Şirket kapatma işlemlerine tasfiye denir. Herhangi bir sebepten ötürü şirket çalışmalarına son vererek hesapların kapatılmasıdır. Tasfiye işlemleri ile şirketlerin sicil kayıtları silinir ve tüzel kişilikleri sona erer. Şirket kapatma muameleleri tasfiyeli veya tasfiyesiz olmak üzere iki farklı biçimde yapılmaktadır.
Tasfiyeli olarak şirket kapatmak çok kolaydır. Limited ve anonim şirketler, mevzuata uygun olarak ve şirket ana sözleşmesindeki kararlar doğrultusunda kapatılır. Şirketlerini kapatmak isteyen yetkili kişilerin bağlı oldukları vergi dairesine ve ticaret sicil müdürlüğüne bilgilendirme yapmaları gerekmektedir.
Şirket tasfiyesinin başladığı tarih, tasfiye ya da feshedilme evrakının ticaret sicil müdürlüğüne tescil ettirildiği tarih olarak tanımlanır.
Ticaret sicil müdürlüğüne bildirim yapılırken bütün alacakların kişisel bilgilerinin bulunduğu mal beyanının da iletilmesi gerekmektedir. Yapılan bilgilendirmeyle beraber şirketin tasfiye kararı sicil gazetesinde yayınlanır. Böylece şirket hissedarları 1 yıl boyunca yalnızca tasfiye maksadıyla varlığı idam ettirir.
Şahıs şirketlerinin tasfiye işlemleri çok daha kolaydır. Ancak limited ve anonim şirketlerde mevzuat ve şirket ana sözleşmesindeki koşulların uygulanması ya da ortaklar kurulunun karar vermesi gerekmektedir.
Şirket faaliyetlerini sürdürecek finanasal kaynakların olmaması, borçların ödenememesi veya hissedarların anlaşmazlığa düşmesi durumunda tasfiyesiz şirket kapatma yapılır. Tasfiyesiz şirket kapatma için şirket ortaklarının herhangi bir kusurunun olmaması gerekir.
Tasfiyesiz şirket kapatma ile ilgili karar ticaret mahkemeleri tarafından verilmektedir. Mahkemeye başvurunun ardından, değerlendirmeler sonucunda; şirketin kapatılması için geçerli nedenlerin olması, hissedarların kusurunun olmaması halinde şirketin tasfiyesiz olarak kapatılmasına karar verilir.
Tasfiyesiz olarak şirket kapatma işlemleri 1 sene sürmektedir. Bu zaman zarfında şirkete ait demirbaşların satışı yapılarak borçları ödenir. Tüm borçların ödenememesi halinde kapatma süreci de uzayabilir.
Tasfiyeli ya da tasfiyesiz şirket kapatma işlemleri 1 yıl sürer. Şirketler tasfiye kararının ardından sadece şirket kapatma işlemleri için 1 yıl daha varlıklarını devam ettirebilirler. Tasfiyesiz şirket kapatma sürecinde mevcut borçların ödenememesi durumunda şirket kapatma süresi de uzayabilir. Borçların tamamen ödenmesiyle beraber tasfiye süreci de biter.