3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin, defterlerini tutmak, vergi beyannamelerini hazırlamak, mevzuata uygun olarak muhasebe denetimlerini uygulamak ve ilgili raporları hazırlamakla görevlendirilmiş kişilere Mali Müşavir denir.
Mali Müşavirlerin en temel işleri muhasebedir. 3568 sayılı Kanuna göre bir mali müşavirin görevi gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin;
Mali Müşavir olabilmek için hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından en az lisans mezunu olmak ve mesleki yeterlilik sınavlarını kazanarak 3 yıl süreyle bu alanda staj yapmak gerekir. Yüksek lisans mezunları için staj süresi 2 yıldır. Staj bitiminde yeterlilik sınavına girilerek başarılı olunması durumunda Mali Müşavirlik ruhsatı almaya hak kazanılır. Ruhsat alan meslek mensupları bölgelerindeki meslek odalarına ve TÜRMOB'a kayıtlı olarak görev yaparlar.
Mali Müşavirler, kendi muhasebe bürolarını açabilirler veya şirketlerde, imza yetkilerini kullanarak ya da kullanmadan, çalışabilirler.
Meslek mensupları istemeleri halinde şirketlerinde vergi denetçisi ya da bağımsız denetçi olarak görev alabilirler. Bağımsız olarak kendi bürolarını açarak çalışmak isteyen mali müşavirlerin bağlı oldukları odadan tescil belgesi alması şarttır.
3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nun hükümlerine göre herhangi bir işyerine bağlı kalmadan işlerini yürüten müşavirlere Serbest Muhasebeci Mali Müşavir denir.
SMMM'ler, gerçek ve tüzel kişilere ait işletmelerin defterlerini tutar, bilanço, kâr-zarar tablosu, vergi beyannamesi vs. belgelerini düzenler.
İşletmelerin muhasebe sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunur, ilgili işletmelere finans, mali mevzuat gibi konularda destek olur. Ayrıca finansal konularda tahlil, denetim yapar, mali tablo vs. konularda görüş bildirir, bilirkişilik yapar.
Söz konusu meslekte 10 seneyi tamamlayıp girdiği sınavda başarılı olan SMMM'ler Yeminli Mali Müşavir (YMM) unvanını alırlar. Yeminli Mali Müşavirliğe kabul edilenlerin fiilen görevlerine başlamadan önce Asliye Ticaret Mahkemesine yemin etmeleri gerekmektedir. Yemin metni 3568 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde yer almaktadır.
Yeminli Mali Müşavir, bir şirketin mali belgelerinin doğruluğu ve düzeninden sorumludur. Muhasebe defteri tutmak haricinde mali müşavirlerin sahip olduğu tüm yetki ve sorumlulukları taşırlar. Mali müşavirden farklı olarak kendilerine tasdik yetkisi verilmiştir. Firmaların vergi, beyanname ve finansal kayıtlarının doğruluğunu devlet adına denetleme ve tasdik etme yetkileri bulunmaktadır.
Mali Müşavirlerin ön muhasebe ve genel muhasebe programlarını çok iyi derecede bilmesi gerekiyor. Muhasebe işlemlerinin neredeyse tamamı elektronik ortamda çok daha hızlı ve pratik bir şekilde yapılıyor. İnternet tabanlı ön muhasebe programları Mali Müşavirlerin iş yükünü büyük ölçüde hafifletiyor.
İzlemek için tıklayınız: