Limitlerin 5 milyon TL'ye indirilmesiyle e-Fatura mükellefi olan firmalar, aynı zamanda e-Defter ve e-Arşiv Fatura da kullanmak zorunda olacaklar. e İrsaliye ve e SMM uygulamaları da ilk kez bazı işletmeler için zorunlu hale geldi.
İlk takvim geçişi olan 1 Ocak'ta e-Belge uygulamalarına geçişlerde çok büyük yoğunluk yaşandı. 1 Ocak itibarıyla e-Fatura kullanıcı sayısı 201 bin 328, e-Arşiv de ise 137 bin 257'ye ulaştı.
2018 yılı cirosu 10 milyon TL olan e-Fatura mükellefleri 1 Ocak 2020 itibariyle e-Arşiv Fatura ve e-Defter kullanımına başladı.
1 Haziran'dan itibaren e-SMM uygulamaları zorunlu olacak.
1 Temmuz itibarıyla, e-Fatura düzenleme limiti 5 milyon TLye düşürüldü. 1 Temmuz geçişi ile KOBİ'lerin neredeyse tamamı e-Fatura mükellefi olacak.
Ayrıca ilk defa e-İrsaliye kullanım mecburiyeti getirildi. 2018 yılı ve sonraki hesap dönemleri brüt satış hasılatı 25 Milyon TL ve üzeri olan e-Fatura sistemine kayıtlı firmaların 01.07.2020'de e-İrsaliye uygulamasına zorunlu geçiş yapacak.
İşlem adedi az olan mükellefler GİB portaldan yararlanabilir. Ücretsiz olarak sunulan bu hizmeti kullanmak isteyen firmaların bilmesi gereken önemli bir nokta; düzenlenen e-Belge'ler GİB sisteminde sadece 6 ay süreyle saklanabiliyor. Dolayısıyla GİB portal kullanıyorsanız, e-Belge'lerinizin saklanma sorumluluğunu da üstlenmiş olursunuz.
e-Belge mükellefleri, ikinci yöntem olarak özel entegratörlerden bu hizmeti alabilir. Özel entegratör sisteminde e-Belge'leri düzenleyebilir ve 10 yıl boyunca güvenle saklayabilirsiniz. Burada hassas nokta ise seçtiğiniz entegratörün güvenilir ve işinin ehli olması gerekir.
"Entegratör Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Konular Neler? " başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
e-Dönüşüm sürecinde, 1 Temmuz itibarıyla e-Fatura mükellefi olma sınırı 10 milyon TL'den, 5 milyon TL'ye düşecek. Ciro limitlerinin düşürülmesiyle e-Fatura kullanmaya başlayan mükellefler aynı zamanda e-Defter ve e-Arşiv Fatura da kullanmak zorunda olacaklar. Dolayısıyla e-Belge kullanıcılarının sayısında büyük bir artış yaşanacak.
1 Temmuz itibarıyla KOBİ'ler e-Fatura, e-Defter ve e-Arşiv sistemlerini kullanmaya başlayacaklar. KOBİ'lerin bu tarihe kadar yol haritalarını belirleyerek geçiş işlemlerini tamamlaması gerekiyor. Böylece 1 Temmuz yoğunluğunu kolayca atlatmış ve sürece çoktan adapte olarak ticari faaliyetlerinde zamandan tasarruf sağlamış olacaklar.
Bu arada KOBİ'lerin e-Belge uygulamaları öncesinde Mali Mühür temin etmeleri ve GİB başvurularını mutlaka tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Takvim geçişlerinde yoğunluk yaşanma ihtimaline karşın mükellefler, işlerini son güne bırakmadan, hizmet alacakları özel entegratörlerden tüm sorularına yanıt almaları, alınan hizmetin kalitesi ve entegratör seçimi bakımından fayda sağlayacaktır.
Firmaların ivedilikle, Mali Mührü (şahıs firmaları, e-İmza) temin ederek, GİB portaldan e-Fatura ve e-Defter başvurularını gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bu işlemlerin ardından özel entegratör tercihinizi yaparak hizmet almaya başlayabilirsiniz.