Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan düzenlemeyle mal ve hizmet satışlarında bedellerin tahsilatı ile mali belgelerin elektronik ortamda oluşturulması için "Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi" oluşturuldu.
GİB tarafından hazırlanan 507 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bankalar, elektronik para kuruluşları, ödeme kuruluşlarınca, yeni teknolojik gelişmelere uygun olarak fiziki POS cihazları gerektirmeyen ödeme yöntemleri sunulurken, mal ve hizmet satışlarına ait bedellerin tahsilatı ile mali belgelerin elektronik ortamda oluşturulmasıyla ilgili "satış, tahsilat ve e-Belge" uygulamalarının Hazine ve Maliye Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar tarafından mükelleflere sunulmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Buna göre; finans kuruluşları ya da ödeme kaydedici cihaz üreticileri ile birlikte Özel Entegratör kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen satış, ödeme-tahsilat işlemleri ile bu işlemlere ilişkin mali belgelerin e-Belge olarak oluşturulması, muhafaza ve ibraz edilmesi ayrıca (e-posta, sms, bankacılık uygulamaları) veya kağıt ortamda muhatabına iletilmesi zorunludur.
Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi; finans kuruluşları ya da ödeme kaydedici cihaz üreticileri ile birlikte Özel Entegratör kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen satış, ödeme/tahsilat işlemleri ile bu işlemlere ilişkin mali belgelerin elektronik belge olarak oluşturulması, iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesi süreçlerine ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca oluşturulan sistemdir. Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemine kısaca GMÖEBYS'de denilmektedir.
Vergi doğuran mal ve hizmet satış işlemleri ile bunlara bağlı olarak yapılan ödemeleri / tahsilatları vergi kayıp ve kaçağına yol açmayacak şekilde, donanım bağımsız güvenli mobil uygulamalar aracılığıyla gerçekleştirmek ve sonuçlarını işlemin mahiyetine uygun düzenlenecek mali nitelikli e-Belgeler yoluyla kayıt altına almaktır.
Sisteme dahil olan mükellefler, Vergi Usul Kanunu'nca kendilerine düzenleme zorunluluğu getirilen belgeleri e-Belge olarak düzenlemek ve müşterilerine belgenin türü ve niteliğine bağlı olarak elektronik ortamda veya kağıt ortamında iletmek zorundadır. Vergiden muaf esnafın, belge düzenleme zorunluluğu bulunmadığından, format ve standardı GİB tarafından belirlenen, mali değeri bulunmayan bilgi fişi düzenleyebilir.
Ayrıca sisteme dahil olan mükelleflerin, faaliyetlerinde ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetleri yoktur.
Güvenli Mobil Ödeme sistemine geçiş yapmak isteyen firmalar, finans kuruluşları veya entegratör kuruluşlarla anlaşma yaparak uygulamaya geçiş yapabilirler.
507 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğini için tıklayınız.
Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi Teknik Kılavuzu için tıklayınız.
Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi (GMOEBYS) uçtan uca bir bütündür. Bu bütünün güvenlik zincirini sağlamak da "İşletici Kuruluş"un sorumluluğu altındadır. Sistemin asli sorumlusu İşletici Kuruluş olsa da Bakanlık ve GİB'e karşı tüm iş ortakları aldıkları izin kapsamındaki faaliyetlerin tamamından sorumludur.
Finans Kuruluşu veya Ödeme Kaydedici Cihaz Üreticilerinden, sistemi işletmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ve Sistemin işletilmesi sebebiyle Bakanlık, GİB ve Sistem kapsamındaki hizmetlerden faydalananlara karşı asli sorumlu olan kuruluşlardan her biridir.
İşletici Kuruluş, uçtan uca güvenliği sağlamak amacıyla dilediği yazılımsal yöntemleri kullanmakta özgür ve bağımsızdır. Güvenli Mali Uygulama, Ödeme Kabul Eden Araç ve e-Belge entegrasyonları İşletici Kuruluş adına üçüncü taraflarca da geliştirilebilir. Ancak bu durum İşletici Kuruluşun Sistemi için sahip olduğu münhasır ve asli sorumluluğu ortadan kaldırmaz. Ayrıca Sistemin ana omurgasını oluşturan bu üç yazılımın tamamının ya da belirli bir bölümün üçüncü taraflarca geliştirilmiş olması, diğer taraflarla sorumluluk paylaşımı anlamına gelmez.
İşletici Kuruluşlar, sistemin uçtan uca güvenliğinin sağlanması amacıyla aşağıda belirtilenlerle sınırlı olmamak kaydıyla sorumludurlar:
İşletici Kuruluş veya Özel Entegratörlerin sorumluluklarını yerine getirmemeleri durumunda; 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yer alan cezai hükümler uygulanır.
Aynı zamanda yapılan yazılı uyarıya rağmen gerekli önlemleri ivedilikle almayan İşletici Kuruluş veya Özel Entegratörlerin Bakanlıkça verilen faaliyet izinleri belli bir süreyle durdurulabilir ve hata tamamen iptal de edilebilir.
Faaliyet izinleri iptal edilen İşletici Kuruluş veya Özel Entegratörlere ve bunların yöneticilerinin kanuni temsilciliğini yürüttüğü kuruluşlara, Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi kapsamında tekrar faaliyet izni verilmez.
Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi'nden faydalanan mükelleflere e-Arşiv Fatura düzenlemelerinde kolaylık sağlandı.
1/6/2019 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan 507 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinde belirtilen Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi'nden yararlanan mükelleflerce, toplam satış tutarı (vergiler dahil) 500 TL'ye kadar olan perakende mal ve hizmet satışlarına ait düzenlenen e-Arşiv Faturanın "müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası" bilgileri yerine, müşterinin adı bölümünde "NİHAİ TÜKETİCİ" açıklamasına yer verilerek düzenlenmesi imkanı getirildi.
Bu şekilde düzenlenen e-Arşiv Faturalar perakende satış fişi ya da ÖKC fişi olarak kabul edilmektedir.
Bu olanak yalnızca 483 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinin 6'ncı maddesinde açıklanan koşulları sağlayarak ÖKC kullanımından muafiyeti bulunan mükelleflere tanınmıştı.