e-Belge uygulamalarının yaygınlaştırılması, mükelleflerin vergiye uyum maliyetlerinin azaltılması ve kayıt dışı ekonomiyi önlemek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çeşitli düzenlemeler yapıldı. Düzenlemeler kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmelerine e-Fatura ve e-Arşiv Faturaya geçiş zorunluluğu getirildi.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan VUK Genel Tebliği (Sıra No 509) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No 535) ile e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğunun kapsamı genişletildi.
2021 yılı ciro limiti 4 Milyon TL olan işletmeler, e-Ticaret yapanlar, Gayrimenkul veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım veya işletme belgesi alarak konaklama hizmeti veren otel işletmeleri e-Fatura ve e-Arşiv Fatura zorunluluğu kapsamına alındı.
Otel işletmeleri ciro limitine bakılmaksızın e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş yapmak zorundalar. Zorunluluğa uymayan mükellefler hakkında özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır.
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu getirilen "otel işletmeleri" kavramı, içinde otel kelimesinin olduğu;
kapsamaktadır.
Yukarıda saydığımız işletmeler, otel işletmesi olarak değerlendirilmemektedir.
Bununla birlikte söz konusu işletmelerin 2021 yılı cirosu 4 milyon TL, 2022 veya müteakip yıllar cirosu 3 Milyon TL ve üzerinde olanların e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmaları zorunludur.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım veya işletme belgesi alarak konaklama hizmeti veren otel işletmelerinin, gerekli tüm hazırlıklarını yaparak 1 Temmuz 2022 itibariyle e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş yapmaları gerekmektedir.
Tebliğin yayım tarihinden (22 Ocak 2022) sonra faaliyete başlayanlar ise, faaliyete başladıkları ayı izleyen dördüncü ayın başına kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundalar.
e-Faturaya zorunlu olarak geçiş yapan işletmeler, geçişlerini izleyen yıl itibariyle e-Defter uygulamasına da geçmek zorundalar.
e-Faturaya geçiş zorunluluğu ile birlikte e-Fatura kullanıcısı olanlara e-Fatura, olmayanlara da e-Arşiv Fatura kesilmesi gerekmektedir.
Tüzel kişilerin Mali Mühür, Gerçek kişilerin ise e-İmza temin etmeleri ve Gelir İdaresi Başkanlığına başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak e-Fatura Başvuru Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı onaylı Özel Entegratör olarak e-Fatura geçiş sürecinize dair her türlü desteği alanında uzman ekiplerimizle ücretsiz sağlıyoruz. Mysoft olarak müşterimize 7/24 kesintisiz hizmeti en uygun fiyata veriyoruz. Size en uygun fiyat tekliflerin verbilmemiz için bilgilerinizi bırakın sizi arayalım.
Son derece iyi tasarlanmış mobil ve tabletlere uyumlu, kullanıcı dostu Mysoft e-Fatura Portal uygulamamızla e-Fatura ve e-Arşiv Fatura düzenleyebilir, müşterinize gönderebilir ve alabilirsiniz. e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarımızı temel düzeyde internet kullanan herkes, kolaylıkla kullanabilir.
Online ön muhasebe programı Mysoft Lonca Ön Muhasebe Programıyla bütünleşik çalışan e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarımız sürekli kendini günceller. Güncellemelerden herhangi bir ücret talep edilmez. İnternet tabanlı muhasebe programı olduğu için internetin olduğu her yerden muhasebe işlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.
Masaüstü programlardan farklı olarak donanım ve yazılım yatırımı gerektirmez. İnternetin olduğu her cihazdan sisteme giriş sağlarsınız. Verileriniz son derce güvenli bir şekilde Turkcell veri merkezlerinde İstanbul ve Ankara da 4 yedekle 10 yıl boyunca saklanır. Yedekleme için ayrıca bir yatırım yapmanıza gerek kalmaz.
Sisteme birden çok kullanıcı atayabilir ve raporlar oluşturabilirsiniz. Mysoft'un 7/24 destek hizmetinden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.