Kişisel sağlık verilerine kimlerin hangi koşullarda erişebileceği "Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmelik"te ayrıntılarıyla açıklanmıştır.
Sağlık çalışanları aşağıda açıklanan şartlarda kişisel sağlık verilerine erişebilir.
a) Kişinin aile hekimi tarafından herhangi bir zaman sınırlaması olmadan,
b) Kişinin sağlık hizmeti almak için gittiği hekim tarafından, randevunun alındığı gün ile sınırlı olarak ve alınan sağlık hizmeti ile direkt bağlantılı işlemlerin bitimine kadar,
c) Kişinin sağlık hizmeti almak için gittiği sağlık hizmeti sunucusunda çalışan doktorlar tarafından, 24 saat ile sınırlı olmak koşuluyla,
ç) Hastanın yatışının yapıldığı sağlık hizmeti sunucusunda çalışan doktorlar tarafından, taburcu olana kadar erişim sağlanabilir.
Avukatların müvekkillerinin kişisel sağlık verilerine erişimi konusu tartışmalı bir konudur. Buna karşın Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmelik'in 10. maddesinde avukatların müvekkillerinin sağlık verilerine erişimi konusu aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:
"Avukatlar, müvekkilinin sağlık verilerini genel vekâletname ile talep edemezler. Müvekkiline ait sağlık verilerinin avukata aktarılması için düzenlenmiş olan vekâletnamede, ilgili kişinin özel nitelikli kişisel verilerinin işlenmesi ve aktarılmasına ilişkin açık rızasını gösteren özel bir hüküm bulunması gerekir."
Bununla birlikte bahsi geçen hükmün iptali için farklı taraflarca idari davalar açılmış ve mahkeme süreçleri devam etmektedir. Bu nedenle mahkemeler tarafından verilecek olan karar neticesinde işlem yapılacaktır.
Kişisel sağlık verilerinin hasta yakınları ile paylaşılmasında, Hasta Hakları Yönetmeliğinin 18'inci maddesine uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Hasta Hakları Yönetmeliğine ulaşmak için tıklayınız.
Ölen bir kişinin sağlık bilgilerine, veraset ilamını ibraz eden mirasçıları erişebilir.
Ölen bir kişinin sağlık bilgileri, minimum 20 yıl saklanır.
e-Nabız kullanıcılarının, sağlık tesisi ziyaretlerini profillerinden gizlemeleri mümkündür. Kişinin herhangi bir sağlık tesisi ziyaretini gizlemesi durumunda, konulan tanılar, yapılan tahlil ve tetkikler, yazılan ilaçlar, raporlar vb. bilgiler kişinin profilinden gizlenir.
Bununla beraber kişinin, kendi profilinde gizlediği sağlık bilgileri, Yönetmeliğin 6'ncı maddesi ve kişinin e-Nabız gizlilik seçimi kapsamında ilgili sağlık çalışanı tarafından görüntülenir. Aynı zamanda KVKK'nın 6'ıncı maddesi kapsamında sağlığa ilişkin veriler, kişinin açık rızası olmadan işlenebilir.
Öte yandan, e-Nabız kullananlar tarafından gizlenen bilgiler "e-Nabız Hekim" ekranında şifreli olarak görüntülenir. Doktorun bu bilgileri görüntüleyebilmesi için ekranda bir tıklama yapılması gerekmektedir. Tıklamanın ardından doktora bu verilerin mahremiyeti ve gizliliğiyle ilgili bilgilendirme yapılır ve ilgili bilginin yasaya aykırı işlenmesi ve aktarılması durumunda gündeme gelebilecek yaptırımlar hakkında bilgi verilir.
Tüm bunlara ek olarak, gizlenen bilgilere ulaşmak için doktorun e-İmza pin kodunun tekrardan girilmesi ya da e-Devlet üzerinden tekrardan kimlik doğrulaması yapılma zorunluluğu aranır.
KVKK ve ETK izinlerinizi kolayca yönetebilir, zaman damgalı olarak çift doğrulama yöntemiyle güvenle toplayıp saklayabilirsiniz.
Tüm izinler izine ait tüm bileşen metinlerle birlikte değişmezliği garanti alınmış ispat edilebilir dijital veri niteliğinde olup. ETK iyinleriniz ise İYS'ye doğrudan gönderilmektedir.