Marka, bir girişim tarafından sunulan ürün veya hizmetlerin diğer girişimlerden ayırt edilmesini sağlayan göstergelerdir. Ürün veya hizmetleri ayırt etmek için kullanılan kişi isimleri, kelimeler, harfler, sayılar, şekiller, resimler, renkler, logolar ya da bunların kombinasyonları ile oluşturulan sesler ve görsellerdir. Ürünlerin şekilleri veya ambalajları gibi maddi göstergeler de marka olarak kullanılmaktadır.
Markaların yasal olarak güvence altına alınmasına marka tescili denilmektedir. Bir marka tescil ettirilmek suretiyle koruma altına alınır. Marka tescili ile markanın tüm hak ve sorumlulukları marka sahibine geçer. Aynı zamanda marka sahibi haricinde kullanılması ve haksız kazanç sağlanması da engellenmiş olur. Tescili yapılmış olan marka, lisans verilebilir, istenildiği zaman devredilebilir veya miras bırakılabilir.
Marka tescili için başvuru formuyla birlikte Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuruda bulunulması gerekmektedir. Başvuruların elden, posta yoluyla veya e-İmza kullanılarak internet üzerinden yapılması gerekmektedir.
Marka tescilinde aşağıdaki belgelerin eksiksiz olarak hazırlanarak Türk Patent ve Marka Kurumu'na teslim edilmesi gerekmektedir.
Marka tescili için yukarıda saydığımız belgeleri tamamladıktan sonra Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Yapılan başvurunun ardından marka unvanı koruma altına alınır. Kurum gerekli incelemeleri yaptıktan sonra herhangi bir eksiklik olması halinde, eksikliklerin tamamlanması için 2 aylık ek süre tanımaktadır. Bu süre zarfında eksiklikler tamamlanamaz ise başvuru reddedilmektedir. Şayet marka tescil başvurusu usullere uygun olarak yapılmışsa başvuru Kurum tarafından onaylanır ve Resmi Marka Bülteninde yayınlanarak sicil kaydı oluşturulur. Marka Tescil Belgesi ve marka sicil kaydı başvuru sahibine teslim edilerek tescil işlemi tamamlanır.
Bir marka, tescil başvuru tarihinden itibaren 10 yıl boyunca koruma altına alınmaktadır. 10'ar senelik dönemlerle yenileme işlemi yapılarak marka sınırsız süre ile koruma altına alınabilir. Yenileme talebi 10 yıllık sürenin bitiminden önceki 6 ay içinde yapılmalıdır. Bu zaman zarfında yenileme başvurusu yapılmayan markalar, ilave ücret ödenerek 10 senelik süre bitiminden sonraki 6 ay içinde yenileme başvurusunda bulunabilirler.
Diğer ücretlerle ilgili olarak Türk Patent ve Marka Kurumunun Marka İşlem Ücretleri ( https://www.turkpatent.gov.tr/marka-islem-ucretleri ) sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Türk Patent ve Marka Kurumunun ana sayfasında yer alan Marka Araştırma sekmesinden ilgili bilgileri girerek sorgulama işlemini yapabilirsiniz.