde gerçekleştirilir. Tasdik işleminin noterde yapılmak istenmesi durumunda, MERSİS'ten alınan takip numarası ile herhangi bir notere başvurabilirsiniz. Sözleşme MERSİS tarafından noterlere elektronik ortamda iletildiğinden, notere fiziki çıktı alınarak gidilmesine gerek yoktur.
Ticaret Sicili Müdürlüğünde gerçekleştirilen işlemin ardından şirket ana sözleşmesini, sicil tasdiknamesini ve şirket defterlerini alabilirsiniz.
Kuruluş işlemleri tamamlandıktan sonra Sicil Tasdiknamesi ile noterden İmza Sirküleri çıkartılarak, kaşe hazırlatılması gerekir.
Tüm bu işlemlerin ardından vergi dairesine internet üzerinden girerek, tüzel kişi olarak kayıt oluşturmanız, ardından da 15 gün içerisinde Damga Vergisi ve e-Tebligat, bildirimlerini yapmanız gerekir.