Kümülatif, birikerek artan, yığılarak ilerleyen demektir. Kümülatif vergi, bir çalışanın aylık brüt geliri üstünden GSS ve işsizlik sigortası çalışan payının çıkarılması ile kalan tutarın her ay birikerek ilerlemesidir. Kümülatif vergi yığılarak ilerleyen vergi anlamına gelir. Her ay bir önceki ayın toplamı içerisine ilave edilir.
Kümülatif gelir vergisi matrahına kısaca KGVM denir. Kümülatif vergi matrahı, çalışanın gelir vergisi dilimini ve gelirinden kesilecek vergi oranını belirler. Kümülatif vergi matrahının hesaplanması ve ödenmesi işverene aittir.
Ocak ayındaki kümülatif vergi matrahı, yılın ilk ayı olduğu ve toplama eşit olduğu için Ocak ayındaki gelir vergisi matrahına eşittir. İşe ilk girişi yapılan ve o sene başka bir yerden kazanç sağlamamış kişi için de işe girdiği ilk ay, kümülatif vergi matrahı, gelir vergisi matrahına eşittir. Kümülatif gelir vergisi matrahı, her sene yılbaşında sıfırlanır.
Kümülatif vergi matrahı hesaplanırken önce çalışanın brüt ücreti üzerinden işsizlik sigortası ve GSS payı düşürülür. Elde edilen ücret, çalışanın vergi matrahıdır.
Gelir vergisi hesaplama formülü
Gelir Vergisi Matrahı = Brüt Ücret – (SGK primi + İşsizlik Primi + Vergi istisnaları)
Ayrıca gelir vergisi matrahı üzerinden gelir vergisi kesilir. Gelir vergisi oranına karar verilirken personelin yıl içindeki gelir vergisi matrahları toplamı üzerinden işlem yapılır.
Örneğin, 9.000 TL brüt ücret ile çalışan bir kişinin vergi matrahı aşağıdaki şekilde hesaplanır;
7.650 TL çalışanın Ocak ayına ilişkin vergi matrahıdır. Şubat ayı içinde aynı şekilde hesaplama yapılır. Şubat ayında elde edilen matrah Ocak ayında hesaplanan matraha ilave edilir. Her ay eklenerek bulunan yeni vergi matrahı çalışanın kümülatif vergi matrahıdır. Çalışana ait gelir vergisi oranı, kümülatif vergi matrahı olan 7.650 TL üzerinden hesaplanır.