Muhasebenin kayıt, sınıflandırma, raporlama ve analiz olmak üzere dört temel görevi vardır. Muhasebe işlemleri, çeşidine ve maksadına göre belirli kodlarla kayıt edilerek sınıflandırılır. Sınıflandırma işlemine aracılık eden kodlara "Hesap", belirli bir yönteme göre hazırlanmış kodların (hesap) yer aldığı listeye "Tek Düzen Hesap Planı" denir.
Türkiye'de bilanço esasına göre defter tutan tacirler, 1 Ocak 1994 tarihinden itibaren yürürlüğe konan Tek Düzen Hesap Planını uygulamak zorundadır.
Muhasebe hesap kodları, belirli bir mantık ve sistem çerçevesinde oluşturulmuştur. Hesap kodları sayısaldır ve içinde harf olmaz. Tek Düzen Hesap Planında her bir rakamın kendine ait bir anlamı vardır.
Ana hesaplar üç hanelidir ve ilk rakam, hesapların bilanço, gelir tablosu, gider ya da nazım hesapları olmalarına göre farklılık gösterir.
Firmalar, muhasebe sistemlerini tekdüzen hesap planı doğrultusunda kurmak zorundadır. Hesapların çalışması hesap planı açıklamalarında belirtildiği gibi yapılmaktadır.
320 Satıcılar hesabı, firmanın faaliyet alanıyla ilgili ürün ve hizmet alımlarından doğan senet olmayan borçların takip edildiği hesaptır. Hissedarlar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortaklıklara olan senetsiz ticari borçların bilanço da yer alması gerekir.
Senetsiz borcun oluşmasıyla 320 hesabına alacak olarak kaydedilir. Ödenmesi durumunda ise borç olarak kaydedilir.
320 Satıcılar hesabına ait hesaplar;
760 Pazarlama satış ve dağıtım giderleri hesabı, mal ve hizmetlerin müşteriye tesliminde oluşan giderlerin takip edildiği hesaptır.
Mamulün stoklara girdiği ve hizmetin tamamlandığı zamandan itibaren söz konusu ürün ve hizmetlerin müşteriye teslim edildiği ana kadar olan zamanda yapılan giderler bu hesaba borç kaydedilir. Dönem sonlarında 760 hesabı, 761 pazarlama satış ve dağıtım giderleri yansıtma hesabı ile karşılaştırıldıktan sonra kapatılır.
760 Pazarlama satış ve dağıtım giderleri grubuna ait hesaplar;
770 Genel yönetim giderleri hesabı, firmaların yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da içine alan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderlerinin takip edildiği hesaptır.
Söz konusu giderler bu hesaba borç kaydedilir. Dönem sonlarında bu hesap, 771 Genel Yönetim Giderleri Yansıtma Hesabı ile karşılaştırılarak kapatılır.
770 Genel yönetim giderleri grubuna ait hesaplar;
İzlemek için tıklayınız: