Ekonomideki önemli vergi kalemlerinden biri olan Özel Tüketim Vergisi, ülkemizde bir çok üründe uygulanmaktadır.
Özel Tüketim Vergisi veya ÖTV, lüks tüketim malları ile insanlara ve çevreye verdiği zararlardan ötürü kullanımı teşvik edilmeyen ürünlerden maktu veya oransal olarak alınan tüketim vergisidir.
İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı Kanun ile kabul edilmiştir.
AB'nde ÖTV'nin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten daha çok sosyal yarar sağlamaktır. Bu sebeple Özel Tüketim Vergisi, lüks, sağlığa zararlı, çevreye zararlı ürünlere uygulanmaktadır. Motorlu taşıtlarda ise son tüketici adına Özel Tüketim Vergisi ödenmektedir.
uygulanır.
ÖTV 4760 sayılı kanuna ekli dört ayrı listede yer alan mallar üzerinden bir kereye mahsus olmak üzere alınmaktadır.
Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli listelerde yer alan mallardan karşılarında belirtilen tutar ve/veya oranlarda ÖTV alınmaktadır.
2022 Özel Tüketim Vergisi Tutarları Ve Oranlarına ulaşmak için tıklayınız.
ÖTV Kanununa ekli (I), (III) ve (IV) sayılı listelerdeki mallar ile (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olmayanları imal, inşa veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler, (II) sayılı listedeki mallardan, kayıt ve tescile tabi olanlar için; motorlu araç ticareti yapanlar, kullanmak üzere ithal edenler veya müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler.
Beyanname;
verilir.
Özel Tüketim Vergisine tabi malların, yer aldıkları listedeki başka bir malın imalinde kullanılması halinde söz konusu mal için ödenen vergi, imal edilen mala ilişkin olarak ödenecek vergiden Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen esaslara göre indirilir.
Özel Tüketim Vergisi, bir ürünün ithal edilmesinde ya da ilk satışında ortaya çıkar ve sadece 1 kez alınır. KDV ise malın ilk ya da sonraki satışlarında uygulanmaktadır.