Satılan mal veya hizmet karşılığında düzenlenen, tahsilatın yapıldığını gösteren belgedir. Ödemenin çek veya nakit olarak elden yapıldığı zamanlarda kesilir. Tahsilat makbuzu 2 nüsha olarak düzenlenir, makbuzun aslı ödemeyi yapan tarafa verilir, sureti tahsil eden tarafta kalır. Alındı belgesi olarak da bilinmektedir.
Ödemenin kredi kartı, havale ve eft gibi yöntemlerle gerçekleştirilmesi durumunda banka dekontu tahsilat makbuzu yerine geçer. Ayrıca tahsilat makbuzu düzenlenmesine gerek yoktur.
Tahsilat makbuzunun ödeme alındıktan sonra düzenlenmesi gerekmektedir. Tahsilat makbuzunda olması gereken zorunlu bilgiler aşağıdaki gibidir:
Tahsilat makbuzunda doldurulmayan bölüm varsa çizgi ile kapatılmalıdır. Parayı alan kişinin isim ve soyismi mutlaka yazılmalıdır. Ayrıca Ödeme yapan kişinin makbuzdaki bilgileri onayladığına dair imzasının olması önemlidir. Bu durumda tahsilat makbuzu yasal bir belge olarak kabul edilmektedir.
Tahsilat makbuzu, mal ve hizmet satışının gerçekleştiği tüm ticari faaliyetlerde kullanılır. Ticari alım satım işlemlerinde alınan veya ödenen paranın kaydının tutulması için düzenlenmektedir. Söz konusu ödemeler elden nakit olarak yapılabildiği gibi çekle de yapılabilir.
Ayrıca tahsilat işlemi kredi kartı, banka kartı, havale ve EFT yöntemleri ile yapılabilir. Bu işlemlerin sonunda düzenlenen belge tahsilatın yapıldığına dair ispat niteliğindedir ve tahsilat makbuzu olarak kullanılabilir.
459 sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile aynı gün içinde 7.000 TL'yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerin banka, finans kuruluşları ve PTT aracılığıyla yapılması zorunludur.
Söz konusu uygulama fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, serbest meslek erbabı, kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlar, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler ve vergiden muaf esnafları kapsamaktadır.
Tahsilat ve ödemelerin finans kurumları aracılığıyla yapılmış olması tarafların o işleme ilişkin fatura, serbest meslek makbuzu, gider pusulası vs. düzenleme zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.
Söz konusu düzenlemeye aykırı hareket edenlere, ödediği veya tahsil ettiği miktarın % 5'i oranında özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır.
Tahsilat makbuzu yapılan tahsilatı belgelendirmek için kullanılır, fatura yerine geçmez.
İzlemek için tıklayınız: