Dövizli faturaların düzenlenme ve tahsilat tarihi arasında geçen zamanda kur farkı oluşabilir. Oluşan kur farkının tutarı için ayrıca fatura düzenlenir. Bu faturaya kur farkı faturası denir.
Dövizli faturalar deftere TL olarak kaydedilir, işlemin döviz karşılığı da kayıtlarda belirtilir. Para cinsi bakımından oluşan farkların giderilmesi için kur farkı faturası düzenlenir.
Yabancı para birimlerinin ulusal para cinsinden değerine "kur", bu iki para birimi değiş tokuş (alış-veriş) yapıldığı zaman oluşan farka da 'kur farkı' denir.
18 Ocak 2019'da Resmi Gazete'de yayımlanan 7161 Sayılı Kanun'un 18'inci maddesiyle, KDV Kanunu'nun "Matraha Dahil Olan Unsurlar" bölümünde "fiyat farkı," ibaresinden sonra gelmek üzere "kur farkı," ibaresi eklenmiş ve böylelikle bedelin döviz cinsinden veya dövize endekslenerek ifade edildiği işlemlerde, bedelin kısmen ya da tamamen vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihten sonra ödenmesi halinde, ortaya çıkan kur farkının, alıcı veya satıcı tarafında matrahın bir unsuru olarak vergilendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Maliye Bakanlığı, kur farklarıyla ilgili konuları Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde açıklamıştır.
KDV Genel Uygulama Tebliğinin "III/A-5.3. Kur Farkları" bölümünde, teslim veya hizmetin yapıldığı tarih ile bedelin tahsil edildiği tarih arasında ortaya çıkan lehte kur farkı için satıcı tarafından fatura düzenlenmek ve faturada gösterilen kur farkına, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oran uygulanmak suretiyle KDV hesaplanır.
Buna göre, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oranın uygulanması ya da KDV'den istisna bir işlem ise kur farkı faturasının da KDV'siz düzenlenmesi gerekmektedir.
Kur farkı faturasının düzenlenmesi zorunludur. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nin "III/A/5.3.Kur Farkları" başlıklı bölümünün ikinci ve üçüncü paragrafında, lehine kur farkı doğan KDV mükelleflerinin (satıcı/alıcı) kur farkları için fatura düzenlemesi gerektiği belirtilmektedir. Kur farkıyla ilgili KDV yalnızca beyannamede gösterilmeyecek, faturanın düzenlenmesi de gerekmektedir.
Kur farkı faturası düzenlenmesi bakımından diğer faturalardan bir farkı yoktur. Ancak kur farkı faturası düzenlerken bazı hususlara dikkat etmek gerekmektedir.
Kur farkı faturası düzenlenirken, kur farkının tutarı kadar kadar KDV'si de eksi olarak hesaplanır.
Örneğin fatura tutarını 4.000 USD ve kur da 7.00 TL baz alalım. Tahsilat zamanında kur 7,38 olsun ve ödeme de buna göre gerçekleşsin. Bu durumda, fatura tutarı 4.000x 7=28.000 TL olarak gerçekleşmişken, ödemenin hesabı 4.000×7,38=29.520 TL olacaktır. Bu durumda tahsilatı yapan taraf kur farkından kaynaklanan 1.520 TL gelir elde edecektir. Bu yüzden satıcı faturayı 29.520- 28.000 = 1.520 şeklinde düzenlemelidir.
Kur farkı faturasında, faturanın düzenlendiği tarihte söz konusu ürün veya hizmetin tabi olduğu KDV oranı kullanılmalıdır. Örneğin kesilen ürün veya hizmet faturasında %18 KDV uygulandı ise kur farkı faturasında da KVD oranı %18 olarak uygulanmalıdır.
Ürün ve hizmet bedeli karşılığında düzenlenen dövizli faturanın tahsilatı yapıldığı esnada kur farkı faturasının düzenlenmesi gerekmektedir.
Kur farkı faturasını, TL hesabında lehine para kalan taraf düzenler.
Kur farkı faturasının tutarı 5.000 TL üzerinde ise Ba/Bs formlarında gösterilmesi gerekmektedir.
Şayet kur farkı fatura tutarı 5.000 TL'nin altında ise aynı firma ile gerçekleşen işlemlerden ötürü düzenlenen diğer faturaların ve kur farkı faturasının toplamı 5.000 TL'yi geçiyor ise tüm faturaların Ba/Bs formlarında gösterilmesi gerekmektedir.
Firma müşterilerine e-Fatura düzenliyorsa kur farkı faturası da e-Fatura olarak düzenlenir. Şayet kağıt fatura düzenliyorsa kur farkı faturası kağıt fatura olarak düzenlenmelidir.
Kur farkı faturası, yasal defterlerde TL bakiyeyi kapatmak için düzenlenir. Dövizli veya dövize endeksli bir işlemin ödemesinden sonra TL bakiye kalırsa bakiyenin kur farkı faturası düzenlenerek kapatılması gerekir.
TL bakiye kur farkı faturası düzenlenmeden sıfırlanır ise düzenlenmeyen her bir fatura için 290 TL'den aşağı olmamak üzere bu faturalarda yazılması gereken tutarın %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir. Kur farkı faturası cezası, faturayı düzenlemeyen ve almayan 2 tarafa da kesilebilir.