İşverenin işe aldığı her çalışan için SGK'ya yaptığı bildirime, İşe Giriş Bildirgesi denir. 5510 sayılı kanun kapsamında işveren her çalışan için SGK İşe Giriş Bildirgesi vermek zorundadır.
İşe Giriş Bildirgesiyle Genel Sağlık Sigortası ve İşsizlik Sigortası gibi zorunlu sigortalar başlar. İşe Giriş Bildirgesi'nin işverende, SGK'da ve işe alınan kişide bulunması gerekmektedir.
İşe Giriş Bildirgelerinin SGK'ya en geç (istisnai durumlar hariç) sigortalının çalışmaya başladığı tarihin bir gün öncesinde verilmesi gerekmektedir. Şayet 1 gün öncesi resmi tatile denk geliyorsa ilk iş günü sonuna kadar verilmelidir.
Çalışan deneme süresine tabi tutulsa bile bu süre zarfında sigortalı olması gerekmektedir. İlk defa iş yeri bildirgesinde bulunmanız durumunda, çalışanın İşe Giriş Bildirgesini, iş yerinizin tescil olduğu tarihten sonra bir aylık süre içinde yapabilirsiniz.
İşverenler, iş yerinde çalışmaya başlayan sigortalının bildirimlerini İşe Giriş Bildirgesiyle, hizmet kayıtlarını aylık prim ve hizmet belgesiyle, hizmet akdi sona eren sigortalının işten ayrılışlarını İşten Ayrılış Bildirgesiyle e-Sigorta ve e-Bildirge uygulamaları üzerinden SGK'ya göndermek zorundadır.
Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi ve İşten Çıkış Bildirgesi işlemlerinizi aşağıdaki bağlantıdan online olarak yapabilirsiniz.
https://uyg.sgk.gov.tr/SigortaliTescil/amp/loginldap
İşe Giriş Bildirgesi sorgulama işlemini internet üzerinden veya SGK'dan yapabilirsiniz. http://www.turkiye.gov.tr/ adresinden işe giriş bildirgesi, işten çıkış bildirgesi, prim ödemeleri, emeklilik bilgileri vs. konularında sorgulama işlemini yapabilirsiniz.
İşe Giriş Bildirgesi standart bir belgedir, sigortalı çalışanın kimlik bilgileri, öğrenim durumu, ikametgah adresi, sosyal güvenlik bilgileri, işyerine ait ait bilgiler ve işverenin imzası ile kaşesi yer alır.
İzlemek için tıklayınız: