Ekonomik kriz kahini olarak tanınan ekonomist Nouriel Roubini'nin resesyon uyarısı yapmasının ardından, resesyonun ne anlama geldiği ve resesyon olursa ne olur soruları gündemi meşgul etmeye başladı. Resesyon nedir, neye yarar, resesyon olursa ne olur, kaç yıl sürer, tüm soruların cevaplarını sizin için araştırdık, işte ayrıntılar.
Resesyon kelime olarak ekonomik durgunluk anlamındadır. Makroekonomide reel gayri safi yurt içi hasılanın iki ya da daha fazla 6 aylık dönemde ard arda negatif büyüme göstermesi halidir. Ekonominin belirli bir süreliğine negatif büyümesidir de diyebiliriz. Uzun süreli resesyon yaşanması ise ekonomik çöküş olarak ifade edilmektedir.
Resesyonun en önemli sebeplerinden biri, ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesidir. Ülke ekonomisindeki büyüme hızı, nüfus artış hızından düşük olduğu zaman kişi başına düşen milli gelir de gerileme olur. Başka bir etken de ekonomik faaliyetlerin durağan hale dönüşmesi veya gerilemesi. Üretimde gerileme ve işsizlik de resesyonun sebepleri arasındadır.
Resesyon minimum 1 yıl devam eder.
Enflasyon ve durgunluk durumlarının aynı zamanda yaşanmasına stagflasyon denir. Stagflasyon zamanlarında işsizlik oranı artar, fiyatlar çok yükselir ve piyasada durgunluk hakimdir.
Resesyon, iki çeyrek yıl ard arda ekonomik küçülme yaşanmasıdır. Stagflasyon ise enflasyon varken ekonomik durgunluk yaşanmasıdır.