Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı kredi kullandırılmasında anapara, faiz ya da ithal edilen ürün fiyatı üzerinden alınan ve bankalar tarafından tahsil edilerek Gelir İdaresi Başkanlığı'na aktarılan bir bedeldir.
Kısaca KKDF olarak bilinen Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu, gerçek veya tüzel kişi farketmeksizin, konut kredisi müstesna olmak üzere tüm kredi işlemlerinden alınmaktadır. KKDF, anapara ve faiz kur farkından %15 oranında uygulanır.
KKDF kesintisine tabi olan işlemlerin temel özelliği "Kredilendirme Unsuruna" sahip olmalarıdır.
KKDF'ye tabi olan işlemlerden bazıları aşağıdaki gibidir:
Bankalar, finansman şirketleri ve vadeli ithalat yapan kişilerdir.
Yurt içinden ve yurt dışından kredi (konut kredisi hariç) kullanan ve vadeli ithalat yapanlara KKDF kesintisi uygulanmaktadır.
uygulanmaktadır.
Finans kurumlarının resmi internet sitelerindeki ödeme planlarında KKDF tutarları yazmaktadır. KKDF hesaplanırken tahsil edilen aylık faiz oranları baz alınır ve faiz üzerinden %15 olarak hesaplanır.
Örneğin; aylık 300 TL olarak hesaplanan faize uygulanması halinde 300 x 0,15 = 45 TL KKDF alınmaktadır.
KKDF bir vergi türüdür, bu nedenle geri alınması mümkün değildir.
Fazladan ya da yetersiz ödenen KKDF kesintisi, kesintiyi yapan kurumun tabi olduğu vergi dairesine, başvuruda bulunarak geri alınabilir.
Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu uygulaması Merkez Bankası tarafından 1988 senesinde para ve kredi politikası aracı olacak şekilde uygulamaya kondu. KKDF 2002 yılından sonra Maliye Bakanlığına devredildi.
Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintisine İlişkin Mevzuata ulaşmak için tıklayınız.