Serbest meslek erbabı, işletme hesabı esasına uygun olarak defter tutan mükelleflerle, basit usule uyan yükümlülerin kayıtlarının dijital ortamda tutulması, defter tutmak zorunda olanların defterlerinin elektronik ortamda hazırlanması ve saklanması, vergi beyannamesi, bildirim ve dilekçelerin elektronik ortamda verilmesi ile e-belge düzenlenebilmesi amacıyla kurulan sisteme defter beyan sistemi denir.
Defter beyan sistemi 17.12.2017 tarihinde yayımlanan 486 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliği ile yürürlüğe girmiştir.
Defter beyan sistemini kullanmak zorunda olan mükelleflerin, sistemi kullanmaya başlayacakları takvim yılından önceki ayın son gününe kadar, www.defterbeyan.gov.tr adresinden ya da bağlı oldukları vergi dairesi vasıtasıyla başvurularını yapmaları gerekmektedir.
Basit usule tabi mükelleflerle, serbest meslek erbapları 1 Ocak 2018'den sonra, diğer mükellefler ise 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren defter beyan sistemini kullanmaları zorunlu hale geldi.
Defter beyan sistemine Kimlik Numarası (TCKN) ve şifre bilgileri ya da kullanıcı kodu ile www.defterbeyan.gov.tr adresinden giriş yapılabilir.
DEFTER BEYAN SİSTEMİNE GİRİŞ YAPMAK İÇİN TIKLAYIN
Mükellef ya da yetkilendirdiği kişi, bağlı bulunduğu vergi dairesine başvuru yaparak şifre temin edebilir.
Mükellef, meslek mensubu veya meslek odası tarafından kullanıcı kodu ve şifre teminine yönelik olarak gerçekleştirilen başvuruların değerlendirilmesinde, 340 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile elektronik beyanname sistemiyle alakalı ilgili diğer mevzuat dikkate alınır.
Gelir ve giderler elektronik ortamda kaydedilebilir, defterler elektronik ortamda oluşturulabilir, saklanabilir ve beyannameler hazırlanarak onaylanabilir. Ayrıca sistem üzerinden e-fatura, e-serbest meslek makbuzu gibi belgeler elektronik ortamda düzenlenebilir.
Hayır. Sistemi kullanan mükellefler, defterlerini elektronik ortamda hazırlayacakları için noter tasdiki söz konusu değildir.
Kayıtlarının ibrazı istenen mükellefler; kayıt talebinde bulunan birimle, ibrazı istenen bilgileri, talep yazısının bir örneği ile beraber ibraz müddetinin sonundan 10 gün önce, bağlı bulunduğu vergi dairesi vasıtasıyla GİB'e bildirmek zorundadır.
Defter beyan sistemi üzerinde tutulan kayıtların saklanma sorumluluğu Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'na aittir.
İzlemek için tıklayınız: