Bulut Bilişimin Özellikleri Nelerdir?

Bulut Bilişimin Özellikleri Nelerdir?

Girişimciler artık yazılımlara servet ödemek yerine bulut (cloud)'tan kiralayıp kullandıkları kadar ödeme yapıyor.

Günümüzde üretilen veri miktarı inanılmaz boyutlara ulaştı. Veri artışındaki yükseliş her ölçekten işletmeyi derinden etkiliyor. Müşteri datası, çağrı merkezleri, internet siteleri, sosyal medya analizleri vs. kaynaklardan sürekli veri akışı var. Mobiliteyle beraber verinin birbiriyle bağlı cihazlarda sürekli olarak üretildiği ve tüketildiği bir dönemdeyiz. Büyük veriyi (big data) depolamada ve işlemede en doğru çözüm elbette ki bulut teknolojisi.

Bulut bilişim "cloud computing" üzerinde sunulan büyük veri analizi, sosyal medya analizi ve veri madenciliği uygulamaları, verimliliği arttırmakla birlikte, veri barındırma maliyetlerini de düşürüyor. Ayrıca bulut teknolojisiyle iş süreçleri hızlanıyor ve karlılığın maksimum seviyeye çıkması için yeni teknolojiler sunuyor.

Büyük şirketler ve organizasyonlar için nispeten yaygın hale gelen bulut teknoloji çözümleri son dönemde KOBİ'lerin de ilgi odağında. KOBİ'lere bilgiye erişim, depolama ve analiz etme gibi yepyeni fırsatlar sunan bulut yazılım çözümleri çok yakın gelecekte hemen hemen tüm verinin depolandığı bir kaynak olacak gibi görünüyor.

BULUT BİLİŞİMİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

  • Bulut bilişimin en önemli özelliği, donanım ve yazılımın sanallaştırılması ve hizmet odaklı olmasıdır. Bu nedenle her geçen gün daha fazla şirket dijital dönüşüme ayak uydurabilmek için bulut teknolojisini tercih ediyor.
  • Şirket içinde kurulan sunucuların ve veri depolama uygulamalarının işletmelere getirdiği donanım yenileme, yazılım güncelleme, bakım, depolama gibi iş yükü ve maliyetlerini ortadan kaldıran bulut bilişim teknolojisi, big data çağında veri saklama ve işlemede en doğru çözüm.
  • Bulut teknolojisiyle birlikte boyutlandırma, yapılandırma ya da yedekleme gibi manuel işlemler otomatik hale gelerek maliyet ve zaman tasarrufu sağlıyor.
  • Kurumların çalışabilirlik sürelerini artırmalarında, buluttan ve büyük veriden toplanan datanın güvenle depolanabilmesinde, iş sürekliliği ve felaket önleme senaryolarının oluşturulmasında sanallaştırma teknolojileri önemli bir rol oynuyor.
  • Sanallaştırma teknolojileri varolon kaynaklar üzerinde ayrıntılı bir kontrol mekanizması oluşturulmasına imkan tanır. Özellikle performans problemlerinden kaynaklanan sorunlara çok daha hızlı müdahale etmek mümkün olur.
  • Bulut bilişim, bilgi teknoloji operasyonlarına gerekli kaynağı sağlayamayan işletmelerin veri merkezi, donanım, yazılım, ve bilgi teknolojisi uzmanları gibi yüksek bütçe gerektiren yatırımları yapmaktan ziyade bulut üzerinden kiralama modeli ile kullandıkları kadar ödeyebilecekleri esnek bir sistemdir. Böylece BT yatırımları kontrol altına alınır ve temel iş koluna yoğunlaşarak rekabette avantaj sağlamak mümkün olur.
  • Kullandığın kadar öde yöntemiyle kullanmayacağınız özelliklerde bir donanım sahibi olmak yerine, ihtiyacınız olduğu kadarıyla donanımı düşürebilir veya yükseltebilirsiniz.
  • Bulut bilişimde donanım ve yazılım uygulamaları daima en son sürümüne güncellenir. Güncelleme işlemlerinde temel sistem görüntüsü üzerinden yapılan değişiklikler tüm cihazlara otomatik olarak yansıtılır.
  • Bulut bilişim altyapılarında yedekli çalışan sistemler sayesinde veri kaybı ve işleyişte aksaklıkların olma olasılığı minimum düzeydedir.
  • Bulut depolama güvenlidir. İsteğe bağlı olarak ölçeklendirme yapıldığından ihtiyaç olan depolama alanına gerektiğinde sahip olunabilir.
  • Dijital bir ağ aracılığıyla çoklu sunucu bağlantısı sayesinde en düşük kapasiteli cihazla dahi istenilen yerden istenilen zamanda her tür bilgiye erişim sağlanır.
  • Bulut bilişim, kişisel bilgisayarların yükünü azaltır ve çok sayıda yazılım, bulut sunucusu tarafından sağlanır.
  • Nihai kullanıcıya eğitici ve yönlendiricilerle kolay kullanım özelliğine sahiptir.

mysoft-e-belge-kampanyalarımızı-simdi-inceleyin

Deepfake Nedir? Nasıl Kullanılır? Deepfake Kullanmak Suç Mu?

 1 Mart 2024 Cuma

Dijital çağın tehlikesi olarak nitelendirilen deepfake, derin kurgu veya derin sahte anlamındadır.

Devamı

2024 Asgari Ücret Ne Kadar? Asgari Ücretin İşverene Maliyeti Nedir?

 27 Aralık 2023 Çarşamba

Asgari ücret işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor.

Devamı

e-Faturada Karekod Zorunlu Mu? e-Arşiv Faturada Karekod Zorunluluğu Nedir?

 10 Eylül 2023 Pazar

e-Fatura, e-Arşiv Fatura vb. elektronik belgelerde "Karekod" bulunması zorunlu oldu.

Devamı

Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranları Arttırıldı

 7 Temmuz 2023 Cuma

7 Temmuz 2023 tarihli resmi gazete ile Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranları Arttırıldı

Devamı

Beyanname Verilme ve Ödeme Süreleri İle Form Ba-Bs Verilme ve E-Defter ve Beratların Yüklenme Süreleri Uzatıldı

 30 Mart 2023 Perşembe

Beyannamelerin Verme Ödeme, "Form Ba-Bs" Bildirimlerinin Verilme ve e-Defter Beratların yüklenme süreleri uzatıldı.

Devamı

GİB'den e-Defter, e-Arşiv Fatura Hakkında Duyuru!

 26 Mart 2023 Pazar

1 Temmuz tarihi itibariyle e-belge uygulamalarına dahil olan mükelleflerce, 30 Haziran 2020 tarihine ...

Devamı

Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur? Şahıs Şirketi Açma Maliyeti 2024

 21 Mart 2023 Salı

e-Devlet üzerinden şahıs şirketi kuruluş işlemlerinizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Devamı

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Kullanım Rekoru Kırdı!

 17 Mart 2023 Cuma

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konan elektronik uygulamalar kullanım rekoru kırdı.

Devamı

e-İrsaliyede Karekod Zorunlu Mu? İnternetten Mal ve Hizmet Satışı Yapanlarda Karekod Zorunluluğu

 20 Şubat 2023 Pazartesi

e-İrsaliye Karekod zorunlu mu? İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar için e-İrsaliye Karekodu zorunluluğu nedir?

Devamı
WhatsApp