Matrah ve vergi artırımı, Maliye Bakanlığı'nca yapılacak vergi denetlemelerinden ilave vergi ödeyerek muaf tutulmanızı sağlayan uygulamadır.
Geçmiş yıllara yönelik olarak vergi beyanlarınızı belirli bir oranda artırdığınız zaman vergi denetlemesinden muaf olabilirsiniz. Böylece Maliye Bakanlığı'nca matrah artırımı yaptığınız dönem için incelemeye tabi tutulmazsınız. Matrah artırımına gittiğiniz dönem için sizden vergi talep edilerek ceza kesilmez. Şirket veya hisse satışı yapmayı planlıyorsanız matrah artırımı yapmanız size avantaj sağlar.
Matrah ve vergi artırımına ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. 7326 Sayılı Yapılandırma Kanunu'na ulaşmak için tıklayınız.
Hangi vergi türü için hangi döneme ait matrah artırımına giderseniz yalnızca o vergi türü ve yılı için vergi incelemesine tabi tutulmazsınız. Şayet tüm vergi türleri için incelemeye tabi tutulmak istemiyorsanız bütün vergi türleri ve tüm dönemler için matrah artışına gitmeniz gerekmektedir.
2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 yılları için matrah artırımı yapılabilir.
İstediğiniz vergi türü ve dönemi için matrah artırımına gidebilirsiniz. Her dönem için ödenmesi gereken tutar farklılık göstermektedir. Örneğin Kurumlar Vergisi için 2019 ve 2020 için denetime tabi tutulmak istemiyorsanız, söz konusu dönem için matrah artışına gitmeniz gerekir.
Kurumlar vergisine tabi şirketler için oranlar aşağıdaki gibidir:
Yıl-Matrah Artırım Oranları-Asgari Matrah Artışı-Vergi Oranı-İndirimli Oran
Şayet Katma Değer Vergisi matrah artırımı yapmak isterseniz, ödenecek ilave vergi yıllık olarak %2 ile %3 arasındadır. KDV matrah artışında, ilgili yılın hesaplanan KDV tutarı ile katsayı çarpılarak hesaplanır.
Ücret, kira, serbest meslek, gider pusulası stopajı vb. her stopajın yıllara göre katsayıları vardır. Matrah artışı için ilgili stopaj matrahı ile söz konusu yılın katsayısını çarpmak gerekmektedir.
Matrah ve vergi artırımına 31 Ağustos 2021 tarihine kadar başvuru yapılabilmektedir. Başvurular, beyanname verilmek suretiyle yapılacak ve tercih edilen vadeye göre ödeme listesi, tahakkuk esnasında alınacak.
Matrah ve vergi artırımlarında hesaplanan vergiler peşin ya da 6 taksitte ödenebilmektedir. Şayet peşin ödeme yapmak istenirse %10 indirimli şekilde 30 Eylül 2021'ye kadar ödenmesi gerekecek.
Taksitli ödeme yapılmak istenirse Yİ-ÜFE katsayısı oranında vade farkı uygulanarak 2 ayda bir olmak üzere 6 eşit taksitte ödenecek.
matrah ve vergi artırımı için başvuru yapmanızda fayda var.
Sonuç olarak matrah ve vergi artırımı konusu çok fazla bilgi gerektirdiği için Mali Müşavirinizden destek almanızda fayda var.