Muhasebe, işletmelerin belirli bir zamandaki finansal hareketlerini kayıt altına alan, bölümlere ayıran, raporlayan, analizler yapan ve yorumlayan sistemdir.
Muhasebedeki hareketler, hesap türüne uygun olarak tanzim edilir. Bunlar işletme varlıkları, borçlar, gelirler, giderler ve öz sermaye hesaplarını kapsar.
İşletmenin iç kaynaklarının yıllara göre değerlendirilmesiyle birlikte devlete karşı yükümlülükler de genel muhasebe kapsamına girer. İşletmeye ait genel borçlar, vergi borçları, hesaplar ve finansal belgelerin takibi gerekmektedir. Gelirin vergilendirilmesi için yapılacak hesaplamalar da genel muhasebe kapsamındadır. O nedenle genel muhasebenin, işinin ehli olan muhasebeciler veya mali müşavirler tarafından tutulması gerekir.
Kaydetme: Yevmiye defterine kayıt yapılır.
Sınıflandırma: Defter-i Kebir'e kayıt yapılır.
Raporlama: Bilanço ve gelir analizi yapılır.
Analitik ve yorum: Bir işletmenin finansal durumu, ortaklıklar ve kredilerin analizi yapılarak yorumlanır.
Bir işletmenin tüm finansal kayıtlarını, evraklarını kayıt altına alan ve raporlama yapan muhasebe, genel muhasebedir.
Üretim işletmelerinde belirli bir zamandaki birim ve toplam maliyetleri hesaplayan muhasebedir.
İşletmenin karar vermesini sağlayan muhasebe türüdür.
Şirketler muhasebesi, inşaat muhasebesi, banka muhasebesi ve muhasebe denetimi, ihtisas muhasebesi kapsamına girmektedir.
Muhasebe programı, işletmelerin finansal hesaplarını kayıt altına almak ve takip etmek maksadıyla kullanılan bilgisayar yazılımlarıdır. Basit bir ifadeyle muhasebe işlemlerinin elektronik ortama taşınmasıdır. Muhasebe programları sayesinde, muhasebesel süreçler hız ve çeviklik kazanır.
01.01.1994'ten itibaren yürürlüğe giren tek düzen hesap planına uygun olarak çalışır.
KAÇ ÇEŞİT MUHASEBE PROGRAMI VAR?
Muhasebe işlemlerinin tamamının düzenlenmesi ve takip edilmesini sağlayan genel muhasebe yazılımları, muhasebe alanında işinin ehli kişiler tarafından kullanılabilmektedir.
Genel muhasebe çok kapsamlı bir program olduğu için oldukça maliyetlidir ve ticari olarak büyük işlem hacmine sahip şirketler tarafından kullanılmaktadır.
İşletmelerin nakit, cari hesap, borçlar, alacaklar, fatura, stok vs. gibi işlemlerinin bilgisayar programı aracılığıyla takip edilmesini sağlayan sistemdir.
Web tabanlı ön muhasebe programı, daha çok küçük ve orta ölçekli işletmelerin kullandığı yazılımdır. Ön muhasebe programı kullanan firmaların kendi bünyelerinde muhasebeci veya mali müşavir bulundurmalarına gerek yoktur.
İzlemek için tıklayınız: