Kurumlar ve kişilerin yaptığı işlemlerin resmileşmesi için kağıt veya e-Belgelerden alınan vergiye damga vergisi denir. Başka bir ifadeyle, her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan vergidir.
En az ödenen vergi olarak bilinen Damga Vergisinin tahsil edilebilmesi için kağıdın imzalanabiliyor, ibraz edilebiliyor ya da imza yerine geçen ibareler olması ve hüküm içermesi gerekmektedir.
Mevzuatta kağıt veya e-Belgelerde imzası olan kişiler vergi mükellefi olarak tanımlanır.
Fakat bunlardan ticari ya da mütedavil kağıt niteliğinde olanların Damga Vergisini ilk satan, kabul eden ya da başka suretle kullanan şahıslar öder.
Damga Vergisinin ödeme yöntemleri kağıdın içeriğine göre farklılık gösterir. Damga Vergisi makbuz karşılığı, pul yapıştırılması biçiminde, istihkaktan kesinti yapılarak ya da basılı damga konulması yöntemlerinden biriyle ödenir. Vergiye konu olan kağıt değerli değilse vergi maktu (değeri biçilmiş) olarak tahsil edilir.
Mukavelename, taahhütname, senet gibi kağıt konusuna bağlı olarak alınacak vergiler çeşitlilik göstermekle birlikte bindelik oran üzerinden hesaplanır.
Sürekli damga vergisi mükellefiyetine sahip olanlar damga vergisi beyannamesi vermekle mükelleftir. Ödemeler vergi dönemini içeren ayın 26. akşamına kadar yapılır.
68 Seri No.lu Damga Vergisi Genel Tebliğ ile vergiye tabi kağıtların 2024 yılında tabi olacakları maktu damga tutarları yeniden değerleme oranında %58,46 (ellisekiz virgül kırkaltı) artırıldı. 488 sayılı Kanunun 14'üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan her bir kağıttan alınacak damga vergisine ilişkin üst sınır 01.01.2024 tarihinden itibaren 17.006.516,30 TL oldu.
68 Seri No.lu Damga Vergisi Genel Tebliğine ve 2024 yılında uygulanacak Damga Vergisi oranları ve ücretlerine ulaşmak için tıklayınız.
Damga Vergisinin eksik ödenmesinden ya da ödenmemesinden, kağıtları ibraz edenler sorumludur. Birden çok kişi tarafından imzalanan kağıtlara ait vergi ve cezanın tamamından imzalayanlar sorumludurlar.
Resmi daireler veya noterlerce düzenlenerek kişilere verilen veya dairede bırakılan ve Damga Vergisi hiç alınmayan veya noksan alınan kağıtların vergisi mükelleflere, cezası düzenleyenlere aittir.