Vatandaşların Fatura türleri işlem amacına, vergilendirmeye, ödeme zamanına ve gönderim yöntemine bağlı olarak 4 guruba ayrılır.
İşlem amacına göre; satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 çeşit fatura vardır.
Satış faturası, satılan bir mal ya da hizmetin karşılığında düzenlenen faturalardır. Düzenlenen fatura sayesinde yapılan satış belgelendirilerek yasal hale getirilmiş olur. Satış faturalarında, satılan ürünün cinsi, ismi, miktarı, birim satış fiyatı ve toplam bedeli gibi bilgiler yer alır.
Sevk irsaliyesi ve satış faturası değeri taşıyan belgeye İrsaliyeli Fatura denir.
İrsaliyeli fatura hakkında detaylı bilgi almak için "İrsaliyeli Fatura Nedir? İrsaliyeli Fatura Ne İşe Yarar?" yazımızı okuyabilirsiniz.
Proforma fatura, ön fatura veya teklif faturasıdır. Proforma fatura özellikle dış ticarette kullanılır, uluslararası satış sözleşmesi olarak da nitelendirilir. Proforma fatura karşılığı hizmet veya ürün verilmediği için ödeme de yapılmaz. Proforma faturanın maliye açısından ve kanunen hiç bir sorumluluğu yoktur. Ticaret ve Vergi Hukukunda "Proforma Fatura" ile alakalı bir düzenleme bulunmamaktadır. Dileyen her işletme Proforma faturayı kullanabilir. Fatura üzerinde "Proforma Fatura" ibaresi olmak zorundadır. Kağıt Proforma Fatura düzenlenebileceği gibi antetli kağıtla da Proforma Fatura düzenlenebilir.
Proforma fatura hakkında detaylı bilgi almak için "Proforma Fatura Nedir? Nasıl Düzenlenir?" yazımızı okuyabilirsiniz.
İade faturası, müşteri tarafından alınan bir ürünün satıcıya iade edilmesi halinde düzenlenen faturadır. İade faturası ile satın alınan ürünün tamamı veya bir kısmı iade edilebilir.
Vergilendirmeye göre, tevkifatlı fatura, ÖTV'li fatura, ÖİV'li fatura ve stopajlı fatura olmak üzere 4 çeşit fatura vardır.
Tevkifatlı fatura, fatura üzerindeki verginin alıcı ve satıcı arasında paylaşılmasıdır. Tevkifatlı fatura, normal ya da irsaliyeli faturayla aynı niteliklere sahiptir.
Tevkifatlı fatura hakkında detaylı bilgi almak için "Tevkifatlı Fatura Nedir? Tevkifat Oranları Nedir?" yazımızı okuyabilirsiniz.
ÖTV, Özel Tüketim Vergisi 4760 sayılı Kanuna ekli dört ayrı listede yer alan mallar üzerinden bir kereye mahsus olmak üzere alınan bir vergi türüdür. Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15. maddesi hükmüne göre, vergiye tabi işlemlere ait ÖTV, düzenlenen fatura ya da benzeri belgelerde ayrıca gösterilir.
Mobil bilişim hizmetlerine uygulanan vergi ÖİV (Özel İletişim Vergisi)'dir. Özel İletişim Vergisi, tüm mobil iletişim hizmetlerine uygulanmaktadır. ÖİV vergisi GSM aboneleri tarafından ödenir ve GSM operatörleri tarafından tahsil edilir. GSM operatörlerinin kestikleri faturalara ÖİV olarak yansır.
Stopaj vergisi, kaynakta kesilen vergidir. Stopaj'ın amacı, özellikle düşük tutarlı matrahların vergilendirilmesinin garanti altına alınmasını sağlamaktır.
Stopaj hakkında detaylı bilgi almak için "Stopaj Nedir? Stopaj Oranları Nedir? Nasıl Hesaplanır?" yazımızı okuyabilirsiniz.
Ödeme zamanına göre, açık ve kapalı olmak üzere 2 çeşit fatura vardır.
Açık fatura, ürün ya da hizmet tesliminde, müşterinin mal veya hizmet bedelini faturanın düzenlendiği anda ödemeyip, daha sonra (vadeli) ödeyecek olması halinde düzenlenen faturadır. Açık fatura düzenlenirken (vadeli satış yapıldı zaman) kaşe ve imza faturanın üst bölümüne atılır. Açık faturada müşterinin borcu da açık anlamında yani ödenmemiş anlamındadır.
Kapalı fatura, mal veya hizmet tesliminde müşterinin, mal veya hizmet bedelini, faturanın düzenlendiği anda (peşin) ödemesi durumunda düzenlenen faturadır. Peşin ödemeli satış yapıldığı zaman, fatura tutarının peşin alındığını göstermek için faturanın alt bölümüne kaşe vurulur ve imzalanır. Bu da müşterinin borcu kapalı yani borç ödendi anlamına gelmektedir.
Gönderim yönetime bağlı olarak basılı ve dijital olmak üzere 2 çeşit fatura vardır.
Yetkili matbaalarda standartlara uygun olarak basılmış olan faturadır. Matbu fatura olarak da bilinmektedir.
GİB'in belirlediği standartlarda, bir faturada yer alması gereken bilgilerin yer aldığı, alıcı ve satıcı arasındaki iletiminin GİB üzerinden gerçekleştirildiği elektronik faturalardır. Dijital faturalar, kağıt faturalarla aynı hukuki özelliklere sahiptir. e-Fatura ve e-Arşiv Fatura olmak üzere iki çeşit dijital fatura mevcuttur.
e-Fatura, elektronik fatura mükelleflerine düzenlenen dijital faturadır. Faturanın elektronik ortamda oluşturularak alıcıya elektronik ortamda gönderilmesi ve muhafaza edilmesidir.
e-Fatura hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için "https://www.mysoft.com.tr/e-fatura" veya "https://www.mysoft.com.tr/Tag/e-fatura" sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.
e-Arşiv Fatura, e-Fatura mükellefi olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen dijital faturadır. e-Arşiv Fatura sisteminde, e-Fatura'dan farklı olarak, oluşturulan faturalar, GİB üzerinden alıcısına ulaştırılmaz. e-Arşiv Faturayı e-posta veya yazıcıdan çıktı olarak müşterinize gönderebilirsiniz.
e-Arşiv Fatura hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için "https://www.mysoft.com.tr/e-arsiv" veya "https://www.mysoft.com.tr/Tag/e-arsiv" sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.