e-Ticarette Dijital Pazarlama Nedir? e-Ticarette Dijital Pazarlama Çeşitleri Nelerdir?

e-Ticarette Dijital Pazarlama Nedir? e-Ticarette Dijital Pazarlama Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde online platformlar kişilerin davranışlarını da değiştirdi. Televizyonların yerini internette yayın yapan kanallar, radyoların yerini çeşitli müzik uygulamaları aldı. Gazeteler yerini haber sitelerine bırakırken reklam panoları da bilgisayar ve mobil cihaz ekranlarına taşındı. Artık mevcut müşteri ve müşteri adaylarına erişebilmenin ve ürünleri pazarlayabilmenin yolu, dijital pazarlamanın sahip olduğu kanalları kullanmaktan geçiyor.

e-Ticarette dijital pazarlama nedir?

e-Ticaret firmalarının satış hedeflerine ulaşmaları için, teknolojik cihazlar aracılığıyla yaptıkları tanıtım ve reklam çalışmalarına e-Ticarette dijital pazarlama denir. Ölçeklenebilir bir pazarlama sistemi olan dijital pazarlama, ürün ya da hizmeti tüketiciye ulaştırmak için müşteri ilişkilerinden satışa kadar pek çok disiplini içinde barındırır.

"Fiziksel dünyada bir müşterinizi mutsuz ederseniz bunu 6 kişi ile paylaşır. Dijital dünyada bir müşterinizi mutsuz ederseniz bunu 6.000 kişi ile paylaşır." Jeff Bezos

Kvkk Açık Rıza onaylarınızı kusursuz yönetin

e-Ticarette Dijital Pazarlama Çeşitleri Nelerdir? e-Ticarette Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır?

İçerik yönetimi:

Site içi uygulamalar, sitenin tasarımı, düzenlemesi, yayınlama, arşivleme işlemleri vb. alanları kapsayan süreçtir. Web sitesinin içeriğinin en doğru şekilde yönetilmesi gerekir.

Hedef kitle analizi:

Ürün veya hizmetin pazarlanacağı hedef kitlenin belirlenmesi kritik bir konudur. Hedef kitle analizinde müşteri adaylarının satın alma davranışları, demografik bilgiler vb. veriler kullanılarak satın alma eğilimleri tespit edilir. Böylece ürün ya da hizmetinizle alakası olmayan kişilerle vakit kaybetmezsiniz.

Fiyatlandırma:

Satışları ve kazancı maksimum seviyeye çıkarmak için fiyatlandırma politikasının piyasa koşullarına göre uygulanması gerekir.

Kategori belirleme:

e-Ticarette dijital pazarlama ve satış stratejileri kapsamında gelir getirecek ürünlerin dönemsel dağılıma uygun olarak kategorize edilmesi gerekir. Örneğin kırtasiye ürünleri satan bir firmanın okulun açılacağı dönemde okul ihtiyaçlarına yönelik ürünleri kategorize etmesi satışa olumlu katkı sağlayacaktır.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu):

e-Ticaret sitesinin site içi ve site dışı SEO çalışmalarının yapılarak arama motorları için optimize edilmesidir. Arama Motoru Optimizasyonu için çeşitli uygulamalar vardır ancak en önemlisi özgün içerik çalışmasıdır.

Dönüşüm optimizasyonu:

e-Ticaret firmalarının mevcut müşterilerinden daha çok kazanç elde edebilmeleri ve müşteri bağlılığı oluşturabilmeleri için müşteri davranışlarını en iyi şekilde anlamaları ve eşsiz deneyimler sunmaları önemlidir.

Dönüşüm oranı:

e-Ticaret sitesini ziyaret eden ve satın alma işlemini yapan kişilerin toplam kişilere yüzdesel oranına, dönüşüm oranı denilmektedir. Dönüşüm oranı, e-Ticaret firmalarının başarı veya başarısızlık oranını gösteren önemli bir bilgidir.

"İşinizi ikiye katlamanın yolu trafiğinizi ikiye katlamak değil, etkileşim oranınızı ikiye katlamaktır." Jeff Eisenberg

Tüketiciyi anlamak:

Design thinking olarak da bilinen tüketiciyi anlamak, müşteri deneyiminin önemini bilmektir. e-Ticaret sitesini ziyaret eden tüketicinin vakit geçirme, sepete ürün ekleme, satın alma işlemini gerçekleştirme olasılığını artırmak için tüketiciyi anlama stratejileri geliştirmek gerekir.

Kampanya yönetimi:

Satış hedeflerine yönelik olarak hedef kitlenin ilgisini çekebilecek kampanyaların planlanarak uygulanması satışları artırmanın yanı sıra marka bilinirliğini de artıracaktır.

SEM (Arama Motoru Pazarlaması):

Search Engine Marketing olarak da bilinen Arama Motoru Pazarlaması; web sitelerinin yapılan aramalar sonucunda, Google, Yandex, Bing ve Yahoo gibi arama motorlarında üst sıralarda görünmesini sağlayan sponsorlu bir reklam çalışmasıdır. SEM 'tıklama başına ücretlendirme' veya 'gösterim başına ücretlendirme' şeklinde olabilir. SEM, ürünü veya web sitesini hedef kitleye ulaştırma olanağı sağlar.

Satış ortaklı pazarlama:

Affiliate pazarlama olarak da bilinen satış ortaklı pazarlama, ürün, hizmet veya markanın reklamını yaparak gerçekleşen her satıştan komisyon alma biçiminde uygulanmaktadır. Satış ortaklı pazarlamada, bir ortak diğerinin ürün ve hizmetinin reklamını yaparak kazanç elde eder.

Sosyal medya pazarlaması:

Ürün ya da hizmetin satışını yapabilmek için sosyal medya mecralarında içerik oluşturarak paylaşmak dijital pazarlamanın önemli bir basamağıdır.

Görüntülü reklamlar:

İnternet sitelerinde farklı boyutlarda tasarlanan reklamlardır. Örneğin banner reklamlar, siteye görsel açıdan zenginlik katar ve satışlara pozitif etki yapar. Pop-up reklamlar ise açılır pencere şeklindedir ve ürünün ön plana çıkmasını sağlar.

Influencer marketing:

Influencer marketing, Türkçe karşılığı "etkileyici pazarlama" anlamına gelmektedir. Sosyal medya kullanıcıları arasında yüksek takipçi sayısı olan Influencer kişilerin: ürünleri içeren fotoğraf ya da video içeriği hazırlayarak ürünle ilgili deneyimlerini takipçileriyle paylaşması satışı artıran önemli etmenlerden biridir.

Anahtar performans göstergesi:

Key Performance Indicators (KIP) olarak da bilinen anahtar performans göstergesi ile dijital pazarlamada kullandığınız yöntemlerin e-Ticaret çalışmalarınıza etkisini ölçebilirsiniz. Örneğin e-Posta pazarlamasında; gönderilen e-Posta sayısı, e-Postaların açılma ve tıklanma oranı, satışa dönüşüp dönüşmediği gibi durumları göstergelerden anlayabilirsiniz. Müşteri ilişkileri, satış, insan kaynakları vb. alanlar için kullanılan anahtar performans göstergesi sayesinde, koyduğunuz hedef doğrultusunda mevcut durumunuzu anlık olarak değerlendirebilirsiniz.

e-Ticarette dijital pazarlama CRM

Mysoft CRM'de satış ve müşteri yönetimi ekiplerinin yanı sıra pazarlama ekiplerinin de kullanabileceği birçok özellik bulunmaktadır. Potansiyel ve mevcut müşteriler ile temasa geçme konusunda yapılan pazarlama kampanyalarının planlamasını, toplu mail ve sms gönderimlerini, sosyal medya takibi ve paylaşımlarını Mysoft CRM ile çok kolay yönetebilirsiniz. Ayrıca kampanya maliyetlerini, geri dönüş oranlarını ve karlılıklarını ölçümleyebilirsiniz.
Satış ve pazarlama süreçlerinizi kolay ve hızlı şekilde yönetebileceğiniz Mysoft CRM'i kısa bir süre ile ücretsiz denemek için tıklayınız.

mysoft-crm

Deepfake Nedir? Nasıl Kullanılır? Deepfake Kullanmak Suç Mu?

 1 Mart 2024 Cuma

Dijital çağın tehlikesi olarak nitelendirilen deepfake, derin kurgu veya derin sahte anlamındadır.

Devamı

2024 Asgari Ücret Ne Kadar? Asgari Ücretin İşverene Maliyeti Nedir?

 27 Aralık 2023 Çarşamba

Asgari ücret işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor.

Devamı

e-Faturada Karekod Zorunlu Mu? e-Arşiv Faturada Karekod Zorunluluğu Nedir?

 10 Eylül 2023 Pazar

e-Fatura, e-Arşiv Fatura vb. elektronik belgelerde "Karekod" bulunması zorunlu oldu.

Devamı

Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranları Arttırıldı

 7 Temmuz 2023 Cuma

7 Temmuz 2023 tarihli resmi gazete ile Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak KDV Oranları Arttırıldı

Devamı

Beyanname Verilme ve Ödeme Süreleri İle Form Ba-Bs Verilme ve E-Defter ve Beratların Yüklenme Süreleri Uzatıldı

 30 Mart 2023 Perşembe

Beyannamelerin Verme Ödeme, "Form Ba-Bs" Bildirimlerinin Verilme ve e-Defter Beratların yüklenme süreleri uzatıldı.

Devamı

GİB'den e-Defter, e-Arşiv Fatura Hakkında Duyuru!

 26 Mart 2023 Pazar

1 Temmuz tarihi itibariyle e-belge uygulamalarına dahil olan mükelleflerce, 30 Haziran 2020 tarihine ...

Devamı

Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur? Şahıs Şirketi Açma Maliyeti 2024

 21 Mart 2023 Salı

e-Devlet üzerinden şahıs şirketi kuruluş işlemlerinizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Devamı

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Kullanım Rekoru Kırdı!

 17 Mart 2023 Cuma

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konan elektronik uygulamalar kullanım rekoru kırdı.

Devamı

e-İrsaliyede Karekod Zorunlu Mu? İnternetten Mal ve Hizmet Satışı Yapanlarda Karekod Zorunluluğu

 20 Şubat 2023 Pazartesi

e-İrsaliye Karekod zorunlu mu? İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar için e-İrsaliye Karekodu zorunluluğu nedir?

Devamı
WhatsApp