Pandeminin ardından adını sıkça duyduğumuz "büyük istifa" dalgasından sonra, iş dünyası şimdilerde "sessiz istifa" kavramını konuşuyor. Kariyer yorgunları ile özellikle genç çalışanlar arasında yaygın hale gelen sessiz istifa, "kendini koru ve maaşın kadar çalış" ilkesi üzerine kurulmuş bir hareket.
İngilizce 'quiet quitting' olarak adlandırılan "sessiz istifa" trendinde çalışanlar; ekstra çaba sarfetmeden, yalnızca verilen görevleri asgari düzeyde yapıyorlar. İstifa etmeden sadece işlerinin gereğini yerine getirerek bunların haricinde kalan sorumlulukları reddediyorlar. Fark yaratmak için fazladan çalışmak, beklenilenin ötesinde başarı göstermek kesinlikle söz konusu değil.
Görev tanımının dışına çıkmadan, çalışmaları minimize etmek anlamına gelen sessiz istifa veya sessiz vazgeçiş olarak da tabir edilen akımda kişiler, sadece kovulmayacak kadar çalışıyorlar.
"Sessiz istifa; işten çıkarılmayacak kadar çalışmak, ne fazlası ne de eksiği"
İş yerinde hem tükenmişlik yaşayıp hem de karşılığını alamadığını düşünenler, pek çok şeyi sorgulamaya başladılar. Yapılan maaş zamlarının, pirim ve terfi gibi ayrıcalıklara erişebilmek için gösterilen "normalin üzerinde" çabanın karşılığında kazanılanın artık buna değmeyeceğini düşünüyorlar.
Çalıştığı şirkette hak ettiği değeri görmediğine inanan kişiler de fark etmeseler bile sessiz vazgeçiş sürecine girebiliyor. Çok fazla çalıştığını düşünen fakat çalışmalarının karşılığını maddi ve manevi olarak alamadığına inananlar, çalışmalarını rutin işlerle sınırlandırıyor ve işyerlerine verdikleri emeklerini kısıtlıyorlar. Hatta mesai saatleri dışında e-Posta mesajlarına bile bakmıyorlar.
"Sessiz istifa çalışanları; işe verdikleri normalin üzerindeki değerin, hayatı ıskalamaya değmeyeceği kanaatindeler."
Çalışanların iş yerindeki statüleri, toplum içindeki itibarın bir göstergesi aslında. Kişiyi tanımlayan, toplum nazarındaki değerini ifade eden bir kavram.
Sessiz istifa çalışanları işyerlerinin ve işteki statülerinin kendilerini tanımlayan, kim olduklarını belirleyen bir kavram olarak değil, yaşamak için gereksinim duydukları paraya erişmek için bir araç olarak görüyorlar.
Uzmanlara göre çalışan bağlılığı biterken sessiz istifa dalga dalga yayılıyor... Bu durumda şirket yöneticilerinin, sessiz istifanın sebeplerini araştırması, çalışanlarına değer vermesi, gerçekte onları neyin motive ettiğini, çalışanlar için neyin değerli olduğunu bilmeleri önem kazanıyor. Ayrıca çalışan bağlılığı oluşturmak için gerekli kaynakların ayrılması, personel memnuniyetinin ölçümlenmesi ve sonuçlarını, performans değerlendirmelerinin bir parçası haline getirmeleri gerekiyor.
Harvard Business Review'a göre sorun, 'çalışanın tembelliğinden veya isteksizliğinden çok, yöneticinin çalışanlarla bağ kurma becerisiyle ilgili.'
Sessiz istifa çalışanları için yapılması gereken önemli konulardan biri de sağlıklı iletişim kurabilmek. Yöneticiler ve çalışanların bir araya gelerek sessiz istifa hakkında açık açık konuşmaları ve bu yönde aksiyon almaları gerekiyor.
Sessiz istifa kavramının son günlerde popüler hale gelmesine, TikTok kullanıcısı Zaidleppelin tarafından yayınlanan ve kısa bir sürede milyonlarca kişinin izlediği bir video sebep oldu. Zaidleppelin'e göre sessiz istifa, koşuşturma kültüründen vazgeçmek. "İşinizi bırakmıyorsunuz ama daha fazlasını yapma fikrini bırakıyorsunuz."