Ba-Bs formları vergi dairesine beyan edilen bildirim formudur.
Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin, bir kişi veya kurumdan (KDV hariç) 5.000 TL ve üzerindeki mal veya hizmet alımlarını, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirme yükümlülüğü bulunmaktadır.
Ba-Bs formlarında hesaplanan veya tahakkuk eden bir vergi yoktur. O nedenle Ba-Bs form beyanının ardından herhangi bir ödeme yapılmaz.
Ba (Bildirim alacak): Mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim için kullanılmaktadır.
Bs (Bildirim satacak): Mal ve hizmet satışlarına ilişkin bildirim için kullanılmaktadır.
Anonim ve Limited şirketler aylık olarak (boş olsa dahi) Ba-Bs formu vermek zorundadır. Şahıs şirketlerinin Ba-Bs zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak şahıs şirketleri belli bir büyüklüğün üzerinde ve muhasebesini bilanço esasına göre tutuyorsa Ba-Bs formu vermek zorundalar.
Gelir İdaresi Başkanlığı beyan ve bildirim yükümlülüklerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar kapsamında bazı belgelerin Ba-Bs formlarına dâhil edilmesi zorunluluğu kaldırıldı.
1 Ocak 2024 tarihinden itibaren verilmeye başlanacak olan 2024/1 dönemine ait Form Ba ve Form Bs bildirimlerinden başlamak üzere aşağıdaki belgeler Ba-Bs formlarına dahil edilmeyecek.
* İthalat işlemlerine ilişkin belgelerin,
* Kira ödemelerine ilişkin belgelerin,
* Sigorta poliçelerinin,
* Sigorta komisyon gider belgesinin,
* Elektronik ürün senedinin (ELÜS),
GİB'in 10 Ocak 2024 tarihinde yayınladığı Form Ba - Form Bs Bildirimlerine Dâhil Edilmemesi Gereken Belgelere İlişkin Duyurusuna ulaşmak için tıklayınız.
Bilanço esasına göre defter tutan ve 376 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğine göre beyannamesini elektronik ortamda vermek zorunda olan mükellefler, Ba ve Bs bildirim formlarını da elektronik ortamda https://e-beyanname.mb-ggm.gov.tr/ adresinden vermek zorundadırlar.
Bildirim formlarını elektronik ortamda veren mükelleflerin kağıt ortamında (elden veya posta ile) verdikleri bildirim formları hiçbir şekilde kabul edilmez.
Bildirimlerin elektronik ortamda verilmiş sayılabilmesi için sistem üzerinde onaylama işleminin yapılması şarttır. Onaylama işlemi en geç, bildirimlerin verilmesi gereken sürenin son günü saat 24:00'ten önce tamamlanmalıdır.
Ba-Bs formunu düzenleyebilmek için bilgisayarınıza https://www.gib.gov.tr/ adresinden Beyanname Düzenleme Programı'nı (BDP) indirmelisiniz. (Programı nasıl kuracağınızda ilgili detaylı bilgiyi https://ebeyanname.gib.gov.tr/download.html linkinden öğrenebilirsiniz.)
Bilanço esasına tabi olup, bildirim yükümlülüğü bulunan mükelleflerin bir aylık dönem içinde alış/satışlarının Tebliğ ile belirlenen haddin altında kalması veya hiç alış/satışı olmaması halinde de söz konusu formları (Tablo II dışındaki) tüm bilgileri doldurmak suretiyle vermeleri gerekmektedir.
Mükellefler Ba-Bs formlarını, aylık dönemler halinde düzenlemek ve takip eden ayın birinci gününden itibaren son günü akşamı saat 24:00'e kadar sistem üzerinden onaylamak suretiyle göndermeleri gerekmektedir. Ba-Bs formları zamanında verilmez ise cezai yaptırım söz konusudur.
Ba-Bs formları elektronik ortamda gönderilerek onayladıktan sonra, hata veya eksiklik olduğunun fark edilmesi halinde formlar, yeniden düzenlenerek gönderilebilir.
Ba ve Bs bildirim formlarından herhangi birinde hata yapıldığının belirlenmesi halinde, sadece hata yapılan bildirim formunun düzeltilerek gönderilmesi gerekmektedir.
Bildirimlerin verilme zamanı içerisinde yapılan düzeltmelerde herhangi bir ceza uygulanmaz. Bildirim süresi geçtikten sonra düzeltme yapılırsa, düzeltilen her bir form için ayrı ayrı olmak üzere Vergi Usul Kanununun mükerrer 355'inci maddesi gereğince işlem yapılır.
Düzeltme amacıyla verilen bildirim formlarının, belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmez, takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/5 oranında uygulanır.
Ba-Bs bildirim formlarını Tebliğde belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355'inci maddesi hükmü uyarınca cezai işlem uygulanır. Söz konusu cezai işlemin uygulanmasında, Ba ve Bs bildirim formları tek bir form olarak değerlendirilir ve tek özel usulsüzlük cezası kesilir.
Ba-Bs formlarını belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 2020 takvim yılında 2.300.-TL özel usulsüzlük cezası kesilir.
Mükellefler Ba Bs bildirimlerini elektronik ortamda gönderip onayladıktan sonra, bildirimlerinde hata veya eksiklik olduğunu tespit etmeleri durumunda, bunları yeniden düzenleyerek gönderebilirler.
Ba Bs bildirim formlarından herhangi birinde hata yapıldığının belirlenmesi halinde, sadece hata yapılan bildirim formunun düzeltilerek gönderilmesi gerekmektedir.
Düzeltme işlemlerinde, hatalı veya eksik olarak düzenlenmiş bulunan bildirim formları tamamen iptal edilmekte ve düzeltmeleri içerecek şekilde düzenlenerek verilen bildirim formu geçerli kabul edilmektedir. Dolayısıyla, düzeltme amacıyla düzenlenen bildirim formlarının, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm alış-satış bilgilerini içerecek şekilde doldurulması gerekmektedir.
Bildirimlerin verilme süresi geçtikten sonra yapılan düzeltmelerde, düzeltilen her bir form için ayrı ayrı olmak üzere Vergi Usul Kanununun mükerrer 355'inci maddesi hükmü uyarınca işlem yapılır. Düzeltme amacıyla verilen bildirim formlarının, belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmez. Takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/5 oranında uygulanır.
Bu internet sitesinde yer alan içerikler genel nitelikte bilgiler olup, tavsiye amacı taşımaz. Bu sitede yer alan bilgiler ilgili merciler tarafından bazı dönemlerde güncellenmektedir. Mysoft ilgili bilgilerin güncelliği hususunda herhangi bir güvence vermez. Söz konusu bilgileri kullanmadan önce konu ile ilgili bir uzman ile görüşülmesi önerilir. Mysoft bu sitede yer alan içerikler nedeniyle oluşabilecek zararlardan sorumlu değildir.