Kamusal hizmetlerde kullanılmak üzere devletin kişi ve şirketlerden yasal yollarla (doğrudan doğruya veya bazı malların fiyatlarının üstüne koyarak dolaylı yoldan) topladığı paraya vergi denir. Ayrıca trafik cezaları, idari para cezaları vb. gibi vergi dairesine intikal eden bütün borçlar da birer vergi borcudur.
Vergi borcu, beyanname ile belirlenen tarihlerde beyan edilir ve belirli tarihlerde ödenir.
Vergi borcunuzu GİB (www.gib.gov.tr) İnternet Vergi Dairesi'nden veya e-Devlet üzerinden sorgulayarak öğrenebilirsiniz.
Ayrıca GİB'nın mobil uygulamasını telefonunuza indirerek sorgulamanızı telefonunuzdan kolayca yapabilirsiniz.
e-Devlet'ten vergi borcunuzu sorgulamak istiyorsanız e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "vergi borcu sorgulama" yazarak gelen linke tıklayabilirsiniz. Linke tıkladığınızda otomatik olarak borç bilgileriniz ekrana gelecektir.
Ayrıca İnternet Vergi Dairesi ve e-Devlet üzerinden idari para cezaları, harçlar, taşıt vergileri ve cezaları veyahut yapılandırılan borçları da sorgulayabilirsiniz.
Vergi borcu ödemesi yapmadan önce, belirlenen tarihlerde vergi beyannamesi düzenlenir ve vergi dairesine iletilir. Vergi dairesi beyannameyi teslim aldıktan sonra tahakkuk fişi düzenler. Vergi dairesinin verdiği tahakkuk fişi ile İnternet Vergi Dairesi, banka şubeleri, internet bankacılığı veya vergi daireleri vasıtasıyla ödemenizi yapabilirsiniz.
e-Devlet ve İnternet Vergi Dairesi'nde yer alan 'Borç Sorgulama ve Ödeme' bölümünden vergi borcunuzu ödeyebilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan ve gerekli alanları doldurduktan sonra vergi borcunuzu anlaşmalı bankaların banka kartları, kredi kartı, banka hesabından havale yöntemleri ile ödeyebilirsiniz.
İnternet Vergi Dairesi üzerinden vergi borcu sorgulamak ve ödemek için TIKLAYIN!
Devlet vergi tahsilatında sorun yaşadığı zamanlarda mükelleflere vergi borçlarını yapılandırma imkanı sağlayarak hem vergi tahsilatında hem de borcunu ödemek isteyen mükellefler için ödemede kolaylık sağlamaktadır.
Yapılandırmada peşin veya taksitli ödeme seçeneklerinden birini kullanabilir, bu seçeneklere göre çeşitli indirimlerden faydalanabilirsiniz.
Vergi borcunu peşin ödemek isteyen mükellefler, Yurt İçi Tüketici Fiyat Endeksi üzerinden yapılacak yüzde 90'a varan indirimden yararlanabilir. Şayet taksitli ödemeyi tercih ederseniz, ilk iki taksit ödemenizi zamanında ve tam olarak yapmanız koşuluyla % 50'ye varan indirimden faydalanabilirsiniz.
Vergi dairesine dilekçe ile başvurabileceğiniz gibi e-Devlet ya da İnternet Vergi Dairesi (İVD) üzerinden de yapılandırma işlemini yapabilirsiniz.
Vergi borcunu ödemeyen mükellefler "vergi ziyaı suçu" işlemiş sayılır. Vergi ziyaı suçu işleyenlere, ziyaa uğrattıkları verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Vergi ziyaına 359'uncu maddede yazılı fiillerle sebebiyet verilmesi durumunda bu ceza üç kat, bu fiillere iştirak edenlere ise bir kat olarak uygulanır.
Vergi incelemesine başlanılmasından veya takdir komisyonuna sevk edilmesinden sonra verilenler hariç olmak üzere, kanuni süresi geçtikten sonra verilen vergi beyannameleri için bu madde uyarınca kesilecek ceza %50 oranında uygulanır.