Devlet teşvikleri ile popülaritesi her geçen gün artan e-İhracat, firmalara önemli fırsatlar sunmaktadır. Desteklerde ihracata hazırlık, pazarlama ve markalaşma olmak üzere üç seviye bulunmaktadır. Ayrıca, yurt dışında şirket kurmak için de devlet destekleri sunulmaktadır.
Ticaret Bakanlığı'nın ihracata yönelik verdiği teşviklerden yararlanmak için bazı koşulların sağlanması gerekmektedir. Teşvik ve destekler için alt ve üst sınırlar vardır.
Ticaret Bakanlığı tarafından ihracat için verilen 14 farklı destek bulunmaktadır. Söz konusu desteklerden e-İhracat yapan firmalar da faydalanabilmektedirler. Ticaret Bakanlığı tarafından verilen desteklerin bazıları aşağıdaki gibidir:
Yabancı şirket ya da marka bazlı raporlarla yabancı şirket satın alımı işlemlerine ilişkin finansal ve hukuki raporlar için yapılan giderler destek kapsamındadır. Ticaret Bakanlığının ön onayı ile verilen destek oranı %75'tir.
Yurt dışı çalışmaları için şirket bünyesinde kurulan birimlerin vergi, harç, kira ve komisyon giderleri %40 ile %50 oranlarında desteklenmektedir.
Sınır ötesi e-Ticaret kapsamında ürün, hizmet ya da yurt içinde tescili yapılmış markaların global pazarlarda tescilinin yapılması ve markanın korunması için yapılan giderler için verilen destektir. Marka tescili araştırması, patent bürosu hizmetleri gibi giderler desteklenmektedir.
e-İhracat yapmak isteyen firmaların hedef pazar araştırması maksadıyla yapacakları seyahatler için verilen destektir. Bir firmadan 2 kişinin, 20 günlük ve 3 ülkeye yapacakları yurt dışı piyasa araştırması seyahatlerinde ulaşım ve konaklama giderlerinin yüzde 70'i desteklenmektedir.
Pazar araştırması, veri izleme ve değerlendirme faaliyetleri, şirket ya da marka odaklı raporlar, mali ve hukuki analiz raporlarının Ticaret Bakanlığı'nın belirlediği kurumlara yaptırılması veya alınması durumunda verilen destektir. Ticaret Bakanlığının izni doğrultusunda verilen rapor desteği 2 yıllık süreyle verilmektedir. Rapor destek oranı ise %60'tır.
Çevre, sağlık ve kalite gibi konularında teknik mevzuat ve uyum için sağlanan destektir. Çevre, sağlık ve kalite konularında belge, izin, danışmanlık, ruhsat, sertifika, eğitim ve diğer belgelendirme masrafları %50 oranında desteklenmektedir.
Reklam, tanıtım, pazarlama, sponsorluk ve ilan giderleri ile kokteyl, konferans, seminer ve lansman gibi çalışmaların maliyetleri %60 oranında desteklenmektedir.
Yurt dışındaki fuarlar için %50 oranında destek verilmektedir.
e-Ticaret sitelerine üyelik, sanal ticaret heyetleri, sanal fuarlar: Şirketlerin ticari faaliyetlerinde teknolojik imkânlardan en üst seviyede faydalanmaları ve dijital pazarlama yöntemlerini etkin şekilde kullanmaları amacıyla "Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar" 1 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girdi.
2021 yılı için firmaların Bakanlık tarafından onaylanan e-Ticaret sitelerine üyeliklerine ilişkin giderleri, e-Ticaret sitesi başına yıllık 9.590 TL'ye kadar desteklenecektir.
Ticaret Bakanlığı tarafından verilen teşvikler için Ticaret Bakanlığına veya İhracatçı Birliklerine başvuru yapılmaktadır.
e-İhracat devlet teşvikleri hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.