Yeni Başlayacaklar için e-Belge Sistemleri Rehberi

Yeni Başlayacaklar için e-Belge Sistemleri Rehberi

Bilişim ve teknolojinin hüküm sürdüğü günümüz iş dünyasında her şey baş döndürücü bir hızla değişiyor ve gelişiyor. Bu değişime ayak uydurmak ve değişimin bir parçası olabilmek her firma için kritik öneme sahip.

Yaşanan bu değişim, özellikle KOBİ'ler ve orta ölçekli firmalar için fırsatları da beraberinde getiriyor. Dijital dönüşümü, kurumsal kültürlerinin bir parçası haline getiren firmalar, sektörde varlıklarını devam ettirmenin ve büyümenin önündeki engelleri de kaldırmış oluyorlar.

Dijital dönüşüme ayak aydurmak ve operasyonel verimliliği artırarak tüketicilere, daha hızlı ve daha düşük maliyetli hizmet sunabilmenin temel şartı e-Belge sistemlerine entegre olmak.

e-Belge Sistemi nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hayata geçirilen e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Defter, e-Serbest Meslek Makbuzu (SMM), e-Müstahsil Makbuzu (e-MM), e-Bilet ve e-Dekont gibi dijital dönüşüm uygulamalarının tamamına e-Belge denir. e-Belge uygulamaları, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'nın belirlediği standartlarda hazırlanarak GİB'e iletilir.

İş süreçlerinin tamamen elektronik ortama taşınmasını sağlayan e-Belge sistemleri, ticari hayatta bir çok kolaylıkları da beraberinde getiriyor.

Özellikle KOBİ'ler için her geçen gün artan rekabet ortamında kalıcı olabilmek, karlılık ve büyüme süreçlerinin daha istikrarlı hale gelmesi e-Belge sistemleriyle mümkündür.

E-BELGE SİSTEMLERİ İLE FİRMANIZI GELECEĞE TAŞIYIN

e-Fatura:

e-Fatura sisteminden, Şahıs Şirketi, Limited Şirket veya Anonim Şirket olsun, tüm mükellefler yararlanabilir. e-Fatura sistemiyle faturalarınızı elektronik ortamda oluşturabilir, saklayabilir ve muhatabına iletebilirsiniz. İstediğiniz zaman e-Faturanızı kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz.

e-Fatura sistemine kimler geçmek zorunda?

GİB'in son tebliğinde 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflere, 1 Temmuz 2020 tarihinde e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu getirildi. Ayrıca günlük operasyonel iş yükünden kurtularak faturalama sürecinde hız kazanmak isteyen firmalar, isteğe bağlı e-Fatura uygulamasına dahil olabilir.

e-Fatura sistemi, faturalama ve muhasebe süreçlerinizi hızlandırır ve zamandan tasarruf sağlar. Ayrıca operasyonel maliyetlerinizden tasarruf edersiniz. Hatta e-Fatura sistemini elektronik ortamda güvenli bir şekilde saklayabilir gerektiğinde hızlıca erişim sağlarsınız. İş yükünü azaltarak çalışan verimliğine katkı sağlayan e-Fatura sistemleriyle ayrıca kağıt kullanımını azaltarak doğaya katkı sağlamış olursunuz.

e-Arşiv Fatura:

e-Arşiv Fatura sistemiyle, e-Fatura mükellefi olmayan müşterilerinize ve son tüketicilere fatura düzenleyebilir, elektronik ortamda iletebilir ve muhafaza edebilirsiniz. e-Arşiv Faturayla iş süreçleri hız ve kolaylık kazanırken maliyetleri de düşürürsünüz.

Ayrıca faturalarınız e-Arşiv uygulamasıyla 10 yıl boyunca saklanır, böylece kaybolma, yırtılma gibi sorunlarla karşılaşmazsınız. Dilerseniz e-Arşiv sayesinde, geriye dönük istediğiniz faturaya dilediğiniz zaman erişim sağlarsınız.

e-Arşive Fatura sistemine kimlere geçmek zorunda?

e-Fatura uygulamasına dahil olmak zorunda olan mükellefler, 1/1/2020 tarihine kadar e-Arşive Fatura sistemine geçmek zorunda.

Ayrıca e-Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıları, İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları ile İnternet Ortamında İlan Yayımlayan mükelleflere 1/1/2020 tarihine kadar geçmek zorunda.

e-Defter:

e-Defter, Türk Ticaret ve Vergi Usul Kanunları kapsamında tutulması zorunlu yevmiye ve büyük defterlerin elektronik ortamda oluşturulmasıdır. e-Defter sistemiyle, "Yevmiye Defteri" ve "Defter-i Kebir"i elektronik ortamda oluşturabilir, saklayabilir ve GİB'e kolay ve hızlı bir biçimde iletebilirsiniz.

e-Defter sistemi kimlere zorunlu?

  • e-Fatura sistemine dahil olan tüm mükellefler
  • 2018 veya müteakip yıllar cirosu 5 milyon TL'yi aşan mükellefler
  • Bağımsız denetime tabi olan şirketler

1 Ocak 2020 tarihinden sonra e-Defter sistemine geçmek zorundalar. Ayrıca Bilanço esasına göre defter tutan, gerçek ve tüzel kişiler e-Defter uygulamasından yararlanabilir.

e-Defter sistemiyle, operasyonel maliyetlerden tasarruf sağlarsınız. Defterlerinizi elektronik ortamda muhafaza ederek, hem güvenliğini sağlar hem de defterlerinize istediğiniz yerden erişim sağlarsınız. Ayrıca, e-Defter sistemiyle GİB'in standartlarına uyumlu ve değişen mevzuata göre güncellenen yapısı sayesinde, işlemlerinizi güvenle takip edersiniz.

e-İrsaliye:

Sevk İrsaliyesi'nin elektronik ortamda e-Belge olarak düzenlenebilmesi, alıcısına elektronik veya kağıt ortamında iletilmesi ile muhafaza ve ibraz edilebilmesidir. e-İrsaliye, kağıt irsaliye ile aynı hukuki ve ticari değerlere sahiptir.

e-İrsaliye sistemi, firmaların kağıt, kargolama ve arşivleme maliyetlerini ortadan kaldırır ve verimliliği artırır. Elektronik ortamda saklandığı için kaybolma riski ortadan kalkar.

e-İrsaliye ile alıcıya anlık iletilen bilgiler sayesinde kabul, red ve iade işlemlerinde hızlı mutabakat sağlanır. Her yerden kolay ve hızlı erişim sağlarsınız. e-İrsaliye, dijital ortamda 10 yıl boyunca güvenle saklanır. Dolayısıyla fiziksel ortamda saklama ihtiyacınız ortadan kalkar ve saklama alanından da tasarrufu sağlarsınız. Muhasebe sistemlerine entegre edilen e-İrsaliye ile tüm irsaliye süreçlerinizi tek bir yerden yönetebilirsiniz.

e-İrsaliye kimlere zorunludur?

  • e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 25 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.
  • Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'ndan lisans (bayilik lisansı dahil) alan mükellefler.
  • Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malların imal, inşa, ithalini ve ana bayi/distribütör şeklinde pazarlamasını gerçekleştiren mükellefler.
  • e-İrsaliye uygulamasına ilişkin başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını 1/7/2020 tarihine kadar tamamlayarak e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri ve bu tarihten itibaren düzenleyecekleri sevk irsaliyelerini e-İrsaliye olarak düzenlemeleri ve kayıtlı kullanıcılardan e-İrsaliye olarak almaları zorunludur.
  • 1/1/2020 tarihinden itibaren Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle EPDK'dan lisans alanlar, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler için e-İrsaliye uygulamasına geçme zorunluluğu söz konusu işlemlerin gerçekleştirildiği ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren başlayacaktır.

e-Belge sistemleri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tel: 0212 901 02 12
Müşteri Hizmetleri: 0850 600 06 61
info@mysoft.com.tr

Deepfake Nedir? Nasıl Kullanılır? Deepfake Kullanmak Suç Mu?

 1 Mart 2024 Cuma

Dijital çağın tehlikesi olarak nitelendirilen deepfake, derin kurgu veya derin sahte anlamındadır.

Devamı

2024 Asgari Ücret Ne Kadar? Asgari Ücretin İşverene Maliyeti Nedir?

 27 Aralık 2023 Çarşamba

Asgari ücret işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor.

Devamı

e-Faturada Karekod Zorunlu Mu? e-Arşiv Faturada Karekod Zorunluluğu Nedir?

 10 Eylül 2023 Pazar

e-Fatura, e-Arşiv Fatura vb. elektronik belgelerde "Karekod" bulunması zorunlu oldu.

Devamı

Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranları Arttırıldı

 7 Temmuz 2023 Cuma

7 Temmuz 2023 tarihli resmi gazete ile Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranları Arttırıldı

Devamı

Beyanname Verilme ve Ödeme Süreleri İle Form Ba-Bs Verilme ve E-Defter ve Beratların Yüklenme Süreleri Uzatıldı

 30 Mart 2023 Perşembe

Beyannamelerin Verme Ödeme, "Form Ba-Bs" Bildirimlerinin Verilme ve e-Defter Beratların yüklenme süreleri uzatıldı.

Devamı

GİB'den e-Defter, e-Arşiv Fatura Hakkında Duyuru!

 26 Mart 2023 Pazar

1 Temmuz tarihi itibariyle e-belge uygulamalarına dahil olan mükelleflerce, 30 Haziran 2020 tarihine ...

Devamı

Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur? Şahıs Şirketi Açma Maliyeti 2024

 21 Mart 2023 Salı

e-Devlet üzerinden şahıs şirketi kuruluş işlemlerinizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Devamı

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Kullanım Rekoru Kırdı!

 17 Mart 2023 Cuma

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konan elektronik uygulamalar kullanım rekoru kırdı.

Devamı

e-İrsaliyede Karekod Zorunlu Mu? İnternetten Mal ve Hizmet Satışı Yapanlarda Karekod Zorunluluğu

 20 Şubat 2023 Pazartesi

e-İrsaliye Karekod zorunlu mu? İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar için e-İrsaliye Karekodu zorunluluğu nedir?

Devamı
WhatsApp