Şirket ortaklarının, yönetim kurulu üyelerinin ve müdürlerin yasal sorumluluklarını ifa ederken karşılaşabilecekleri riskleri minimum seviyeye indirmek için ödenen parasal karşılığa huzur hakkı denir.
Huzur hakkı, şirket ortaklarına verilmektedir. Bununla birlikte şayet anonim şirket ise yönetim kurulu üyelerine, limited şirket ise hissedarlara ve müdüre verilmektedir.
Huzur hakkının şirket sözleşmesinde bulunması veya şirket karar defterinde karara bağlanması şarttır. Huzur hakkı hesaplanırken, belirlenen ödemeler üzerinden gelir ve damga vergisi kesintileri yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte vergilerin yüzdeliklerinde farklılıklar olabileceği için vergi oranlarına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca bordro düzenlenmesi de zaruridir.
Huzur hakkı ödemesinde düzenlenecek bordro 700'lü hesaplarda gerçekleştirilir.
Huzur hakkı, ücret sınıfına giren bir gelir türüdür.
319 No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre; ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde, maaş ödemesiyle birlikte aynı dönemde yapılan ve ücret olarak değerlendirilen prim, ikramiye, huzur hakkı, mesai ücreti, döner sermaye ücreti, ek ders ücreti gibi ödemeler de dikkate alınmak suretiyle kümülatif matrah esas alınarak vergilendirme yapılmaktadır. İlgili dönemlerde uygulanan indirim ve istisnalar bu ödemelerin toplamına bir kez uygulanmaktadır. Dolayısıyla ilgili ayda yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerin toplamına bahsi geçen istisnanın bir defa uygulanması gerekmektedir.
İzlemek için tıklayınız: