İnsanın müdahalesine ve herhangi bir bilginin manuel girişine ihtiyaç duyulmadan cihazların veya makinelerin birbirleriyle veri alışverişi yaparak bilgi topladığı ve bu bilgilerle karar verdiği bir ağ yapısıdır.
Başka bir ifadeyle nesnelerin interneti, günlük yaşamda kullanılan nesnelerin, internet vasıtasıyla diğer nesnelerle veri alışverişi yaparak birbirleriyle senkronizasyon halinde olma halidir.
Nesnelerin internetinin İngilizce karşılığı Internet of Things kısaca IoT olarak da bilinmektedir.
"Nesnelerin interneti hayatı kolaylaştıran ve yaşam kalitesini yükselten bir akıllı uygulamadır"
IoT sistemi sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için dört bileşene gereksinim duymaktadır.
Nesnelerin interneti ekosistemi, bilgileri toplamak, iletmek ve işlem yapmak için işlemciler, sensörler ve akıllı cihazlardan yararlanır.
Sensörler ve cihazlar bilgi toplar. Ardından wifi, uydu, bluetooth vb. kanallarla toplanan veriler buluta iletilir. Sistem bu verileri işleyerek aksiyon almaya karar verir.
Burada kritik nokta, tüm bu işlemlerin herhangi bir kullanıcıya ihtiyaç duymadan otomatik olarak yapılabilmesidir. Elbette kullanıcılar diledikleri zaman verilere erişebilir, ayar yapabilir ve talimatlar verebilir.
"Nesnelerin interneti iş hayatımız, alışkanlıklarımız, ev yaşantımız gibi pekçok alanda rol oynuyor"
IoT uygulamaları pek çok alanda kullanılmaktadır, bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
IoT uygulamalarına; haritalara çevrimiçi ulaşım, hırsızlık olaylarına karşı mesaj ile uyarı sistemi, kaza anında asistanı arama vb. pek çok örnek vermek mümkündür.
Buzdolabında peynirin tükendiği haber vererek, otomobilin GPS'sini eve en yakın olan markete yönlendirip telefonla ödeme yapabilmesi nesnelerin internetine güzel bir örnektir.
Ayrıca televizyonlar, panjur sistemleri, bebek monitörleri gibi aygıtların çevrimiçi kontrol edilebilmesi de IoT sayesinde mümkündür.
Akıllı şehir uygulamalarında yangın söndürme sistemleri, hava kirliliğinin kontrol edilmesi, çöp konteynerlarının doluluk oranlarının denetlenmesi, şehir trafik yoğunluğunun ve otoparkların kontrolü, gürültü seviyesi kontrolü, insan yoğunluğu belirlenmesi gibi pek çok IoT uygulamalarından söz etmek mümkündür.
Nesnelerin internetinin ilk örneği 1990 senesinde kahve makinesinin boş olup olmadığını kontrol edebilmek için kurulan kameralı sistem ile ortaya çıkmıştır. Ardından 1999 yılında Kevin Ashton tarafından yapılan bir sunumda kullanılmıştır. Günümüzde ise akıllı bileklikler, akıllı saatler, akıllı gözlükler, akıllı kıyafetler, akıllı spor aletleri, ev otomasyon sistemleri akıllı arabalar vb. IoT sayesinde geliştirilmiştir.
IoT sisteminin tüm kullanıcılar ve kuruluşlar için faydaları saymakla bitmez;
Nesnelerin internetinin yakıtı veridir. IoT teknolojisinde toplanan bütün veriler yapay zeka ile analiz edilerek anlamlı hale getirilir. Anlamlandırılan veriler, günlük hayatımızda pek çok alanda faydalı bir şekilde kullanılma sunulur.
Örneğin, otoparkların boş veya dolu olduğunun anlık olarak gösterilebilmesi için çevredeki tüm dijital veriler toplanarak analiz edilir ve sensörler yardımıyla otoparktaki boşluk ya da doluluk oranı kolaylıkla algılanabilir.
Büyük veri nedir? Büyük veri nasıl oluşur? Konularında ayrıntılı bilgi almak için Büyük Veri (Big Data) Nedir? Büyük Veri'nin Özellikleri Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.