Şirketler faaliyet gösterdikleri süre içinde büyüyebilen veya küçülebilen yapıya sahiptir. Büyüyebilmek için zaman zaman sermaye ihtiyaçlarını yatırımcı vasıtasıyla karşılamaları ya da el değiştirmeleri gerekmektedir. Bu gibi durumlarda şirketin değerinin bilinmesi gerekir. Bununla birlikte şirket varlığının ve faaliyetlerinin net olarak belirlenmesi için de değerleme işlemi yapılmaktadır.
İngilizce karşılığı company valuation olan şirket değerlemesi; bir şirketin değerini belirlemek için yapılan işlemlerdir.
Halka açık olan şirketlerin hisseleri borsada alınıp satılabildiği için şirketin değeri bellidir. Halka açık olmayanlarda ise şirket değerin tespit edilebilmesi için bazı teknikler bulunmaktadır.
En çok kullanılan şirket değerleme yöntemlerinden bazıları aşağıdadır:
Karşılaştırma yöntemi en yaygın kullanılan temel değerleme tekniklerinden biridir. Aynı sektörde faaliyet gösteren 2 şirket kıyaslanarak değerleme raporu düzenlenir.
Venture Capital yönetimi, çarpan ve indirgenmiş nakit akışı tekniklerinin bir araya gelmesinden oluşur ve şirketin gelecekteki değerinin hesaplanmasına dayanır.
One Size Fits All tekniği genellikle yatırımcılar için yapılmaktadır. Yatırımcının beklentileri doğrultusunda sabit bir tutar saptanır ve yatırımcının onaylaması beklenir.
İndirgenmiş Nakit Akışı tekniğinde şirketin gelecekteki nakit akış durumu tahmin edilerek netice bugüne indirgenmektedir. Bu işlemin nedeni muhtemel riskleri ortaya koyabilmektir. Şirketin istikrarlı bir finansal geçmişinin olmaması durumunda İndirgenmiş Nakit Akışı tekniği kullanılamaz.
Karşılaştırma tekniği kullanılarak yapılan değerleme yöntemidir. Yatırımcının şirketi ileriye taşımak için tasarladığı program ve şirketi gelecekte nerede hayal ettiğine ilişkin olan durum esas alınır.
Yeniden Yapım tekniğinde değerlemeye mevzu şirket ile benzer özelliklere sahip olan bir şirketin kuruluş maliyeti hesaplanır. Böylelikle mevzu bahis şirketle eşdeğer bir şirketin değeri belirlenmiş olur. Hesaplama neticesinde ortaya çıkan sonuç, değerleme yapılmak istenen şirketin değeri olarak baz alınır.
Şirket değerleme raporunda; şirket faaliyetrleri, nasıl ve ne şekilde gelir elde ettiği, şirket değerinin hangi yöntemlerle hesaplandığı gibi parametreler yer alır.
İzlemek için tıklayınız: