Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen İYS (İleti Yönetim Sistemi) ile reklam ve tanıtım mesajları göndermek isteyen tüm şirketlerin, 31 Aralık 2020 tarihine kadar İleti Yönetim Sistemine kayıt yaptırmaları ve mevcut ileti izinlerini (telefon, e-mail) İYS sistemine aktarmaları gerekmektedir.
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamında;
Reklam ve tanıtım amacı ile İYS'de onayı olmayan alıcılara, 1 Eylül itibariyle; arama, sms ve mail gönderilemeyecek. Alıcının onayıyla gönderilen iletilerde ise alıcılara ret imkanı sağlanacaktır.
Hizmet Sağlayıcılar, 31 Aralık 2020'ye kadar İYS'ne kaydolmak ve ellerindeki mevcut ileti izinlerini sisteme yüklemek zorundalar.
Ayrıca Hizmet Sağlayıcılar 1 Ocak 2021 itibariyle onaylarını İYS aracılığıyla da alabilecek, böylece alınan onayın ispatı İYS'de olacak.
İYS (İleti Yönetim Sistemi) üzerinden alınmayan onaylar ise Hizmet Sağlayıcı tarafından 3 gün (iş günü) içinde İYS sistemine kaydedilmek zorunda. İYS'ye kaydedilmeyen izinler geçersiz kabul edilecek. Ayrıca İYS sistemi üzerinden alınmayan onaylarda, onayın alındığına dair kanıt sorumluluğu Hizmet Sağlayıcıya ait olacak.
İletim Yönetim Sistemi kısaca, ticari elektronik ileti onayı alınmasını, reddetme hakkının kullanılmasını ve şikayet süreçlerinin yönetilmesini düzenleyecek sistemdir.
Telefon, çağrı merkezi, otomatik arama cihazı, akıllı ses kaydedici sistem, e-posta, kısa mesaj vs. gibi araçlar kullanarak, elektronik ortamda yapılan ve ticari amaçla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli ileti gönderimi yapan gerçek veya tüzel kişileri kapsamaktadır.
Ticari elektronik ileti gönderimi yapan tüm Hizmet Sağlayıcılar, pazarlama, promosyon, kampanya, indirim, hediye reklam vb. içerikli ticari elektronik iletilerini müşterilerine arama, mesaj ve e-posta olarak iletebilmek için aldıkları ticari elektronik ileti izinlerini İleti Yönetim Sistemi'ne yükleyecekler.
Alıcılar yani vatandaşlar ise bu izinler için çıkış haklarını diledikleri zaman kullanabilecek.
Alıcılar ne zaman, nereden, hangi kanal üzerinden hangi Hizmet Sağlayıcı'nın veya markasının ticari elektronik ileti göndermesine izin verdiğini görüntüleyebilecek.
Hizmet Sağlayıcılar'a her bir kanal (arama, mesaj ve e-posta) için verdikleri izinleri, İleti Yönetim Sistemi üzerinden düzenleyebilecekler.
Hizmet Sağlayıcılar, ticari ileti göndermek istediklerinde, alıcıların onaylarını İYS üzerinden kontrol ederek, sadece izin vermiş vatandaşlara gönderim yapabilecekler.
Çıkış hakkının kullanıldığı hallerde İYS filtresi sayesinde bu iletiler ret hakkını kullanmış alıcılara gönderilmeyecek.
Ticari elektronik ileti almayı reddettikleri bir Hizmet Sağlayıcı'dan ileti alan alıcılar, şikayet haklarını İYS üzerinden kullanabilecekler.
6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 12 maddesinde, kanuna aykırı hareket edilmesi halinde uygulanacak yaptırımlar belirlenmiştir. İhlallere ilişkin 2020 yılı güncel idari para cezaları, ihlalin türüne göre değişkenlik göstermektedir.
Alıcılara önceden izinleri alınmadan, ticari ileti gönderilmesi veya ticari iletinin alıcıdan alınan onaya uygun olmaması durumunda 9.515 Türk Lirasına kadar (bir defada birden fazla kişiye hukuka aykırı ileti gönderilmesi halinde) bu ceza, on katına kadar arttırılarak uygulanmaktadır.
Ret bildirimine ilişkin yükümlülüklere uyulmaması durumunda 28.546 Türk Lirasına kadar, idari para cezası hizmet sağlayıcılara ve aracı hizmet sağlayıcılara uygulanabilecektir. Ayrıca toplu gönderimler halinde, idari para cezası tutarı on katına kadar arttırılabilmektedir.
İzlemek için tıklayınız: