Vergi mükellefleri ve mükellefiyet ile alakalı maddi olayları, kayıtları ve konuları incelemek ve belirlemek maksadıyla yapılan vergi kontrol aracıdır. Genel olarak mükelleflerin işe başlama, işi bırakma ve iş değişikliği durumlarında yoklama işlemi yapılmaktadır. Yapılan işlemlerin mevzuata uygun olup olmadığı kontrol edilmektedir.
Yoklama işlemi yapılacağı zaman mükellefe haber verilmez, herhangi bir zamanda yoklama yapılabilir. Ayrıca yoklama esnasında, görevlilerinin yetkili olduklarını gösteren yetki belgelerini mükellefe ibraz etmeleri gerekir.
Yapılan yoklama işleminden sonra yoklamanın neticesi yoklama fişine yazılır. Yoklama fişleri 2 nüsha olarak düzenlenir ve yoklaması yapılan yetkili tarafından imzalanır. Yoklama fişlerinin ilk nüshası yoklaması yapılan mükellefe diğer nüshası ilgili vergi dairesine iletilir.
Toplu yoklamalarda, yoklama fişi yerine yoklama cetvelleri kullanılır ve değerlendirmeler cetvellerde gösterilir.
Yoklama faaliyetleriyle ilgili süreçlerin elektronik ortamda yürütülmesini, yoklama neticesinde kayıt altına alınan bilgilerin Gelir İdaresi Başkanlığı ve muhatabına elektronik ortamda iletilmesini sağlayan sistemdir.
e-Yoklama uygulaması ile yoklama isteğinin oluşturulması, talebin yetkililere iletilmesi, yoklama fişinin düzenlenerek kayıt altına alınması ve onaylanması ile yoklama fişinin muhatabına gönderilmesi elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.
Elektronik ortamda yapılan yoklama faaliyetleri sonucunda düzenlenen fişdir.
Elektronik ortamda düzenlenen yoklama fişinin hiç bir suretle değiştirilemeyeceğini garanti altına alan ve yalnızca düzenlenen fişe ait numaradır.
e-Yoklama fişi vergi mükellefinin bağlı olduğu vergi dairesinden veya İnternet Vergi Dairesi "Elektronik Yoklama Görüntüleme" bölümünden temin edilebilir.
Seri ve sıra numarasını içinde barındıran e-Yoklama fişini gösteren ve benzersiz kodun yer aldığı formdur. Formda mükellefe ait bilgiler, yoklamanın türü, işlemin yapıldığı tarih ve adres bilgisi yer alır.
a) Yoklama yapılanın elektronik imza aracının olması halinde; elektronik imza aracı ile e-Yoklama fişi imzalanır.
b) Elektronik imza aracı yoksa; yoklamaya ait bilgilerin yer aldığı e-Yoklama imza formu, tarih yazılarak ıslak imza ile imzalanır.
Yukarıda açıklandığı gibi yoklama yapılan ya da yetkili kişi tarafından imzalanan e-Yoklama fişi, yoklamaya yetkililer tarafından elektronik ortamda onaylanır.
e-Yoklama fişi bağlı olunan vergi dairesinden, İnternet Vergi Dairesinden veya e-Devlet üzerinden görüntülebilir.
e-Devlet üzerinden yoklama fişi görüntülemek için e-Yoklama Fişi Görüntüleme (https://www.turkiye.gov.tr/gib-intvrg-e-yoklama-fisi-goruntuleme) sayfasına giriş yaptıktan sonra 'Elektronik Yoklama Görüntüleme' menüsünden yoklama fişini görüntüleyebilir ve çıktısını alabilirsiniz.