İşverenler tarafından kurumlar veya gelir vergisine bağlı olan bir kazanca ait tutarın, iş yapan kişiye ödenmesi esnasında, kanun ile tespit edilmiş oranlara göre, bu tutarın bir bölümünün, iş yapan namına, peşinen vergi dairesine ödenmesidir.
Stopaj esasen bir vergi ödeme şeklidir, kısaca kaynakta kesilen vergi de denilebilir. Stopaj, brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır.
Stopaj'ın amacı, bilhassa düşük tutarlı matrahların vergilendirilmesinin garanti altına alınmasını sağlamaktır.
GİB tarafından her yılın başında belirtilen vergi takvimine göre iki eşit taksit olarak ödenir. Kira stopaj hesaplamaları her yıl mart ayında beyan edilir. Gelir vergisi stopaj ödemesi ise her yıl mart ve temmuz aylarında gerçekleştirilir.
Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarında, kimlerin hangi koşullarda stopaj ödemesi gerektiği detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Yasalarda türlü stopaj oranları açıklansa da, genellikle stopaj vergisi, ücretli çalışanlar, ev veya iş yeri sahipleri ve serbest meslek erbaplarına uygulanmaktadır.
Öncelikle Stopajın, brüt ücret üzerinden hesaplandığını bilmekte fayda var.
Örneğin 3000 TL değerindeki brüt kira ücretinin yüzde 20'si olan 600 TL, kiracı tarafından stopaj kesintisi olarak ilgili vergi dairesine, kalan 2400TL'lik tutar ise net kira ücreti olarak mülk sahibine ödenmektedir.
İzlemek için tıklayınız: