Elektronik Tebligat, tebligatı yapan birim tarafından düzenlenen ve tebliği gereken belgelerin, e-Tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir. e-Tebligat, fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır.
456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre;
Yukarda sayılan zorunluluk kapsamına girmeyen mükellefler ise gönüllü olarak e-Tebligat sisteminden faydalanabilirler.
"e-Tebligat sistemi bilgi güvenliğini ve kişisel verilerin korunmasını sağlar"
Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin Yönetmelik kapsamında işverenlere 1 Ekim 2021 tarihinden itibaren 3 ay içinde e-Tebligat adresi alma zorunluluğu getirildi. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için SGK e-Tebligat Zorunluluğu Nedir? SGK e-Tebligat Nasıl Alınır? SGK e-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.
GİB e-Tebligat sistemine başvuru koşulları gerçek ve tüzel kişilere göre değişkenlik göstermektedir.
e-Tebligat uygulaması kullanma zorunluluğu olan kurumlar vergisi mükelleflerinin, başvurularını; "Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin)" ile bağlı oldukları vergi dairesine yasal temsilcileri ya da e-Tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler vasıtasıyla yapmaları gerekmektedir.
Zorunluluk kapsamında olmayan ve gönüllü olarak e-Tebligat sistemine dahil olan tüzel kişiler ile tüzel kişiliği bulunmayan teşekküller, bağlı oldukları vergi dairesine yasal temsilcileri ya da e-Tebligat uygulaması ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetki verilen kişiler vasıtasıyla e-Tebligata başvuruda bulunabilirler.
e-Tebligat uygulamasını kullanmak için işe başlama tarihini takip eden 15 gün içinde başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Gerçek kişiler https://ivd.gib.gov.tr/ adresinden;
giriş yaparak e-Tebligat sistemine başvurabilirler.
Ayrıca gerçek kişiler, e-Tebligat başvurularını; "Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Gerçek Kişiler İçin)"'ni kendileri ya da e-Tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetki verdikleri kişiler vasıtasıyla bağlı oldukları vergi dairesine vermek suretiyle yapabilirler.
e-Tebligat başvurusunu;
yapabilir.
Vergi Kimlik Numarası olmayan yani mükellefiyeti bulunmayan kişiler e-Tebligat Talep Bildirimi ile herhangi bir vergi dairesinden ya da ivd.gib.gov.tr adresinden başvuru yapabilirler.
e-Tebligat sistemine giriş yapmak için Google Chrome veya Mozilla Firefox ekranında adres çubuğuna https://ivd.gib.gov.tr/ yazarak erişebilirsiniz.
e-Tebligat başvurusu için KEP zorunluluğu yoktur.
İnteraktif Vergi Dairesinin ivd.gib.gov.tr adresinden " E-TEBLİGATLARIM" bölümünden iletişim bilgileri güncellenebilir.
e-Tebligat ile gönderilen evraklar, mükellefin elektronik adreslerine iletildiği tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılır. Ayrıca posta yoluyla gönderilmez
e-Tebligat gönderildiği zaman bilgilendirme maksadıyla, mükelleflerin cep telefon numaralarına kısa mesaj veya e-Posta adreslerine bildirim yapılır.
ivd.gib.gov.tr adresinden internet vergi dairesi şifresi ile ETebligat uygulamasına giriş yaparak tebliğ edilen belgeler görüntülenebilir.
ETebligat uygulamasına giriş yaptıktan sonra tebliğ edilen belgeleri görüntüleyerek çıktısı alınabilir.
Zorunlu ya da gönüllü olarak e-Tebligat uygulamasına dahil olan mükellefler; gerçek kişiler için ilgilinin ölümü ya da gaipliğine karar verilmesi, tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının silinmesi durumunda sistemden çıkılabilir. Aksi halde sistemden çıkılması mümkün değildir.
Vergi Usul Kanununda açıklanan mücbir sebep halleri e-Tebligat içinde geçerlidir.
"e-Tebligat sistemi kağıt ve enerji tasarrufu sağlar"
456 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğine göre Elektronik Tebligat uygulamasına dahil olması zorunlu olan mükellefler hakkında, zamanında bildirimde bulunulmaması halinde 213 sayılı VUK'un Mükerrer 355'inci maddesinde cezai müeyyide uygulanması hükmü bulunmaktadır.