Şirketler için mali konuların takibi oldukça önemlidir. Şirket kasasına giren ve çıkan paranın takip edilmesi zorunludur ve doğru biçimde yönetilmesi gerekir. Nakit akışını çok iyi analiz eden ve bu doğrultuda aksiyon alan şirketler rakiplerine oranla daha avantajlıdır. Akışı sağlıklı bir şekilde yönetebilmek ve iyileştirmek önemlidir.
Nakit akışı, bir firmanın kasasına belirli bir dönem içinde giren ve çıkan paradır. Kasaya giren para pozitif (+) nakit akışı, çıkan para ise negatif (-) nakit akışını ifade eder. Çift yönlü hareket önemlidir ve kazanç, bu akışa göre tespit edilir.
Nakit akış tablosu, şirketlerin nakit kaynaklarını ve söz konusu kaynakların ne şekilde kullanıldığını gösterir. Mali süreçleri yönetmek için kullanılan muhasebe araçlarından biridir ve finansal konularda karar almada kiritik bir öneme sahiptir.
Nakit akış tablosunun hazırlanmasına ilişkin ilkeler, 7 Nolu Türkiye Muhasebe Standardı (TMS) ile düzenlenmiştir. Şirkete ait bilanço ve son hesap döneminin gelir tablosu olması gerekir. Nakit akış tablosunda bulunması gereken bilgiler aşağıdaki gibidir:
Doğrudan yöntem; direkt, gelir gider veya dolaysız yöntem olarak da bilinmektedir. Brüt nakit girişleri, gelir; çıkışları da gider sınıflandırılmasıyla gösterilmektedir. Doğrudan yöntemde gayrisafi nakit tahsilatlar ve ödemeler ana gruplar itibarıyla gösterilmektedir.
Dolaylı yöntem; indirekt veya kar zarar yöntemi olarak da bilinmektedir. Dolaylı yöntemde, dönem kârı ya da zararı, nakit akışı oluşturmayan işlemlerin, temel faaliyetlerden kaynaklanan geçmiş veya gelecek nakit giriş ve çıkışlarıyla ilgili teciller ile tahakkukların ve yatırım veya finansman çalışmalarından nakit akışlarıyla alakalı gelir ya da gider kalemlerinin etkilerine uygun olarak düzeltilir.
7 Nolu Türkiye Muhasebe Standardına ulaşmak için tıklayınız.