e-Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır. e-Tebligat, tebligatı yapan birimlerce düzenlenir ve Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) aracılığı ile alıcılarına gönderilmektedir.
e-Tebligat başvurusunu, mükellefler bizzat kendileri yapabileceği gibi yasal temsilcileri aracılığıyla da yapabilirler. Ayrıca e-Tebligat ile ilgili işlemleri yapmak üzere özel yetki içeren noterden alınmış vekaletnameyle vekil aracılığı ile de yapılabilir.
Bireysel e-Tebligat başvuruları, online olarak internet üzerinden veya PTT şubelerinden gerçekleştirilebilir. Bireysel başvurular, ön başvuru ve esas başvuru şeklinde 2 aşamadan oluşmaktadır.
Gerçek kişiler tarafından yapılan ön başvuru, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerindeki https://basvuru.etebligat.gov.tr/ adresinde yer alan ön başvuru ekranından gerçekleştirilir. Ön başvuru ekranından alınan başvuru numarası ile başvuru sırasında kimlik bilgilerinin tespiti için geçerli olan bilgi ve belgelerle PTT merkezlerine müracaat edilerek başvuru gerçekleştirilir.
Sadece gerçek kişiler PTT merkezlerine gelmeden, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemindeki başvuru ekranından e-Devlet, elektronik imza veya mobil imza ile online olarak elektronik ortamda hesaplarını açabilirler.
Gerçek kişiler ve tebligatı dijital ortamda yapma mecburiyeti bulunmayan tüzel kişiler, e-Tebligat adresi almak için PTT merkezlerine başvuruda bulunabilir.
e-Tebligat için PTT tarafından istenen gerekli belgeler aşağıdaki gibidir;
e-Tebligat oluşturma zorunluluğu olan kişi ve kurumlar için başvuru, bu zorunluluğun oluştuğu tarih itibarıyla 1 ay içerisinde gerekli kurumlarca PTT'ye yapılır. e-Tebligat başvuru işlemi esnasında talep edilen belgeler ise aşağıdaki gibidir;
e-Tebligat başvuru işlemi esnasında, yeni mükellefiyet kazanan kurumlar vergisi mükelleflerinin işe başladıkları tarihi takip eden 15 gün içerisinde e-Tebligat talep bildirimini, bağlı oldukları vergi dairesine vermeleri gerekir. Bu işlemi yasal temsilcileri aracılığı ile gerçekleştirmek mümkündür.
Yeni mükellefiyet kazanarak e-Tebligat sistemini kullanmak zorunda olan gelir vergisi mükelleflerin ise mükellefiyetin oluştuğu esnada, söz konusu olan bildirimi gerekli vergi dairesine verebilir ya da İnternet Vergi Dairesi vasıtasıyla Elektronik Tebligat Talep Bildirimi verebilirler.
Elektronik tebligat göndermeye yetkili Tebligat kanunu ve 6.12.2018 tarih ve 30617 sayılı yönetmelik uyarınca yapılan elektronik tebligat işlemlerini yürütmek amacıyla PTT tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemdir.
PTT tarafından, gerçek kişiler için kimlik bilgileri, tüzel kişiler için ise tabi oldukları sistem bilgileri esas alınmak suretiyle tek ve benzersiz şekilde oluşturulan ve UETS'ye kaydedilen tebligat adresidir.
e-Tebligat başvurusu yapıldığı zaman veya e-Tebligat gönderildiği zaman, SMS ya da e-posta yolu ile bilgilendirme yapılır.
e-Tebligat'ı e-Devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz. e-Devlet şifreniz, mobil imzanız ve e-İmzanız ile sisteme giriş yaptıktan sonra GİB üzerinden e-Tebligat görüntüleme seçeneğini işaretleyerek e-Tebligatı görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca e-Tebligat sistemine e-İmza, e-Devlet şifresi veya şifre ile girişi sağlayarak e-Tebligatınızı görüntüleyebilirsiniz.
e-Tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılır ve ayrıca posta yoluyla tebligat yapılmaz.
Mükellefler, https://intvrg.gib.gov.tr internet adresine giriş yaparak daha önce bildirim ile bildirdikleri elektronik ortamdaki mevcut bilgilerini güncelleyebilirler.
Zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dahil olan mükelleflerin zorunlu olmadıkça sistemden çıkmaları mümkün değildir. Bu zorunluluk halleri; ölüm, gaiplik veya tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının (nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) silinmesi gibi hallerdir.
e-Tebligat sistemine dahil olmak zorunda olan mükellefler, süresinde bildirimde bulunmaz ise Vergi Usul Kanununun Mükerrer 355. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılır. Bu mükelleflere re'sen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi tebliğ edilerek e-Tebligat gönderimi başlatılır.