e-Tebligat Nedir? e-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Tebligat Nedir? e-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Tebligat (Elektronik Tebligat), tebliği gereken resmi belgelerin, fiziki ortam yerine elektronik ortamda oluşturularak, mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesine denir.

e-Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır. e-Tebligat, tebligatı yapan birimlerce düzenlenir ve Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) aracılığı ile alıcılarına gönderilmektedir.

e-Tebligat başvurusunu kimler yapabilir?

e-Tebligat başvurusunu, mükellefler bizzat kendileri yapabileceği gibi yasal temsilcileri aracılığıyla da yapabilirler. Ayrıca e-Tebligat ile ilgili işlemleri yapmak üzere özel yetki içeren noterden alınmış vekaletnameyle vekil aracılığı ile de yapılabilir.

e-TEBLİGAT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

1- Bireysel e-Tebligat başvurusu

Bireysel e-Tebligat başvuruları, online olarak internet üzerinden veya PTT şubelerinden gerçekleştirilebilir. Bireysel başvurular, ön başvuru ve esas başvuru şeklinde 2 aşamadan oluşmaktadır.

Ön başvuru:

Gerçek kişiler tarafından yapılan ön başvuru, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerindeki https://basvuru.etebligat.gov.tr/ adresinde yer alan ön başvuru ekranından gerçekleştirilir. Ön başvuru ekranından alınan başvuru numarası ile başvuru sırasında kimlik bilgilerinin tespiti için geçerli olan bilgi ve belgelerle PTT merkezlerine müracaat edilerek başvuru gerçekleştirilir.

Online başvuru:

Sadece gerçek kişiler PTT merkezlerine gelmeden, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemindeki başvuru ekranından e-Devlet, elektronik imza veya mobil imza ile online olarak elektronik ortamda hesaplarını açabilirler.

PTT merkezleri aracılığı ile başvuru

Gerçek kişiler ve tebligatı dijital ortamda yapma mecburiyeti bulunmayan tüzel kişiler, e-Tebligat adresi almak için PTT merkezlerine başvuruda bulunabilir.

e-Tebligat için PTT tarafından istenen gerekli belgeler aşağıdaki gibidir;

  • Başvuru sahibinin TCKN ile TC kimlik kartı, pasaportu, kanuni olarak kimlik yerine geçebilen resmi bir belge veya e-İmzası
  • Başvuru sahibi T.C. vatandaşı değilse yabancı kimlik numarası, Mavi Kart numarası, pasaportu veya e-İmzası
  • Başvuru sahibi tüzel kişi ise bu tüzel kişinin tabi olduğu sistem bilgileri gereklidir. Tüzel kişiler, başvuru sırasında işlemler için yetkilendirdikleri kişilerin kimlik bilgilerini içeren belgelerde gereklidir.

2-Tüzel kişi ve kamu kurumları için e-Tebligat başvurusu

e-Tebligat oluşturma zorunluluğu olan kişi ve kurumlar için başvuru, bu zorunluluğun oluştuğu tarih itibarıyla 1 ay içerisinde gerekli kurumlarca PTT'ye yapılır. e-Tebligat başvuru işlemi esnasında talep edilen belgeler ise aşağıdaki gibidir;

  • Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sistemi'ne (DETSİS) kaydı bulunmayanlar için tabi oldukları sisteme ait bilgiler, kamu kurum ve kuruluşları ile birlikler için ise DETSİS'de yer alan kuruma özel numara ve sistem bilgileri
  • Başvuruyu TC vatandaşı olan gerçek kişi yapıyorsa TCKN ve kimlik bilgileri; yabancı gerçek kişi başvuru işlemini gerçekleştiriyorsa yabancı kimlik numarası ve diğer kimlik bilgileri
  • MERSİS'e kayıtlı tüzel kişilerin MERSİS numarası ile sisteme ait bilgileri, MERSİS kaydı bulunmayan tüzel kişilerin ise tabi oldukları sisteme ait bilgileri, PTT'nin talep etmeyi uygun gördüğü diğer bilgi ve belgeler.

e-TEBLİGAT BAŞVURU SÜRESİ

e-Tebligat başvuru işlemi esnasında, yeni mükellefiyet kazanan kurumlar vergisi mükelleflerinin işe başladıkları tarihi takip eden 15 gün içerisinde e-Tebligat talep bildirimini, bağlı oldukları vergi dairesine vermeleri gerekir. Bu işlemi yasal temsilcileri aracılığı ile gerçekleştirmek mümkündür.

Yeni mükellefiyet kazanarak e-Tebligat sistemini kullanmak zorunda olan gelir vergisi mükelleflerin ise mükellefiyetin oluştuğu esnada, söz konusu olan bildirimi gerekli vergi dairesine verebilir ya da İnternet Vergi Dairesi vasıtasıyla Elektronik Tebligat Talep Bildirimi verebilirler.

e-TEBLİGAT ZORUNLULUĞU

  • 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar.
  • 5018 sayılı Kanunda tanımlanan mahallî idareler.
  • Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
  • Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri.
  • Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar.
  • Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları. (Odalar, barolar, bunların üst kuruluşu olan birlikler, federasyonlar, konfederasyonlar, vb.)
  • Kanunla kurulanlar da dâhil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri. (Anonim şirketler,Limited şirketler,Kollektif şirketler, Komandit şirketler, Dernekler, Vakıflar, Kooperatifler.)
  • Noterler.
  • Baro levhasına yazılı avukatlar.
  • Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler.
  • İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birim." olarak belirlenmiştir.

e-TEBLİGAT HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) nedir?

Elektronik tebligat göndermeye yetkili Tebligat kanunu ve 6.12.2018 tarih ve 30617 sayılı yönetmelik uyarınca yapılan elektronik tebligat işlemlerini yürütmek amacıyla PTT tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemdir.

e-Tebligat adresi nedir?

PTT tarafından, gerçek kişiler için kimlik bilgileri, tüzel kişiler için ise tabi oldukları sistem bilgileri esas alınmak suretiyle tek ve benzersiz şekilde oluşturulan ve UETS'ye kaydedilen tebligat adresidir.

e-Tebligat yapıldığından nasıl haberdar olurum?

e-Tebligat başvurusu yapıldığı zaman veya e-Tebligat gönderildiği zaman, SMS ya da e-posta yolu ile bilgilendirme yapılır.

e-Tebligat görüntüleme nasıl yapılır?

e-Tebligat'ı e-Devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz. e-Devlet şifreniz, mobil imzanız ve e-İmzanız ile sisteme giriş yaptıktan sonra GİB üzerinden e-Tebligat görüntüleme seçeneğini işaretleyerek e-Tebligatı görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca e-Tebligat sistemine e-İmza, e-Devlet şifresi veya şifre ile girişi sağlayarak e-Tebligatınızı görüntüleyebilirsiniz.

e-Tebligat Sistemi ile gönderilen belgeler ne zaman tebliğ edilmiş sayılır?

e-Tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılır ve ayrıca posta yoluyla tebligat yapılmaz.

e-Tebligat bildirimindeki bilgilerimi değiştirebilir miyim?

Mükellefler, https://intvrg.gib.gov.tr internet adresine giriş yaparak daha önce bildirim ile bildirdikleri elektronik ortamdaki mevcut bilgilerini güncelleyebilirler.

e-Tebligat Sisteminden çıkabilir miyim?

Zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dahil olan mükelleflerin zorunlu olmadıkça sistemden çıkmaları mümkün değildir. Bu zorunluluk halleri; ölüm, gaiplik veya tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının (nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) silinmesi gibi hallerdir.

e-Tebligat Sisteminin faydaları nelerdir?

  • Bilgi güvenliğini ve kişisel verilerin korunmasını sağlar.
  • Hizmet kalitesini arttırır.
  • Belgenin içeriğinin başkaları tarafından değiştirilemeyeceğini garanti eder, güvenilirdir.
  • Fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işlemi, elektronik tebligat sistemi ile saniyeler içinde gerçekleştirilir.
  • Elektronik tebligat sisteminde, tebligatın ne zaman yapıldığını, gönderen kurumun ve alıcının kim olduğunu, gönderilen tebligatın ve eklerinin ne olduğunu, görüntülenebildiği için herhangi bir ihtilafa yer bırakmaz.
  • Fiziki ortamda yapılan tebligatlar ücretli iken e-Tebligat ile yapılan tebligatlarda herhangi bir masraf bulunmadığından bütçeye katkı sağlar.
  • e-Tebligat sistemiyle yapılan tebligatlar, kâğıt, zaman ve enerji tasarrufu sağladığı için doğanın, yeşilin ve insanlığın en büyük dostudur.

e-Tebligat Sistemine dahil olmamanın cezası var mıdır?

e-Tebligat sistemine dahil olmak zorunda olan mükellefler, süresinde bildirimde bulunmaz ise Vergi Usul Kanununun Mükerrer 355. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılır. Bu mükelleflere re'sen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi tebliğ edilerek e-Tebligat gönderimi başlatılır.

sgk-tesvik

Deepfake Nedir? Nasıl Kullanılır? Deepfake Kullanmak Suç Mu?

 1 Mart 2024 Cuma

Dijital çağın tehlikesi olarak nitelendirilen deepfake, derin kurgu veya derin sahte anlamındadır.

Devamı

2024 Asgari Ücret Ne Kadar? Asgari Ücretin İşverene Maliyeti Nedir?

 27 Aralık 2023 Çarşamba

Asgari ücret işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor.

Devamı

e-Faturada Karekod Zorunlu Mu? e-Arşiv Faturada Karekod Zorunluluğu Nedir?

 10 Eylül 2023 Pazar

e-Fatura, e-Arşiv Fatura vb. elektronik belgelerde "Karekod" bulunması zorunlu oldu.

Devamı

Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranları Arttırıldı

 7 Temmuz 2023 Cuma

7 Temmuz 2023 tarihli resmi gazete ile Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranları Arttırıldı

Devamı

Beyanname Verilme ve Ödeme Süreleri İle Form Ba-Bs Verilme ve E-Defter ve Beratların Yüklenme Süreleri Uzatıldı

 30 Mart 2023 Perşembe

Beyannamelerin Verme Ödeme, "Form Ba-Bs" Bildirimlerinin Verilme ve e-Defter Beratların yüklenme süreleri uzatıldı.

Devamı

GİB'den e-Defter, e-Arşiv Fatura Hakkında Duyuru!

 26 Mart 2023 Pazar

1 Temmuz tarihi itibariyle e-belge uygulamalarına dahil olan mükelleflerce, 30 Haziran 2020 tarihine ...

Devamı

Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur? Şahıs Şirketi Açma Maliyeti 2024

 21 Mart 2023 Salı

e-Devlet üzerinden şahıs şirketi kuruluş işlemlerinizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Devamı

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Kullanım Rekoru Kırdı!

 17 Mart 2023 Cuma

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konan elektronik uygulamalar kullanım rekoru kırdı.

Devamı

e-İrsaliyede Karekod Zorunlu Mu? İnternetten Mal ve Hizmet Satışı Yapanlarda Karekod Zorunluluğu

 20 Şubat 2023 Pazartesi

e-İrsaliye Karekod zorunlu mu? İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar için e-İrsaliye Karekodu zorunluluğu nedir?

Devamı
WhatsApp