6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamında, Hizmet Sağlayıcılar, onayı olmayan alıcılara sesli arama, e-posta veya sms ile ticari elektronik ileti gönderemeyecek.
Ayrıca yalnızca İYS üzerinden onayı alınan alıcılara (vatandaşlara) ticari elektronik ileti gönderilecek.
İYS'DE ONAY GEREKTİRMEYEN İLETİLER NELERDİR?
- Kanun gereğince devam eden abonelik, üyelik ya da ortaklık durumu ile tahsilat, borç hatırlatma, bilgi güncelleme, satın alma ve teslimat veya benzeri durumlara ilişkin bildirimleri içeren iletiler ile Hizmet Sağlayıcıya ilgili mevzuatla getirilen bilgi verme sorumluluğu durumlarında önceden onay alma zorunluluğu yoktur.
- Müşterilerle kargo takip, abonelik, borç durum vb. bilgi paylaşımlarında, önceden onay olma zorunluluğu yoktur.
- Alıcının kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla iletişim bilgilerini vermesi durumunda, temin edilen mal veya hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmaz.
- Tacir veya esnaf olan alıcıların elektronik iletişim adreslerine gönderilen ticari elektronik iletiler için önceden onay alınması zorunlu değildir. Ancak tacir ve esnafların reddetme hakkını kullanması halinde onayları alınmadan ticari elektronik ileti gönderilemez.
- Sermaye piyasasına ilişkin mevzuat uyarınca aracılık faaliyetinde bulunan şirketlerce müşterilerine bilgilendirme amaçlı gönderilen ticari elektronik iletiler için onay alınması zorunlu değildir.
- Vakıf üniversitelerinin, diğer özel eğitim ve öğretim kurumlarının öğrencilerine ve bunların velilerine gönderdiği bilgilendirme iletileri için onay alma zorunluluğu yoktur.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta; bir elektronik iletinin ticari ileti mi yoksa bilgilendirme iletisi mi olduğunun ayrımını doğru yapabilmek. Bu noktada sorumluluk Hizmet Sağlayıcınındır. Hizmet Sağlayıcı, bu sorumluluk kapsamında ileti gönderim hizmeti aldığı ilgili aracı hizmet sağlayıcıya bildirimde bulunmak zorundadır.