Kıdem tazminatı, çalışanın 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işine son verilmesi veya kanunda belirtilen istisnai koşullar nedeniyle (evlilik, askerlik vb.) işten ayrılması durumunda çalıştığı yıl sayısı kadar aldığı brüt maaştır. Çalışan, çalıştığı her yıl için bir maaşı kadar kıdem tazminatı alır.
Çalışanın aynı işverene bağlı olarak (deneme süreleri de dahil olmak üzere) minimum 1 yıl çalışması şartıyla;
koşullarından birinin gerçekleşmesi halinde kıdem tazminatı ödenir.
Çalışana, çalıştığı her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Tazminat tutarı, giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanır ve çalışılan yıl ile çarpılarak, toplam tazminat miktarı elde edilir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Ödenecek tutardan sadece damga vergisi (%0,759) kesintisi yapılmaktadır.
Çalışana verilen aylık çıplak ücrete, süreklilik gösteren; ikramiye, prim, yol, yemek, yakacak yardımı vb. ödemelerin eklenmesiyle bulunan ücrettir.
Yıllık izin ücreti, evlenme yardımı, hafta tatil ücreti, bayram harçlığı, hastalık yardımı, genel tatil ücreti, doğum yardımı, ölüm yardımı, izin harçlığı, jestiyon ödemeleri, teşvik ikramiyesi ve primleri, jübile ikramiyesi, seyahat primleri, devamlılık göstermeyen primler, fazla çalışma ücreti, iş arama yardımı, harcırah, bir defalık verilen ikramiyeler, iş elbisesi ve koruyucu malzeme bedelleri.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, kıdem tazminatı tavan tutarı "Ocak-Haziran" ve "Temmuz-Aralık" olmak üzere senede iki kere belirlenmektedir.
1 Ocak 2024 ve 31 Aralık 2024 döneminde işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 35.058,58 TL olarak açıklandı.
Kıdem tazminatı zamanında ödenmezse, ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan Mali ve Sosyal Haklara İlişkin Genelge'sine ulaşmak için tıklayınız.
Yıllara göre kıdem tazminatı yıllık tavan miktarına ulaşmak için tıklayınız.