Dijital Dönüşüm Nedir? D.D. Uygulamaları Hangileridir?

Dijital Dönüşüm Nedir? D.D. Uygulamaları Hangileridir?

Dijital Dönüşüm Nedir?

Sanayi devrimiyle tarım toplumundan endüstri toplumuna geçen dünyada, son yıllarda bilgi teknolojileri toplumuna geçiş yaşanıyor. Günümüzde iktidar sahibi olmanın yolu, dijital yaşama adapte olmaktan geçiyor.

Baş döndüren bir hızla gelişen bilgi teknolojilerinin sağladığı olanaklar ve değişen toplumsal gereksinimler doğrultusunda daha etkin, daha verimli hizmet vermek için insan, iş süreçleri ve teknolojinin bütüncül dönüşümüne dijital dönüşüm veya e-dönüşüm denilmektedir.

Dijital dönüşümün İngilizcesi "digital transformation"dır.

Dijital hayatın en önemli getirisi şeffaflıktır

Dijital dönüşüm, pazarlamadan satışa, üretimden insan kaynaklarına kadar iş süreçlerini tamamen değiştiren bir kavramdır. Devlet, özel sektör ve bireyler, kısaca herkes bu değişimin bir parçasıdır aslında.

Bilgisayar ve iletişim teknolojileri ile gelen bu değişim, hayatın tüm alanlarında daha az zamanda, daha kolay ve verimli işler yapmak anlamına gelmektedir.

Dijital dönüşüm bilgi ve iletişim teknolojilerinin yanında insanların yaşam anlayışının değişimini, dijital hayata geçişi simgelemektedir.

Dijital dönüşüm teknolojileri nelerdir?

Dijital dönüşümü birkaç teknolojiyle sınırlandırmak yanlış olur.

Dijital dönüşüm teknolojilerinden bazılarıdır.

e-DÖNÜŞÜM UYGULAMALARI HANGİLERİDİR?

  • e-Devlet: e-Devlet Kapısı ya da Dijital Türkiye, devlet tarafından sunulan hizmetlerin, kullanıcı ihtiyaçları göz önünde bulundurularak elektronik ortamda, güvenli ve hızlı şekilde, tek bir noktadan vatandaşa doğru bilginin ulaştırılmasını amaçlayan web tabanlı bir uygulamadır.
  • e-İmza: Islak imzanın dijital halidir.
  • e-Ticaret: İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan elektronik ticaret veya e-Ticaret; ticaretin elektronik ortamda yapılmasıdır. Ürün ve hizmetlerin üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin internet üzerinden yapılmasıdır.
  • KEP (kayıtlı elektronik posta): KEP resmi yazışmaların elektronik ortamda mevzuata uygun, uluslararası standartlarda ve teknik olarak güvenli bir şekilde yapılmasına imkan sağlayan bir sistemdir.
  • e-Muhasebe: Geleneksel olarak kağıt üzerinde yapılan tüm muhasebe işlemlerinin, elektronik ortamda yapılmasıdır.
  • e-Fatura: Kağıt faturanın elektronik halidir. Zamandan ve maliyetlerden tasarruf sağlar ve iş süreçlerinde verimliliği artırır.
  • e-Arşiv: Elektronik ortamda oluşturulan faturanın müşteriye e-Posta veya SMS yoluyla gönderilmesi ya da kağıt belge olarak teslim edilmesini sağlayan sistemdir.
  • e-Defter: Yevmiye defteri ve defteri kebirin elektronik ortamda hazırlanarak Gelir İdaresi Başkanlığı'na gönderilmesini sağlayan sistemdir.
  • e-İrsaliye: İrsaliye gönderme, alma, cevaplama, muhafaza etme ve görüntüleme işlemlerinin dijital ortamda yapılmasını sağlayan sistemdir. Kağıt ortamda düzenlenen sevk irsaliyesinin e-Belge olarak düzenlenmesidir.
  • e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM): Serbest meslek makbuzlarının Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak elektronik ortamda oluşturulması, muhafazası, ibrazı ve raporlanmasını kapsayan uygulamadır.
  • Hukuk, muhasebe, tıp, mühendislik vs. alanlarda serbest meslek erbabı olan kişilerin mesleki faaliyetlerine ilişkin düzenledikleri makbuzun elektronik halidir.
  • e-Müstahsil Makbuzu (e-MM): Müstahsil makbuzu, defter tutan çiftçilerin ve toptancıların, defter tutmayan çiftçilerden satın aldıkları mallar karşılığında düzenledikleri belgedir. Müstahsil makbuzunun dijital ortamda GİB tarafından belirtilen usul ve esaslarla düzenlenmesini, saklanmasını ve iletilmesini sağlayan sisteme e-Müstahsil Makbuzu denir.
  • e-Bilet: GİB tarafından belirlenen standartlara uygun olarak matbu biletin dijital ortamda oluşturulması, imzalanması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını sağlayan sistemdir.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN FAYDALARI NELERDİR?

  • Dijital dönüşüm sayesinde karlılık artar.
  • Kağıt, baskı, posta ve arşivleme maliyetleri ortadan kalkar.
  • Gereksiz iş yükü azalır
  • Verimlilik artar
  • Zamandan ve maliyetlerden tasarruf sağlanır.
  • Evrakların kaybolma ve tahrifat görme ihtimali ortadan kalkar.
  • Belgelerin arşivleme sorunu ortadan kalkar.
  • Dijital arşivleme sayesinde gerektiğinde eski belgelere saniyeler içerisinde erişim sağlanır.
  • Hata oranı minimum seviyeye iner
  • Kağıt kullanımını azalttığı için doğanın korunmasına katkı sağlar.

Dijital Dönüşüm'de Başarının Sırrı; İnsan Kaynakları

Milenyumda, küçük işletmelerden holdinglere kadar tüm şirketler dijital dönüşüm geçiriyor. Tüm şirket yöneticilerinin en önemli gündem maddesi dijital dönüşüm. Dönüşüm sürecini etkili ve verimli bir biçimde yönetebilmek, şirketlerin geleceğini tayin edecek kadar önemli bir konu.

Dijital dönüşüm; çok hızlı bir şekilde gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağladığı olanaklar ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda, kurumların daha etkili ve verimli hizmet vermesidir.

Çağın gerektirdiği teknolojileri ve yeni çalışma modellerini tüm süreçlerinde kullanamayan şirketler, rakiplerinden geride kalacaklar ve belki de yok olmakla karşı karşıya gelecekler.

Dijital dönüşüm süreci 

Dijital çağa ayak uydurmak, sürekli yenilenmek ve geleceğe yönelik yeni stratejiler oluşturmak basit bir iş değil. Yeni iş modelleriyle, değişen teknolojiye bağlı olarak esnek ve çalışkan bir yapıya sahip olmak gerekmektedir.

Şirketlerin karşılaştığı muhtemel problemler

Dijital dönüşüm sürecinde karşılaşılan sorunların başında değişime karşı çıkan kurumsal kültür yer alıyor. İkinci sırada eski sistem ve yapılar. Üçüncü sırada ise birimlerin birbirinden bağımsız şekilde çalışıyor olması. Oysa bütün birimlerin tek bir merkezden yönetilerek, birbiriyle entegre halde çalışmaları gerekir. Son olarak ve belkide en önemli sorun, insan kaynakları.

En büyük sorun yetenek açığı

Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre işverenlerin %65'i "yetenekli işgücü" bulamadığından yakınıyor. Bir diğer araştırma da ise yöneticilerin %60'ı uzman insan kaynağı eksiğinin yakın zamanda büyük bir sorun olacağını düşünüyor.

Orta ve büyük ölçekteki şirketlerin en büyük sorunu ve dijital dönüşümün tam anlamıyla hayata geçirilememesinin en önemli sebebi, doğru yetkinliklere ve uzmanlıklara sahip iş gücünü bulamamaları.

Yetenek analizi ve esnek işgücü

Kurumlar, çalışanlarının yeteneklerini analiz etmeli ve uzmanlık alanlarını belirlemeli. Daha sonra dijital dönüşüme elverişli, yenilikçi, insan kaynakları planlaması yapılmalı.

Kadrolu çalışanlarla birlikte proje bazlı, bağımsız profesyonellerle çalışmak ve esnek işgücü modelini de benimsemek gerekir. Proje bazlı işinin ehli uzmanlarla çalışarak yetenek açığını kapatmak hızlı ve etkili bir yöntemdir.

Yetenek açığı sorununu çözmek için yenlikçi ve çevik bir insan kaynakları strateji benimsemek gerekiyor. Ayrıca eğitim programları ve farklı iş ortalıkları da kurulmalı.

Yenilikçi insan kaynakları planlaması şart

İşe alımlarda kişilerin uzmanlık alanının yanı sıra sosyal becerileri de önemlidir. Çünkü teknoloji her geçen gün yenileniyor ve değişiyor. İşe alınacak kişinin yalnızca kendi alanına odaklanmanın ötesinde gelişmeleri anlayabilme, kolay ve hızlı uyum sağlama yeteneği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tür profesyonellerle çalışmak, verilen görevleri yerine getirmenin ötesinde kurumu bir adım ileriye götürecektir.

Teknik uzmanlıkların yanında sosyal maharetler de önemli

Tasarım odaklı düşünebilme ve etkili iletişim kurmak, aynı zamanda ilgili olmak, hızlı öğrenebilme, yaratıcılık, gibi sosyal beceriler de oldukça önemli.

Eğitim önemli

Tüm çalışanlara, gerektiği zaman dijital becerileri geliştirecek eğitimler verilmeli. Eğitimler kurum içinde veya kurum dışında olabilir. Ayrıca şirket içerisinde dijital dönüşüm konularına hakim personelin, diğer çalışanlara eğitim ve destek vermesi de teşvik edilmeli.

Yeni çalışma modelleri

Yaratıcı ve yenilikçi çözümler sunmak için şirketler, profesyonellerden oluşan proje ekipleri kurmalı. Söz konusu ekiplerde, farklı kabiliyetlere sahip profesyoneller de olmalı. Bu tarz yenilikçi ortamlarda kurumu başarıya ulaştıracak yeni fikirler ve yöntemler keşfetmek mümkün olur.

Özellikle yeni kuşak çalışanları motive etmek ve yeni fikirler geliştirmelerini teşvik etmek amacıyla şirket içi küçük çaplı aktiviteler de yapılabilir. Örneğin, ilgi alanlarında çeşitli projeler sunmaları sağlanarak, beğenilen proje için uygulama imkanı verilmeli ve çalışan başarılı olunduğu takdirde ödüllendirilmeli. Bu tarz çalışmalar şirketlerin kurumsal kültürüne katkı sağlar.

Başarılı insan kaynakları stratejisi geliştirebilen ve yenilikçi iş modellerini uygulayabilen kurumlar hiç şüphesiz rakiplerinin önüne geçecekler. Alanında deneyimli ve uzman kişilerle çalışan, onlarla işbirliği yapan şirketler önemli bir rekabet avantajı elde ederler. 

Mysoft Dijital Dönüşüm Danışmanlığı ile şirketinizi geleceğe hazırlayın.  Mysoft Dijital Dönüşüm A.Ş. olarak 7/24 hizmetinizde olan deneyimli ekiplerimizle şirketimize adını verdiğimiz en iyi bildiğimiz ve sevdiğimiz Dijital Dönüşüm alanında hizmet veriyoruz.    

mysoft-e-belge-kampanyalarımızı-simdi-inceleyin

Deepfake Nedir? Nasıl Kullanılır? Deepfake Kullanmak Suç Mu?

 1 Mart 2024 Cuma

Dijital çağın tehlikesi olarak nitelendirilen deepfake, derin kurgu veya derin sahte anlamındadır.

Devamı

2024 Asgari Ücret Ne Kadar? Asgari Ücretin İşverene Maliyeti Nedir?

 27 Aralık 2023 Çarşamba

Asgari ücret işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor.

Devamı

e-Faturada Karekod Zorunlu Mu? e-Arşiv Faturada Karekod Zorunluluğu Nedir?

 10 Eylül 2023 Pazar

e-Fatura, e-Arşiv Fatura vb. elektronik belgelerde "Karekod" bulunması zorunlu oldu.

Devamı

Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranları Arttırıldı

 7 Temmuz 2023 Cuma

7 Temmuz 2023 tarihli resmi gazete ile Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranları Arttırıldı

Devamı

Beyanname Verilme ve Ödeme Süreleri İle Form Ba-Bs Verilme ve E-Defter ve Beratların Yüklenme Süreleri Uzatıldı

 30 Mart 2023 Perşembe

Beyannamelerin Verme Ödeme, "Form Ba-Bs" Bildirimlerinin Verilme ve e-Defter Beratların yüklenme süreleri uzatıldı.

Devamı

GİB'den e-Defter, e-Arşiv Fatura Hakkında Duyuru!

 26 Mart 2023 Pazar

1 Temmuz tarihi itibariyle e-belge uygulamalarına dahil olan mükelleflerce, 30 Haziran 2020 tarihine ...

Devamı

Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur? Şahıs Şirketi Açma Maliyeti 2024

 21 Mart 2023 Salı

e-Devlet üzerinden şahıs şirketi kuruluş işlemlerinizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Devamı

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Kullanım Rekoru Kırdı!

 17 Mart 2023 Cuma

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konan elektronik uygulamalar kullanım rekoru kırdı.

Devamı

e-İrsaliyede Karekod Zorunlu Mu? İnternetten Mal ve Hizmet Satışı Yapanlarda Karekod Zorunluluğu

 20 Şubat 2023 Pazartesi

e-İrsaliye Karekod zorunlu mu? İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar için e-İrsaliye Karekodu zorunluluğu nedir?

Devamı
WhatsApp