Sigortalı çalışan işsizlere 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda açıklanan koşulları taşımaları durumunda belirli zaman ve tutarda yapılan ödemeye işsizlik maaşı veya işsizlik ödeneği denir. İşsizlik maaşının miktarı ve süresi İŞKUR tarafından belirlenir. İşsizlik maaşı, işsizlik sigortası fonundan karşılanır.
İşsizlik maaşı alınabilmesi için hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR'a başvurulması gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR'a şahsen veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir.
İstisnai haller dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması durumunda, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.
Bu arada vekâletname ile başvuru yapılması mümkün değildir.
İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin İŞKUR'da, iş arayan kaydı oluşturulur. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanır.
İnternet üzerinden başvuru yapmak isteyenler İŞKUR internet sitesinden başvurularını yapabilirler.
Telefonunuza işlemle ilgili mesaj gelecektir.
İş sözleşmesinin feshinden önceki son üç yıl içinde;
Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40'ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80'ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
Son 4 ay asgari ücretle çalışan bir sigortalı işsiz 1.168,27 TL
Son 4 ay 3.500 TL ücretle çalışan bir sigortalı işsiz 1.389,37 TL
Son 4 ay 6.000 TL ücretle çalışan bir sigortalı işsiz 2.336,53 TL işsizlik maaşı alır.
İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez.
İşsizlik maaşı başvuruları izleyen ayın sonuna kadar neticelendirilir. İşsizlik maaşı, aylık olarak ve her ayın beşinde kişiye ödenir. Sigortalı işsiz, nüfus cüzdanı ile beraber herhangi bir PTTBank şubesinden maaşını alabilir.
İşsizlik ödeneği alanlar Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındadır. İşsizlik maaşı ödenen günler için, ilgililer adına sadece Genel Sağlık Sigortası primleri İşsizlik Sigortası Fonundan yatırılmaktadır. İşsizlik maaşı alanların bakmakla yükümlü olduğu kişiler de Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.
İşsizlik maaşı sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabilir. https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-odemesi sayfasına TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yaparak işsizlik maaşı, iş kaybı tazminatı ve kısa çalışma ödeneğini sorgulayabilirsiniz.
İzlemek için tıklayınız: