Günümüzde şirketlerin en kıymetli değerlerinden biri sahip oldukları insan gücüdür.
Özellikle bilginin önemi arttıkça, bilgiyi alan, özümseyen ve değer yaratarak kullanan insan faktörü çok daha önemli hale geldi. Yöneticilerin başarılı olmak için atması gereken en önemli adımlardan bir tanesi, insan gücünü mümkün olan en verimli şekilde kullanmaktır.
Uzun ömürlü olmak isteyen şirketlerin, İK'yı gündemlerinin ana maddeleri yapmaları gerekiyor. İnsan kaynağı seçimi, şirketlerin varlıklarını sürdürebilmeleri için kritik önem taşıyor. Şirketin geleceğini, satışlarını, risklerini yönetme gibi kritik işler, ekibe ve ekibin çalışma şekline bağlı. Doğru kişilerin işe alınması ve doğru pozisyona en uygun kişilerin terfi ettirilmesi şirketlerin ve yöneticilerin başarıları açısından oldukça önemli.
Düşük pozisyondaki çalışanları potansiyele göre değerlendirmek gerekiyor. Ancak yüksek pozisyondaki çalışanlar için deneyim çok daha önemli. Tüm seviyeler için belli bir zeka, ekip ruhu ve yüksek duygusal zeka (EQ) şart.
İnsan kaynağı seçiminin önemi
Bir adayı yalnızca teknik maharetleriyle değil, kuruma ve kurum kültürüne uygunluğuyla değerlendirmek gerekir. Özellikle kritik pozisyonlar için uygun yeteneği yakalayabilmek, uzmanlıktan ve işe alımda iyi bir süreç yönetiminden geçiyor. Yanlış kişiyi işe almak zaman kaybından başka bir işe yaramaz.
Kritik insan kaynağı seçimi neye göre yapmalı?
İşe alım sürecini doğru yönetmek için stratejik düşünmek ve yetenek yönetimine tam anlamıyla odaklanmak gerekiyor.
İşe alım sürecinde en önemli kriterlerin başında adayın temel bazı yetkinliklere sahip olması şart.
- Güçlü iletişim
- Ekip çalışmasına yatkınlığı
- İş birliğine uygunluğu
- Sonuç ve çözüm odaklı çalışabilmesi
- Girişimcilik ruhuna sahip olması
- Kendini geliştirmeye istekli olması
- Farklılıklara uyum sağlayabilmesi
- Müşteri hassasiyeti
İşe alım sürecinde, adayları doğru analiz etmek, ilk izlenim, işe alma hatalarından kaçınmak, yükselen değerleri kaçırmamak için izlenilecek 2 yöntem var.
İzlenecek yollardan birincisi dış göstergeler
Dış göstergeler; adayın eğitim seviyesi, akademik başarısı, sosyal statüsüsü, ve işin unvanına uygunluğu. Ayrıca dış göstergelere son yıllarda, sosyal medya eklendi. Adayın, sosyal medyayı kullanma şekli de kişi hakkında bir kaç fikir verebilir.
İkincisi ise, adayın karakterine yönelik göstergeler
Kişinin iradesi ve davranış şekli gibi, hassas özellikleri ölçmek oldukça zor. Bire bir ilişki, özenli dinleme ve dikkatli gözlem gerektirir. Bir iş görüşmesinde yetenekler üzerine soru-cevap sürecinden çok, davranışsal bir elemeyle yaklaşmak kişiyi tanımak bakımından çok daha önemli.
Klasik mülakat tekniğinin ötesinde işe alınacak adayları daha iyi değerlendirebilmek için bir kaç ipucu
- Kendine güvenen fikirlerini açıklamaktan çekinmeyen çalışanlar her zaman daha makbul. Ancak konuşmak kadar dinlemek de bir o kadar önemli. Adayın konuşma oranının, dinleme oranını geçmemesi gerekir.
- Hayatın her alanında iyimser ve pozitif olabilmek önemli bir ayrıcalıktır. Negatif insanlar hem kendi, hemde çevresindeki insanların enerjilerini bloke etmeye meyillidirler. O nedenle negatif insanlardan uzak durmak, hem sizin hem de şirketin yararına olacaktır.
- Bir insanın samimi ve içten olması hayatın her alanında önemli bir unsurdur. İnsanları etkilemek için sahte övgüler düzen, abartılı ve yapmacık şekilde iltifat eden kişiler, çalışma esnasında da yanlış değerlendirmelere neden olacaklardır. Açık, net ve sadece kendisi gibi davranan insanlarla çalışmak hem daha keyifli hem de daha verimli olacaktır.
- Bazı insanlar, kendilerine yeni bir görev tanımlandığı zaman hemen savunma pozisyonuna geçerler. Bazıları ise hemen işe koyulma ve problemi çözme eğilimi gösterirler. Birçok iş için ihtiyaç duyacağınız kişi, elbette ikinci tür olacaktır.
- Araştırmalara göre, çeşitli girişimlerde bulunan insanların üçte ikisinin, finansal ve başka bir çok engellerle karşılaştıklarını ortaya çıkardı. İnsanların geçmişte yaptığı hatalar ve yaşanılan zorluklar, kişinin karakterini erken kazanılan başarıdan daha çok şekillendiriyor.
- Okumak insana derinlik kazandırır. Olaylara vizyonel açıdan bakabilme yeteneği sağlar. Okumak, insanları daha iyi anlamayı, yeni fikirleri, mevcut bakış açılarındaki farklılıkları görebilmeyi sağlar. Okuyan insan, değişime ve yeniliklere açıktır.
- En önemli konulardan biri de kendinin farkında olmak. Kişi, kendisinin, güçlü ve zayıf yönlerini biliyor ve dürüstçe kabulleniyor mu? Kişinin mütevazi olmasına, düşündüğü, söylediği ve yaptıklarının aynı olmasına bakın.
Sonuç olarak, personel alım süreçleri ne kadar başarılı yönetilirse, şirketlerin geleceği o kadar garanti altına alınmaktadır.