Hal Kayıt Sistemi e-Belge Zorunluluğu Nedir?
Hal kayıt sisteminde olan 15 bin komisyoncu ve tüccar 1 Ocak 2020 itibarıyla e-belge uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirildi.
19 Ekim 2019 tarihinde resmi gazetede yayımlanan 509 Sıra No'lu VUK Genel Tebliği ile e-Dönüşüm uygulamalarında yeni bir dönem başladı. Söz konusu tebliğ ile mevcut uygulamaları kullanma zorunluluğu getirilen mükellef grupları genişletildi.
Hal kayıt sistemi kapsamında sebze ve meyvelerin ticaretini yapan tüccar ve komisyoncular 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu uygulamaları ile e-Defter uygulamasına dahil oldu.
Hal kayıt sistemi e-belge uygulamasına entegre edildi
Yaklaşık 15 bin civarındaki komisyoncu, sebze ve meyvelerin alım satımını yapan tüccar, hal kayıt sistemi ile entegre edildi. Uygulama sayesinde komisyoncu ve tüccarlar, mali belgelerini daha hızlı ve kolay bir şekilde oluşturabilecek. Ayrıca sistem üzerinden işlemler daha etkin bir şekilde izlenebilecek.
Tüccar ya da komisyoncu iseniz kanunen (HKS) Hal Kayıt Sistemine bildirim yükümlülüğünüz varsa ve aynı zamanda Toptancı halinde ve hale bildirilerek işlem gören mallar hakkında tebliğin ekindeki listede yer alan yaş sebze ve meyveler ile uğraşıyorsanız, e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter, e-İrsaliye ve e-MM geçiş yapmak zorundasınız.
Kamu Sertifikasyon Merkezi'nin internet sitesinden, "mali mühür" ya da "e-imza" başvurusunda bulunmalısınız. Mali mührünüzü veya e-imzanızı aldıktan sonra, GİB'e başvurarak e-Faturaya geçiş sürecinizi tamamlayabilirsiniz.