1994 yılında tek düzen hesap planına göre kullanılmaya başlanan muhasebe programları, firmaların hesaplarını tutmak ve takip etmek için kullandıkları bilgisayar uygulamalarıdır.
Önceleri basit gereksinimleri takip etmek için kullanılan muhasebe programları günümüzün modern yazılımları sayesinde firmaların tüm muhasebe ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Fatura, fiş, makbuz, dekont vs. belgelerin toplanması ve işlenmesi özellikle işlem hacmi yüksek olan şirketlerde muhasebenin geleneksel metotlarla tutulmasını imkansız kılmaktadır. Defter'de ya da Excel'de muhasebe tutmak, muhasebe programının sağlayacağı modüler yapıdan uzak olduğu için emek ve zaman kaybından başka bir işe yaramaz.
Günümüzde, işlem hacmine bakılmaksızın finansal durumunu denetim altında tutmak isteyen tüm firmaların, muhasebe işlemlerinde sağlıklı veri girişleri ve takibini sağlayabilmeleri için muhasebe programı kullanmaları zorunludur.
Otomasyonlaştırılmış muhasebe programları yardımıyla tüm veri tek bir kanalda toplanabilmektedir. Tüm veriye tek kanaldan erişim sağlamak iş süreçleri kolaylaştırırken verimliliği de maksimum seviyeye çıkarmaktadır.
Günümüzde muhasebe programları farklı gereksinimleri karşılamaktadır. Bazı muhasebe programları sınırlı muhasebe ihtiyacını karşılarken bazıları çok daha kapsamlı özellikler sunmaktadır. Bu sebeple muhasebe programı çeşitleri konusunda bilgi sahibi olmanız doğru tercih yapmanızı sağlayacaktır.
Firmaların finansal yönetimi için gerekli olan tüm verilerin yönetilmesi ön muhasebe sayesinde mümkündür. Ön muhasebe programları, firmaların, gelir gider hesabı, faturalar, cari hesap takibi gibi işlemlerin yürütülmesine olanak sağlayan ve kısıtlı özellikler içeren programlardır.
Sıfırdan veya modüller yardımıyla firmaların ihtiyaçlarına karşılamak için hazırlanan ve özel olarak tasarlanan muhasebe programlarıdır.
Ön muhasebe programlarından çok daha kapsamlı özelliklere sahip olan bu yazılımlar, modüller ve ek paketlerle geliştirilebilmektedir. Ticari ve Mali Müşavir muhasebe programları, ön muhasebe programlarında olmayan genel muhasebe, defter, BA-BS, beyanname ve bordro gibi özellikleri ihtiva etmektedir.
ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) muhasebe programları, bir işletmenin muhasebe ihtiyaçları haricinde üretim, satış, finans, proje yönetimi, insan kaynakları gibi ihtiyacına kapsamlı olarak yanıt verebilen programlardır.
İzlemek için tıklayınız: